Pomoć ili uvreda zdravog razuma? Dodik smatra da je 100 KM po glavi dovoljno da i od oktobra sve ostane isto (Foto)

Pomoć ili uvreda zdravog razuma? Dodik smatra da je 100 KM po glavi dovoljno da i od oktobra sve ostane isto (Foto)

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, je najavio jednokratnu pomoć od 100 KM borcima, mladima od 18 do 30 godina i penzionerima. Dodik je dodao i da je ekonomsko-politička situacija u Srpskoj stabilna, kao i da će od maja plate radnika iz javnog sektora biti veće za 10 odsto.

“Smatramo da je neophodno prihvatiti inicijativu za jednokratnu podršku koju bi trebali isplatiti do kraja trećeg kvartala (30.septembar). Budžet će morati da obezbijedi oko 50 miliona maraka za ove namjene”, rekao je Dodik novinarima nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a.

Zanimljivo je da je kraj trećeg kvartala 30.septembar, odnosno svega dva dana prije zakazanih izbora u BiH. Dodik je i dodao da se sa navedenih 100 KM “želi pomoći mladima da mogu kupiti knjige za školu i fakultet, a da borci i penzioneri mogu kupiti ogrjev za predstojeću zimu”.

Postavlja se legitimno pitanje – koliko to ogreva za zimu se može kupiti za 100 KM?  Koliko će 100 KM pomoći mladima, mogu li kupiti sve knjige za taj novac?

U vremenu recesije, i laicima je jasno, iznos od 100 KM je, zašto ne reći, smiješan!

Navodna briga višegodišnjih vlastodržaca u Srpskoj je došla do izražaja i sada, kada su radnici opet podijeljeni na one iz realnog i na one iz javnog sektora. Kada se govori o povećanju plata radnici koji rade “za privatnike” i koji su, realno, motor ove zemlje, to se ne spominje apsolutno nigdje!

Cinizam vlasti u Srpskoj a koji se tiče brige za radnike i građane Srpske vidljiv je bio i prije par dana kada je premijer Višković, od čvrstog obećanja da će doći do ukidanja akciza na mjesec dana počev od 1.aprila i da nije u pitanju prvoaprilska šala, došao do izjave “da su Vlada RS i Narodna skupština uradili svoj dio posla po ovom pitanju i da je sada sve na Parlamentarnoj skupštini BiH”.

Međutim, upravo su delegati iz redova SNSD-a u Domu naroda BiH bili ti koji su odbacili izmjenu zakona po skraćenom postupku. Time je ovaj prijedlog otišao na Kolegijum doma naroda na usaglašavanje i od tada ga niko nije spomenuo, i o tome je GERILA već pisala.

Opozicija u Srpskoj oštro je reagovala na današnju Dodikovu izjavu.
“Novca u budžetu ima i da postoji stvarna želja da se pomogne stanovništvu, ovo bi bilo isplaćeno odmah, a već se zakasnilo jer je nešto ovakvo moglo da bude urađeno i prije mjesec dana. Novca ima!”, napisala je Jelena Trivić, narodni poslanik i potpredsjednik PDP-a.


Foto: GERILA/Jelena Trivić

“Ono što je sporno iz njegovog, tj. SNSD prijedloga je da se ova jednokratna pomoć isplati do kraja trećeg kvartala, što znači do kraja 9. mjeseca. Novca u budžetu ima i da postoji stvarna želja da se pomogne stanovništvu, ovo bi bilo isplaćeno odmah, a već se zakasnilo jer je nešto ovakvo moglo da bude urađeno i prije mjesec dana”, kazala je Trivićeva i dodala da novca ima, kao i da je prije mjesec dana i sama predložila sličan prijedlog ali sa momentalnom realizacijom.

Ona dalje navodi da je samo od indirektnih poreza prikupljeno 538 miliona КM više u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isti period 2021.godine.

“Кatastrofalno je i licemjerno da se to ne učini odmah, već da se čekaju izbori. Uz to, sjetimo se odbijanja vlasti da poboljša status boračke populacije na posebnoj sjednici Narodne skupštine, o nivou penzija da ne govorimo, te odbijanje SNSD-a da ukinu akcize kojim bi gorivo bilo jeftinije za 40 feninga Ovo je samo nastavak licemjerne politike kojom se narod pokušava zavarati”, zaključila je Jelena Trvić.

“Odlazeći član Predsjedništva Milorad Dodik na ovaj način neuspješno pokušava da zamaskira potpuno odsustvo rezultata u ključnim oblastima za ove kategorije stanovništva u Republici Srpskoj. Kada ga pobjedim u trci za srpskog člana Predsjedništva a politika trećeg puta preuzme odgovornost u Republici Srpskoj garantujem da ćemo suštinski voditi računa o mladima, borcima i penzionerima”, izjavio je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Lider SDS-a Mirko Šarović je naglasio da je Dodik je protiv ukidanja akciza i smanjenja PDV jer će od istog tog novca koji uzima od naroda od septembra početi kupovati izbore.

Foto: GERILA/Mirko Šarović

“Svjesno je spriječio svaki pokušaj smanjenja PDV-a na osnovne životne namirnice i ograničavanje marže na gorivo, kako bi priliv u budžetu bio što veći i kako bi od sebe i svoje vlasti napravio lažne “super heroje”. Problem koji prećutkuje je i taj da je inflacija na mjesečnom nivou  2,7 posto a potrošačka korpa veća za 50% samo za prva četiri mjeseca ove godine. Cijene namirnica najbrže rastu u Republici Srpskoj i veliko pitanje je koliko će penzioneri do septembra platiti tih 100 KM i šta će za njih uopšte moći staviti u tu potrošačku korpu”, istakao je Šarović.

Predsjednik SDS-a je upitao i zašto se čeka sa isplatom navodne pomoći, nego se čeka datum što bliži narednim izborima.

Foto naslovna: Gerila.info
Izvor: gerila.info

Vladajuća koalicija podržala Dodikovih 100 KM pomoći, na izborima zajednički kandidati

 

Foto: GERILA/Sastanak vladajuće koalicije

Nakon održanog sastanka vladajuće koalicije u Srpskoj, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je da ga raduje opredjeljenje da se ide sa zajedničkim kandidatima za člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske, kao i da je ostalo pitanje hoće li biti kandidovani ispred partija ili koalicije.

“Razgovarali smo o ekonomskoj situaciji i želimo da potvrdimo da je situacija stabilna i da je to omogućilo povećanje plata i penzija koje će kumulativno biti 158 miliona KM”, istakao je Dodik.

Dodik je na pitanje u vezi sa toplim obrokom rekao da je dogovoreno da se prihvati varijanta povećanja plata 10 posto na sve te da je još ranije topli obrok integrisan u samu platu.

“Sindikat je prihvatio da plata raste 10 posto”, rekao je Dodik, dok je premijer Srpske Radovan Višković rekao da je topli obrok u platu integrisan 2008. godine te da su takva rješenja u Federaciji BiH i Srbiji.

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske  izjavio je podržava da mjera pomoći od 100 KM mladima, borcima i penzionerima ima podršku svih koalicionih partnera i naglasio da su se o tome već saglasile omladinske organizacije svih partija.

“Ona je sigurno dobra jer se dio socijalnog davanja tako nadmještava, tu nema nikakvih nesuglasica i nije ničiji lični projekat”, rekao je Stevandić.

“Povećanje plata od 10 odsto je veliki iskorak, a topli obrok, kako ga je tražio sindikat, bi samo do kraja godine Srpsku koštao 110 miliona KM”, dodao je Višković.

Nenad Stevandić, lider US-a, koji je još ranije podržao uvođenje toplog obroka rekao je da se ne radi o koaliciji jednoumlja te da su njihovi stavovi vezani za stavove Narodne skupštine Republike Srpske.

“Kada se promjene zaključci NS RS i mi ćemo promjeniti svoje mišljenje. Nismo koalicija jednoumlja ali znamo ko ima više ruku”, rekao je Stevandić.

Lider SNSD-a Milorad Dodik Naveo je kako su ekonomska i politička situacija u RS stabilne i omogućile da dođu do najavljenih povećanja plata i penzija u RS. Govorio je i o “svom selu” i urodu u njemu.

Foto: GERILA/Milorad Dodik

Ponovljeno je da vladajuća koalicija stoji na poziciji da neće učestvovati u donošenju sankcija prema Rusiji niti na jednom nivou.

Sastanku su, pored Dodika, prisustvovali potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović i Radovan Višković, kao i generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović, zatim predsjednici SP-a Petar Đokić, NDP-a Dragan Čavić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, NPS-a Darko Banjac, i Spomenka Stevanović, zamjenik predsjednika Demosa.

Foto naslovna: Gerila.info
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter