Politički napad na gradonačelnika Bijeljine i njegove kadrove preko anonimnog -Otvorenog pisma- (Foto)

Politički napad na gradonačelnika Bijeljine i njegove kadrove preko anonimnog -Otvorenog pisma- (Foto)

Da je na političkoj sceni Republike Srpske, pa time i Bijeljine sve uzburkano i da je već uveliko započela izborna politička kampanja dokaz je i juče objavljeno „Otvoreno pismo“ navodne grupe nezadovoljnih radnika u a.d. „Vodovod i kanalizacija“ Bijeljina upućeno gradonačelniku Ljubiši Petroviću. Pismo je najobičniji politički pamflet, koji obiluje neistinama, kažu u Vodovodu a iz njegove analize je jasno da je usmjeren prije svega prema Gradonačelniku, ali i političkim strankama SDS i PDP. U povodu pojave tog pisma danas se u javnosti oglasilo i a.d. „Vodovod i kanalizacija“ Bijeljina čije Saopštenje prenosimo u cjelosti:    

"Navodno Otvoreno pismo grupe radnika a.d. „Vodovod i kanalizacija“ Bijeljina, koje je juče razaslato medijima, a koje većina medija nije htjela ni prenijeti, je jedan potpuno promašeni pokušaj dovođenja javnosti u zabludu širenjem neistina, poluistina i dezinformacija. 

Foto: nezavisne.com/gradonačelnik Petrović/Slaviša Marković/Tomica Stojanović

Anonimna, navodno grupa radnika, se žali da su: „potlačeni, progonjeni, zabrinuti i ogorčeni stanjem“ koje ih je zadesilo a ne nude ni jedan jedini dokaz, primjer, bilo šta konkretno, što bi moglo da ilustruje to njihovo navodno stanje, sem gomile neistina i političkih spinova. Ali su u jednom u pravu „da je stanje zabrinjavajuće“ i to već šest-sedam godina od kako je prethodna Uprava Društva jednu od najuspješnijih kompanija u ovom dijelu RS i BiH povela u ekonomski i poslovni ambis. Situaciju u preduzeću najbolje odslikava stanje ukupnih obaveza na dan 14.09.2021. godine, a kada je nova Uprava preuzela upravljanje i koje iznosi 16.175.696,95 KM.  

Foto: Printscreen/Youtube/Independent TV station "Arena"/gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović

Prema mišljenju većine radnika našeg Društva iza pomenutog „Otvorenog pisma“ i stoji manja grupica onih koji su sa bivšim rukovodstvom, baveći se nezakonitostima i nesavjesnim postupanjem, nanijeli ogromnu štetu preduzeću. Samo u 2020. godini je a.d. „Vodovod i kanalizacija“ Bijeljina „potrošilo“ preko 80 tona nafte a za tri i po mjeseca od dolaska nove Uprave Društva, ta je „potrošnja“, u 2021. godini, smanjena na 40 i nešto tona. Potrošnja u januaru ove godine obećava da će i tih 40 tona biti umanjeno za više od pola. E, upravo to „pogađa“ grupicu povlaštenih koja je tu naftu dijelila i prodavala u ogromnim količinama. I ne samo to! Naše Društvo je nabavljalo rezervih dijelova za automobile, koje uopšte ne posjeduje, u količinama jednog ovećeg autoservisa a sve to je bilo za privatne potrebe nekolicine povlaštenih radnika i za tadašnju Upravu Društva. Nova Uprava je sve ovo zaustavila i logično je što se to „ne sviđa“ onima koji su od svega toga imali ogromne koristi.

Pored toga ta grupica gotovo ništa nije radila, svi su imali ogromne koeficijente i „izmišljena“ radna mjesta, a posebno teško im pada što za vrijeme radnog vremena ne mogu više ići po kafićima i obavljati svoje privatne poslove po gradu.

Na žalost, samo protiv nekoliko ovih „boraca za ličnu pravdu“ su podnijete krivične prijave. 

Foto: Infomedia Balkan/Gradonačelnik Ljubiša Petrović i članovi Uprave a.d. "Vodovod i kanalizacija" Bijeljina Slađana Mitrović i Dragiša Tanacković

Dokle seže drskost ovih „poštenjačina“ najviše se vidi po sarkazmu kojim se kao obraćaju Gradonačelniku, navodno tražeći pomoć a pritom izražavajući prema njemu očigledno nepoštovanje.

Što se tiče rečenice iz pisma „mi više nećemo ćutati“ i nova Uprava Društva i većina zaposlenih autorima pisma preporučuje da je ipak bolje da oni samo rade svoj posao, za koji primaju plate. Preporučujemo im, takođe, da čim uoče neki prislušni uređaj, kao i bilo koju drugu nezakonitu radnju, odmah pozovu policiju. 

Koliko je tzv. „Otvoreno pismo“ politički pamflet koji nema veze sa nekim radničkim pravima, itd., najbolje govori citat: „svakodnevno se vrše pritisci na radnike da se što prije uključe u političke partije...jer u suprotnom im se prijeti smanjenjem koeficijenata na radnim mjestima, premještanjem sa jednog radnog mjesta na drugo..“. Nova Uprava ne želi da se bavi politikom, a što se tiče koeficijenata i njihovog snižavanja, kao i promjena radnih mjesta, preduzimaju se mjere samo na tome kako bi se otklonile nezakonite privilegije pojedinaca. Svi radnici će biti ravnopravni i neće biti „povlaštenih“ sa ekstremno visokim koeficijentima, koji, po pravilu ništa ne rade a nalaze se na „izmišljenim radnim mjestima“. 

Foto: Novi glas/Dragiša Tanacković, v.d. generalnog direktora a.d. "Vodovod i kanalizacija" Bijeljina

Novim Pravilnikom o radu ukinuta je odredba koja je godinama omogućavala nezakonitu privilegiju veće plate članovima Uprave Društva nakon isteka njihovih mandata. 

Autorima pisma nije padalo na pamet, dok su nesavjesnim postupanjem nanosili štetu preduzeću, da pokažu saosjećanje prema svim radnicima koji su se, zbog tog njihovog djelovanja, našli u težoj materijalnoj situaciji usled lošijeg poslovanja preduzeća.

Nova Uprava Društva želi uspostaviti zakonitost i profesionalizam u radu preduzeća i zbog toga poziva sve radnike da svoj posao obavljaju dostojanstveno, poštujući pravila i propise.          

U potpisu ovog Saopštenja je Dragiša Tanacković v.d. generalnog direktora ovog akcionarskog društva.

Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter