Poslije koronavirusa BiH prijeti nova opasnost zvana -legionarska bolest-


Poslije koronavirusa BiH prijeti nova opasnost zvana -legionarska bolest-

Poduzetnik Tomislav Grizelj je preporučio svim vlasnicima javnih objekata i inspekcijskim organima u BiH da posvete pozornost kada je u pitanju prvo čišćenje objekata koji se nisu dugo koristili.

Svi prostori koji su bili zatvoreni tokom pandemije koronavirusa, kao što su hoteli, ugostiteljski objekti, zanatske radnje, škole, vrtići, u opasnosti su da nakon njihovog otvaranja izazovu jednu drugu opasnu zarazu a to je legionarska bolest, uzrokovana bakterijom legionela, upozorio je poduzetnik Tomislav Grizelj.

On je istakao da liječenje legionele može trajati i do šest mjeseci, a inkubacija traje do deset dana.

– Poslije koronavirusa sasvim normalno posljedica je da ćemo dobiti još jednu opasnu zarazu i jače opterećenje bakterijološko – legionelu, koja se teško liječi – kazao je Grizelj.

On je preporučio svim vlasnicima javnih objekata i inspekcijskim organima u BiH da posvete pozornost kada je u pitanju prvo čišćenje objekata koji se nisu dugo koristili.

– Poslije toga potrebno je izvršiti dezinfekciju prostora kada su u pitanju površine, ventilacioni kanali, vododvodni sistemi, uključujući i hidrantske mreže. Potrebno je da se izvrši dobro ispiranje, da se izvrši dezinfekcija i tek kada se od Zavoda za javno zdravstvo dobije odobrenje da je voda ispravna za konzumiranje da se objekat smije staviti u funkciju, da ne bi bilo posljedica za građanstvo – upozorio je Grizelj.

Prema njegovim riječima, prije puštanja u funkciju javnih objekata potrebno je izvršiti dobro čišćenje odnosno pranje prostora pa se tek onda mora provesti uspješna dezinfekcija.

Dodao je da ni BiH kao ni zemlje u okruženju nisu spremne za legionelu, kao što nisu bile spremne ni za koronavirus.

Legionarskom bolešću ljudi se zaraze kada se bakterije legionele šire zrakom kao aerosol iz izvora vode, poput hidromasažnih kada, tuš-kabina, fontana i industrijskog vodenog sistema za hlađenje.

Izvor: fokus.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks