Pored problema sa likvidnošću i sa naplatom problemi (Video)

Pored problema sa likvidnošću i sa naplatom problemi (Video)

Pored problema sa likvidnošću, javno preduzeće Šume Republike Srpske ima sve veće probleme sa naplatom isporučenih drvnih sortimenata. Ovo javno preduzeće je nakon pojave pandemije virusa korona donijelo odluku da kupci ne moraju odmah da plaćaju isporučene drvne sortimente, pa je su dugovi dostigli milionske iznose.

Zbog ideje  uprave Šuma Republike Srpske da isporučuje drvo čak i onima koji ne mogu da plate,   finansijska situacija u ovom javnom preduzeću dodatno je otežana. Poreski dug je veći od 10 miliona maraka.  Šume se kreditno zadužuju kako bi održale likvidnost preduzeća, a istovremeno se pojavljuju milioni maraka dugova za isporučene a nenaplaćene drvne sortimente.

Prema podacima koje su dostavile Šume Republike Srpske dug za isporučene drvne sortimente je do kraja prošle godine dostigao iznos od preko 13 miliona maraka. Ni u ovoj godini nije došlo do potpune naplate isporučenog drveta, pa su dugovi kupaca posljednjeg dana februara 2021. iznosili skoro 9 miliona konvertibilnih maraka.

Šume su u Republici Srpskoj jedan od najvećih prirodnih resursa, smatraju ekonomisti, zbog čega je čudno da produženje rokova plaćanja za godinu dana u potpunosti ugrozi poslovanje.. Da je ranije bilo više odgovornosti u vođenju ovog javnog preduzeća, kaže struka, sada ne bi bio ugrožen njegov opstanak.

Iz opozicije upozoravaju da je ponašanje rukovodstva Šuma u posljednje vrijeme, samo dodatno ugrozilo opstanak ovog javnog preduzeća, jer je zbog poteza raznih uprava, stanje iz godine u godinu sve gore.

Šume Republike Srpske su se u proteklim mjesecima prvo zadužile za 12, pa onda i za 3 miliona maraka u cilju održavanja likvidnosti preduzeća i izmirenja dugova koji su krajem 2020. godine premašili iznos od 40 miliona maraka.

VIDEO:


Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter