Poslanik SNSD-a za ATV o cijeni ulja -Ja i moja porodica ne koristimo to nego maslinovo, zdravije je-

Poslanik SNSD-a za ATV o cijeni ulja -Ja i moja porodica ne koristimo to nego maslinovo, zdravije je-

Sve je veće samo je radnik zabijen u crnu zemlju! Jedan poslanik SNSD-a je, nedavno, dok je davao izjavu ATV-u na pitanje kako komentariše rast cijena, među ostalim i cijene jestivog ulja, rekao kako on i njegova porodica slabo koriste to ulje i da više koriste maslinovo jer je zdravije! 

Cijene ulja i goriva više nisu vijest. Iako od Dodikovih i Viškovićevih 2,57 po litri ni traga ni glasa, nikom ništa. Možda su mislili na cijenu gasa koja prijeti da dostigne dvije marke.

Cijene hrane i osnovnih životnih namirnica svakodnevno, gotovo primjetno, rastu. Poskupljenje usluga najavljuju banjalučki Vodovod i Toplana. Cijene su podigli i oni koji nisu imali osnova, poput samouslužnih autopraonica. I nikom ništa!

Prosječna plata u Republici Srpskoj, koja nominalno iznosi nešto više od 1000 maraka, nije dovoljna ni za osnovne životne potrebe. U potrošačku korpu Sindikat ne računa ljetovanja, zimovanja, štednju…Kao da stanovnici Republike Srpske ne treba da ljetuju, zimuju i štede…Sindikat se ne oglašava. I nikom ništa!

Vlada se ne oglašava. Nema mjera, odluka, najava koje bi ograničile cijene. Vlada i Milorad Dodik ponavljaju da raste plata zaposlenih u javnoj upravi. Zaposlene u privatnom sektoru niko ne spominje. I nikom ništa.

Poskupljenja su najavili pojedini vrtići u Banjaluci. Pravdaju to rastom troškova ali i najavom povećanja plata zaposlenim u javnom sektoru. Zaposleni u privatnom sektoru imaju Njemačku. I nikom ništa!

Minimalna plata povećana je na blizu 600 maraka. Mnogima to znači samo umanjenje nelegalnog dijela plate na uštrb povećanja dijela na banku. Ko može da preživi sa platom od 600 maraka? Ko može da preživi sa platom od 1600 maraka? I nikom ništa!

Poslanik Davor Šešić kaže da bi najbolji odgovor na povećanje cijena bilo povećanje plata, penzija i drugih davanja.

“Međutim vidimo da Vlada nema novca i da su ta povećanja minimalna. U godinama dobrog poslovanja je trebalo praviti finansijske zalihe koje bi sada dobro došle. Takođe, da imamo robne rezerve moglo bi se uticati na smanjenje cijena ali mi ih nemamo. Rat u Ukrajini će svakako uticati i na dalji rast cijena i usluga”, kaže Šešić za Gerila info.

Bitno je da ne trpe poslodavci i gazde jer povećanje cijena proizvoda i usluga spriječava njihovu slabiju zaradu. Onaj ko nije imao do sada neće ni osjetiti da nešto fali. I nikom ništa!

Rast cijena najavljen je i u javnom prevozu u Banjaluci.

FOTO: banjaluka.rs.ba

“Na osnovu tumačenja gradonačelnika vezano za potpisani odnosno naslijeđeni ugovor sa prevoznicima koji datira iz kraja 2020. godine, znači sa kraja mandata prethodne gradske uprave grad je obavezan ispoštovati odnosno prevoznici su u mogućnosti da poskupe cijenu karata gradskog prevoza na osnovu minimalno dvadeset odsto poskupljenja goriva. Pošto je gorivo poskupilo koliko je poskupilo s tog aspekta se ti ne možeš odbraniti od tog poskupljenja nikako. To je ugovor naslijeđen i to je to. Sad da li je grad mogao subvencionisati sa većim iznosom to je sad drugo pitanje”, kaže Saša Lazić, odbornik Pokreta Banjaluka zove za Gerila info.

Lazić kaže i da njemu smeta situacija u kojoj kada poskupi gorivo u Srpskoj sve poskupi a kada je gorivo pojeftinilo ništa drugo nije pojeftinilo sa gorivom.

“Znači gorivo kada pojeftini nisu baš se ponašali korektno prema građanima ni prevoznici”, kaže odbornik “Pokreta Banjaluka zove”.

I nikom ništa! Možda, doduše, Boračka organizacija Republike Srpske organizuje protest.

Piše: Vladimir Kovačević
Foto naslovna: Shutterstock
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter