Politika je carstvo za bogaćenje: Kako su firme političara u Srpskoj zaradile milione maraka


Politika je carstvo za bogaćenje: Kako su firme političara u Srpskoj zaradile milione maraka

Poslanici najuspješnji biznismeni - Nešićeva firma zaradila 2,3 miliona, Mitrovićeva 2,1 milion

Neke od najvećih privatnih firmi političara iz Republike Srpske  i njihovih porodica zaradile su lani gotovo 16 miliona maraka, a najuspješnije je bilo Mikrokreditno društvo „Fincredit“ u kojem je jedan od vlasnika banjalučki odbornik i profesor Srđan Amidžić sa dobiti od 3,2 miliona maraka.

Amidžić ima deset odsto vlasništva u „Fincreditu“ koji je prošle godine prihodovao 12,5 miliona KM, a imao je 67 zaposlenih.

Većinski vlasnik „Fincredita“ sa udjelom od 60 odsto je Dragan Mikerević.

Odmah nakon „Fincredita“ po dobiti slijedi preduzeće u vlasništvu poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Predraga Nešića „N trade“  koje je zaradilo 2,3 miliona maraka i prihodovalo 8,8 miliona KM.

Nešićeva firma je lani značajno popravila rezultat u odnosu na pretprošlu godinu kada su imali prihod od 2,6 miliona KM i dobit od 57.438 maraka.

Pozamašnu zarada od 2,2 miliona KM prošle godine je imalo i preduzeće „Weld mag“ u vlasništvu poslanika Socijalističke Partije u NS RS Zorana Kokanovića.

Ova firma čija je, prema finansijskim izvještajima, osnovna djelatnost niskogradnja ostvarila je prihod od oko šest miliona KM, a imali su 57 zaposlenih.

I Kokanovićeva firma je značajno popravila poslovni rezultat u odnosu na pretprošlu godinu kada je imala dobit od 660.243 KM i prihode od 2,8 miliona maraka.

Dobrim poslovnim rezultatom može se pohvaliti i ministar privrede i preduzetništva RS Vojin Mitrović čija je firma „Oktan promet“ lani zaradila 2,1 milion maraka i prihodovala 2,7 miliona KM, dok su zapošljavali samo dva radnika.

U vlasništvu porodice Mitrović, tačnije Mitrovićeve supruge Nele Mitrović je i preduzeće „Šipad komerc“ koje je prošle godine imalo dobit od 468.369 KM i prihode od 658.840 maraka.

„Šipad komerc“ je takođe značajno popravio rezultat u odnosu na 2021. godinu kada su imali prihod od 183.748 KM i zaradu od 53.592 marke.

Radović obrnuo 9,1 milion maraka

Milan Radović poslanik SDS-a u NS RS vlasnik je preduzeća „Trust invest“ iz Sarajeva kao i restorana „Stara Ada“ u Banjaluci, a sudeći prema finansijskim izvještajima bolje je poslovalo sarajevsko preduzeće koje je prošle godine prihodovalo 4,3 milona maraka i zaradilo 1,4 miliona KM.

Radović u „Staroj Adi“ dijeli vlasništvo sa suprugom Stojankom Radović dok je i u preduzeću „Trust invest“ prema podacima Akte suvlasnik zajedno sa Malčom Rovčaninom.

Restoran „Stara Ada“ je lani imao prihode u iznosu od 4,8 miliona KM i dobit od 540.331 marku.

Firma „Studio design“ u vlasništvu je narodnog poslanika SPS-a Milana Milakovića, a prošle godine je ostvarila dobit od 676.068 KM i prihod od 7,3 miliona KM.

Za razliku od većine ostalih firmi političara Milakovićevo preduzeće je pokvarilo poslovni rezultat od pretprošle godine kada je zaradilo oko milion maraka, a prihodovalo 7,6 miliona KM.

„Studio design“ je pobjeđivao na velikom broju tendera Studentskog centra „Nikola Tesla“ ,  sportskog centra „Borik“, kao i KPZ-a Banjaluka.

Preduzeće „Drvoprerada Đurić“ iz Dervente u vlasništvu poslanika SDS-a u NS RS Pere Đurića zaradilo je prošle godine 580.541 KM, dok su prema zvaničnim izvještajima prihodovali 4,3 miliona maraka.

I Đurić je kao i Milaković pokvario poslovni rezultat iz 2021. godine kada je zaradio milion maraka i imao prihod od 4,6 miliona KM.

Đurićeva Drvoprerada jedno je od omiljenih preduzeća „Šuma Srpske“ te je od njih dobilo veliki broj vrijednih tendera.

FOTO: Ilustracija

Dobio na gorivu, pao na malinama

Za zanemariti nije ni poslovni rezultat firme „Auto-moto trade“ Srebrenica u vlasništvu potpredsjednika NS RS i poslanika SP-a Petka Rankića, koja je zaradila 330.501 marku, a prihodovala 10,1 milion KM.

Rankićevo preduzeće koje se bavi trgovinom uljima, gorivima i mazivima, kao i tehničkim pregledom pokvarilo je rezultat od preptrošle godine kada su imali dobit od 940.559 KM i prihod od 11,1 milion maraka.

Drugo preduzeće u vlasništvu porodice Rankić, tačnije supruge potpredsjednika NS RS Ljiljane Rankić „Agro-DR“ Bratunac poslovalo je u gubitku i to u iznosu od 373.02 KM, dok im je prihod bio 3,5 miliona maraka.

Ova firma koja se bavi trgovinom voćem i povrćem i koja je poznata po otkupu malina je 2021. godine imala 3,9 miliona KM prihoda i dobit 903.221 marku.

Poslanik SNSD-a u NS RS Slavenko Ristić posjeduje firmu „Balkan global“ Bijeljina koja je većinski vlasnik „Tehničkog remonta“ Bratunac.

Preduzeće „Tehnički remont“ ostvarilo je prošle godine dobit od 297.462 KM i prihod od 15,9 miliona maraka čime su imali sličan rezultat kao i pretprošle godine kada su zaradili 259.859 KM i prihodovali takođe oko 15,9 miliona maraka.

Kada je u pitanju preduzeće „Blakan global Bijeljina“ ono je poslovalo u gubitku 226.899 KM, dok im je prihod iznosio 272.175 maraka.

Drinić posreduje u trgovini

Poslanik PDP-a u NS RS Nebojša Drinić posjeduje preduzeće „Uprava“ koje se bavi posredovanjem u trgovini specijalizovanoj za određene proizvode.

Ovo preduzeće je prošle godine zaradilo 92.458 KM, dok su imali prihod od 286.771 marku.

Drinić je pretprošle godine zaradio 61.634 KM,  a prihodovao je 198.183 marke.

Načelnik Šipova Milan Kovač posjeduje tri preduzeća, a najbolje je poslovala „Drvna industrija Šipovo“ koja je zaradila 23.832 KM, dok su im prihodi iznosili 3,4 miliona maraka.

Njegova firma „Drvo-Emdex“ imala je dobit od 18.668 KM i prihod od 1,9 miliona maraka, dok je preduzeće „Emdex“ poslovalo u gubitku od 24.645 maraka.

Preduzeće „Olimp group“ iz Bijeljine u vlasništvu poslanice SDS-a u NS RS Mirjane Orašanin zaradilo je lani 21.934 KM, dok su im prihodi iznosili 271.771 marku.

Suprug i sin Željke Cvijanović utrostručili prihode

Firma „Prim“ iz Banjaluke u vlasništvu supruga i sina predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović Aleksandra i Stefana Cvijanovića zaradila je lani 872.882 KM dok im je prihod bio 3,8 miliona maraka.

Cvijanovići su prošle godine gotovo utrostručili prihode u odnosu na 2021. godinu kada su obrnuli 1,3 miliona KM i zaradili 174.775 maraka.

Stefan Cvijanović pored preduzeća u kojem je suvlasnik zajedno sa ocem Aleksandrom posjeduje još dvije firme i to „Beta inovatic“ i „Photo ICP“.

Za firmu „Beta inovatic“ nema dostupnih podataka o poslovanju za prošlu godinu, dok je preduzeće „Photo ICP“ bilo u gubitku 55 maraka.

Ni za preduzeće „Pilon“ u vlasništvu Filipa Cvijanovića drugog sina Željke Cvijanovića nema podataka o poslovanju za prošlu godinu.

Piše: Bojana Ninković
Foto naslovna: Ilustracija
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter