Postavljen kamen temeljac za novu Aja Sofiju (Video)

Postavljen kamen temeljac za novu Aja Sofiju (Video)

U sirijskom gradu Al-Sukajlabija postavljen je kamen temeljac za kopiju hrama Aja Sofije. Grad Al-Sukajlabija u zapadnoj Hami bio je svjedok ceremonije polaganja kamena temeljca za crkvu Aja Sofija, koja će biti replika matičnog hrama Aja Sofije u Turskoj. Ceremoniji je prisustvovalo sirijsko i rusko rukovodstvo, pored vjerskih lidera naroda iz regiona, penosi "Alo".

Na kamenu temeljcu crkve je napisano:

"Tokom vladavine predsjednika Bašara Hafeza Al-Asada, predsjednika Sirijske Arapske Republike, blagoslovom episkopa Hame i njegovog preosveštenstva Nikolaosa Balbakija i blagoslovom Rusije koju je predstavljao komandant ruskih snaga koje djeluju u Sirijskoj Arapskoj Republici, uz blagoslov generala Aleksandra Jurjeviča Čajka, polaganju kamena temeljca crkve Aja Sofija, pomažu Nabel Al-Alabdala, komandant Al-Sukajlabije."

Ovaj korak podržali su i blagoslovili pravoslavni hrišćanski vjerski poglavari i u Siriji i u Rusiji, i smatraju to korakom solidarnosti sa Aja Sofijom i uvjerenjem da turski predsjednik neće moći da izbriše ovaj spomenik UNESCO-a, koji je imao centralnu ulogu u hrišćanskoj istoriji tokom 1500 godina.

VIDEO:


Izvor: Agencije

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks