Politička misterija: Zbog čega je odgođena sjednica Narodne skupštine Srpske zakazana za srijedu?


Politička misterija: Zbog čega je odgođena sjednica Narodne skupštine Srpske zakazana za srijedu?

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Igor Žunić za Oslobođenje kaže da pomjeranje sjednice parlamenta nema nikakve veze sa suđenjem predsjedniku RS pred Sudom BiH.

Suđenje predsjedniku RS Miloradu Dodiku pred Sudom BiH biće nastavljeno prekosutra, baš kada je trebala da bude održana i sjednica NSRS-a

Kolegijum Narodne skupštine RS zakazao je sjednicu za prekosutra, ali je ona u četvrtak odgođena i biće održana šest dana kasnije. Razlog odgađanja sjednice je najavljeno odsustvo velikog broja poslanika zbog službenih putovanja. Istog dana kada je trebalo da se održi sjednica NSRS, biće održano ročište predsjedniku RS Miloradu Dodiku pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Igor Žunić za Oslobođenje kaže da pomjeranje sjednice parlamenta nema nikakve veze sa suđenjem predsjedniku RS pred Sudom BiH.

REDOSLIJED PRIORITETA

Dio poslanika SNSD-a se nalazi na Igrama mladih u Rusiji, a imamo jedan ili dva zdravstvena problema, istakao je Igor Žunić iz SNSD-a

"Nije neuobičajeno da se desi nešto poput ovoga. Dio poslanika SNSD-a se nalazi na Igrama mladih u Rusiji, a imamo jedan ili dva zdravstvena problema. Mi svakako dajemo podršku Dodiku kada je to suđenje u pitanju i uvijek ćemo biti podrška, ali termine ne usklađujemo gledajući prema Sudu BiH. Opozicija vjerovatno ponovo pokušava da spinuje priču o tome kako je ovo država jednog čovjeka, ali to nije tačno. NSRS je parlament u BiH koji je donio ubjedljivo najviše zakonskih rješenja i odluka", istakao je Žunić.

Za lidera Liste za pravdu i red Nebojšu Vukanovića nema nikakve sumnje: sjednica je odgođena da bi poslanici putovali u Sarajevo i da bi se okupili pred Sudom BiH prije nego što počne suđenje Miloradu Dodiku.

"Ovo je dokaz koliko je cijela Republika Srpska porobljena. Institucije su zarobljene i sve je podređeno interesima jednog čovjeka. Iako se sve pokušava sakriti i pravdati obavezama narodnih poslanika, kojima treba da je prioritet rad u Narodnoj skupštini Srpske, a ne putovanja zbog drugih poslova koje obavljaju, jasno je šta je stvarni razlog odgađanja sjednice", istakao je Vukanović.

APLAUZI PRED SUDOM

On smatra kako je ovakvo poniženje Narodne skupštine RS nedopustivo. Vukanović ističe da je nečuveno da se zasjedanje parlamenta odgađa i pomjera kako bi poslanici SNSD-a mogli da dođu i aplaudiraju Dodiku ispred Suda BiH.

"Ovo samo pokazuje koliko je Dodik uplašen, sa jedne strane, te koliko je spreman da zgazi i ponizi sve, sa druge, zbog ličnog interesa i koristi. Nije problem što ponižava javno svoje podanike, funkcionere SNSD-a, jer nisu ništa drugo ni zaslužili, ali je problem što ponižava Narodnu skupštinu Republike Srpske i druge institucije", rekao je Vukanović.

Foto mnaslovna: Arhiva
Izvor: slobodna-bosna.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter