Poslije sankcija pojačana javna davanja: Prointer premašio 300 tenderskih miliona KM! (Foto/Dok.)


Poslije sankcija pojačana javna davanja: Prointer premašio 300 tenderskih miliona KM! (Foto/Dok.)

Partnerstvo sa „Prointerom“ 18. februara 2022. godine prekinuo je „Microsoft“. Od tada do danas firma je sa javnim sektorom potpisala ugovore vrijedne 119.765.810 KM sa PDV-om. Poređenja radi, prethodno joj je bilo potrebno sedam godina da kroz 781 ugovor dođe do poslova vrijednih 202.155.071 KM sa porezom. U konačnici, za devet godina postojanja registrovan je 1.061 ugovor ukupne vrijednosti 313.837.676 KM.

Nakon što je 18. februara 2022. banjalučka IT tender firma „Prointer“, povezana sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika Republike Srpske Miloradom Dodikom, skinuta sa liste partnera „Microsofta“, javnom sektoru počela je da prodaje računare i monitore, sisteme za video-nadzor, printere, telefone, centrale... U međuvremenu, 23. marta prošle godine, partnerstvo je prekinuo i njemački SAP, a predstavnici institucija, direktori javnih preduzeća i ustanova pojačali su budžetska davanja. Nepune dvije godine bile su potrebne da u registru stoji 316 novih ugovora vrijednih 119.765.810 KM sa uračunatim PDV-om.

Poređenja radi, prethodno je „Prointeru“ bilo potrebno sedam godina da kroz 781 ugovor dođe do poslova vrijednih 202.155.071 KM sa PDV-om. U konačnici poslovanje firme prebliske vladajućoj SNSD strukturi izgleda ovako:

- gotovo devet godina poslovanja

- 1061 ugovor

- 313.837.676 KM.

Prema detaljnom pregledu Agencije za javne nabavke BiH, pooštravanje američkih sankcija Miloradu Dodiku 5. januara 2022. zbog podrivanja stabilnosti regije Zapadnog Balkana korupcijom i prijetnjama po dugogodišnje mirovne sporazume, nakon čega je i uslijedio prekid partnerstava, nije ni okrznulo najvažnijeg IT „giganta“. Kroz 27 direktnih sporazuma ugovorena je cifra od 102.412 KM, 48 konkurentskih zahtjeva – 1.098.529 KM, dva ograničena postupka – 37.585.452 KM i 239 otvorenih postupaka – 80.979.416 KM.

GRAĐEVINA, RAČUNARI, STUDIJE, VIDEO-NADZORI

Na hiljadu zašto, dolazi samo jedno – zato. Tako u registar ugovora upadne i jedan potpuno neblizak „Prointeru“ .Građevinski. Na primjer, Matan Žarić, kadar je prijateljskog HDZ na čelu „Elektroprenosa BiH“. Konzorcijumu, u kojem su potpisani odavno tenderski detektovani „New Sanatron“, „Geokop“, „Kaldera Company“, „Prointer“, „Radis“, „Topling“ i „GP Gradip“, 1. novembra prošle godine dodijeljen je ugovor za rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, dogradnju i nadogradnju poslovnih i pomoćnih objekata u banjalučkom sjedištu vrijedan nevjerovatnih 6.894.891 KM. Nije potrebno napominjati da je pristigla samo jedna ponuda.

Takođe, u samo jednom danu, 31. januara ove godine, dva ugovora bila su vrijedna ukupno 659.300 KM. Novac građana odlio se iz kase Rudnika i Termoelektrane Ugljevik i to za uvođenje sistema evidencije radnog vremena (409.301 KM) i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove za računare i računarsku opremu (249.999 KM).

Data centar Nezavisnog operatora sistema BiH zajednički će opremati sarajevski i banjalučki „Prointer“. Jedna ponuda odmah je prihvaćena – 596.408 KM. Opremu za modernizaciju mreže kupovale su „Pošte Srpske“ – 263.246 KM, a Investiciono-razvojna banka RS uspostavljanje sekundarnog data centra platiće 992.209 KM.

„Elektroprivreda RS“, kojom gospodari novoimenovani potpredsjednik SNSD-a zadužen za saradnju s javnim preduzećima Luka Petrović, od „Prointera“ je naručila „studiju za analizu postojećeg stanja i stvaranja tehničkih pretpostavki za praćenje malih elektrana u realnom vremenu“ po ugovorenoj cijeni od 409.500 KM. „Elektro-Bijeljini“ potreban je „pilot projekat OSP brojila“ – 140.377 KM.   

Vladi RS „Lanaco“ Nebojše Ninića i „Prointer“ produžiće licence za 877.500 KM, a sistem slabe struje održavati po cijeni od 959.400 KM, a samo „Prointer“ će održavati servisnu magistralu za 159.120 KM. SNSD ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u BiH Staša Košarac priču je „pogurao“ ugovorom za kupovinu računara – 21.096 KM.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS smislilo je tendere za veterinarski inforamcioni sistem – 269.100 KM i računare i opremu – 163.717 KM.

Iako na još tihoj vatri u SNSD-u, direktoru Univerzitetskog kliničkog centra RS i predsjednik banjalučkog Gradskog odbora stranke Vladi Đajići, u „Prointerovoj“ ponudi dopali su se računari i monitori – 467.988 KM i video-nadzor – 117.000 KM.

„PROINTER“ I MILORAD S OTVORENIM KARTAMA

Da Služba predsjednika Republike Srpske više nema dilemu kome bi trebalo da dodijeli neki IT posao, dokaz je i posljednja odluka od 10. novembra prošle godine prema kojoj će „Prointer“ uspostaviti sistem za upravljanje dokumentima i to po ponuđenoj cijeni od 179.010 KM. Zanimljivo, upravo toliku vrijednost posla utvrdila je i institucija.

Baš kako nije imao problem da prizna povezanost sina Igora sa uvijek pobjedničkim IT timom, tako Milorad Dodik nije imao problem ni da mu dodijeli ukupno tri posla vrijednosti 434.053 KM.

Još kod drugog dodijeljenog ugovora Žurnal je pisao:

„Služba predsjednika Republike Srpske nevjerovatnom brzinom okončava tenderske postupke. Na svaki poziv ponuđačima stigne po jedna ponuda, a predsjednik Milorad Dodik ne razmišlja mnogo. 'Prointeru', IT tender firmi povezanoj sa njegovim sinom Igorom, upravo je dodijelio dva ugovora ukupne vrijednosti 255.043 KM sa PDV-om. Toliko koštaju sistem za videokonferenciju i IP telefonija i centrala.“

I na oba ova tendera javio se samo „Prointer“ pa je „komisija Službe“ ocijenila da su ponude bespogovorno prihvatljive. Preporučeno je da ugovori budu sklopljeni. Kako nije bilo drugih ponuđača, tako ni žalbe nisu bile moguće.

I BEOGRADSKI „PROINTER“ NA UZLAZNOJ PUTANJI

„Prointer“ je, čini se, ime apsolutnog pobjednika.

„Firma na čijoj se adresi nalazio SNS call centar pred protekle lokalne izbore u Srbiji, samo od 17. decembra dobila je poslove u vrednosti većoj od 200 miliona dinara bez PDV-a (oko četiri miliona KM sa PDV-om)  . Time se nastavlja višegodišnja bliska saradnja između države i ove firme, usled čega Prointer uvećava bogatstvo i dobija poslove od javnih preduzeća, ministarstava ili gradskih sekretarijata. Inače, u javnosti je dovođena u vezu sa visokim funkcionerom SNS Slavišom Kokezom, što je zvanična vlasnica Ivana Rajić demantovala“, pisao je nedavno portal Nova.rs.

Ugovore su potpisali sa Ministarstvom građevinarstva i infrastrukture, Transnaftom AD Pančevo, Upravom carine i Nacionalnom službom za zapošljavanje.

„Upravo je posljednja nevedena institucija obezbedila 'Prointeru' posao elektronske pisarnice i implementaciju dokument menadžment sistema čija je vrednost procenjena na 144 miliona dinara bez PDV-a (2.812.376 KM sa PDV-om). To je ujedno i najveći posao, dok je preostalih šest potpisano u vrednosti od ukupno 60 miliona dinara bez PDV-a (1.171.823 sa PDV-om)“, precizirala je Nova.rs.

Foto: Milorad Dodik i Slaviša Kokeza

Inače, kako navode, „Prointer“ je barem u dva navrata bio u fokusu javnosti. Posljednji put to se desilo uoči decembarskih izbora u Srbiji, kada je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije otkrio da se na adresi firme, Dunavskoj BB, nalazi call centar vladajućeg SNS-a.

Nakon što je objavljena priča o radu call centra, zaposlenima u ovoj firmi stiglo je upozorenje iz kadrovske službe firme da ne napuštaju objekat do kraja radnog vremena, uz napomenu da će svi ulazi firme biti zaključani.

Poslovnu vezu beogradskog i banjalučkog „Prointera“, odnosno vezu Milorada Dodika i Slaviše Kokeze, godinama unazad spominjali su i bh. mediji.

Piše: Žana Karić Gauk
Foto naslovna: N1/Milorad i Igor Dodik
Izvor: zurnal.info  

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter