Poništena nabavka rukavica, FZO podijelio milione za ostalu zaštitnu opremu

Poništena nabavka rukavica, FZO podijelio milione za ostalu zaštitnu opremu

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske poništio je postupak nabavke za zaštitne rukavice zbog visoke cijene, saznaje BUKA. Istovremeno Fond je podijelio skoro 8,4 miliona KM za ostalu zaštitnu opremu.

Poništava se postupak javne nabavke lične zaštitne opreme, za lotove za koje su cijene prihvatljivih ponuda znatno veće od obezbjeđenih sredstava za nabavku..." stoji u Odluci Fonda zdravstvenog osiguranja iz 30.marta 2021. godine.

Istovremeno FZO RS je za zaštitne maske, vizire, ogrtače, odijela i kaljače dao firmama: "Krajina group" d.o.o i "Adrialine" d.o.o. i "Stepmed" d.o.o  dodjelio posao u iznosu od skoro 8,4 miliona KM.

Firmi "Krajina group" dodjeljeno je ukupno 3,282 miliona za nabavku zaštitnih maski, odijela i vizira, kompaniji "Adrialine" 4,474 miliona KM za zaštitne ogrtače, maske FFP3, i kaljače.  

Firmi "Stepmed" dodjeljeno je 600 hiljada KM za nabavku FFP2 maski.  

Podsjetimo, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske raspisao je 8. februara konkurs za nabavku zaštitnih maski, rukavica i odijela u vrijednosti preko 10 miliona KM

Podsjetimo, portal BUKA objavio je krajem oktobra da je Fond zdravstvenog osiguranja izdvojio 6,5 miliona KM za nabavku zaštitne medicinske opreme, a kao izabrani ponuđači tada su se pojavile i neke firme veoma bliske vladajućim funkcionerima.

20.10.2020. godine Fond objavio odluku o izboru najpovoljnijeg dobavljača za sedam lotova u sklopu nabavke medicinske zaštitne opreme. 

Kao najpovoljnija za nabavku zaštitnih maski, mekanih, sa gumicom tada je izabrana firma „Krajinagroup“ iz Banjaluke,Za nabavku zaštitnih maski FF2 biće zadužena grupa ponuđača „Eko-piramida inženjering“ Banjaluka i PTD „MGM Farm“ Kakanj. Inače, „Eko-piramida inženjering” je firma Dejana Lukendića, direktora Fudbalskog kluba „Borac“ iz Banjaluke,  koji je javnosti poznat i po aferi „pelene“. Prema pisanju medija, ova firma je povezana s Vicom Zeljkovićem, sestrićem Milorada Dodika, odnosno njegovom kompanijom “Eko-grupa”.

„Eko-piramida“ inženjering i PTD „MGM Farm“ su izabrani i za nabavku FF3 maski kao i za nabavku zaštitnih odijela. Pored toga, isti ovi ponuđači su kao najbolji izabrani i za nabavku zaštitnih ogrtača. Posao nabavke zaštitnih rukavica od lateksa i nitrila dobila je firma „Mipex“ iz Banjaluke.

Izvor: buka

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter