Političari u BiH čine koruptivni sistem, da bi ga zaštitili tvrde da je korupcija izmišljena da ruši entitet, državu..


Političari u BiH čine koruptivni sistem, da bi ga zaštitili tvrde da je korupcija izmišljena da ruši entitet, državu..

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije prenosimo tekst iz sarajevskog zurnal.info - Paralelni svijet koji nam je uništio živote

Pritisnuti reakcijama, upravitelji koruptivnog sistema počeli su da se vraćaju oprobanim metodama. Ponovo se u javnosti kreiraju krize, lažiraju sukobi, negira se postojeći sistem. Sve češće se govori da je korupcija izmišljena kako bi se rušila država, entitet, uništavali narodi…

Pričati o korupciji u Bosni i Hercegovini zapravo znači govoriti o Bosni i Hercegovini. Korupcija je skoro postala sinonim za Bosnu i Hercegovinu. Nešto kao prepoznatljivi detalj na razglednici iz jedne egzotične državice sa prelijepim rijekama i planinama. Korupcija je ovdje sveprisutna i nerijetko se čovjeku čini kako je ima više nego zraka, vode ili hrane, a sigurno više nego slobode.

Bilo bi nepravedno govoriti kako je korupcija na ove prostore došla sa demokratijom, devedesetih godina prošlog vijeka. Korupcije je ovdje bilo i biće. Ipak, ono što razlikuje današnji period od ranijih vremena je odnos prema borbi protiv korupcije i borcima protiv korupcije.

STVARANJE ANTISISTEMA

Ratna stradanja od prije tridesetak godina učinila su da, pored razaranja, pojedinačnih i kolektivnih tragedija, taj period donese neke nove vrijednosti, ako se to tako može uopšte nazvati. Preciznije, tada su srušene određene norme i pravila ponašanja, a nova nisu izgrađena. Još uvijek. Danas nam se čini kako živimo u permanentnoj tranziciji društva koje se zasniva na negaciji svega onog što je bilo prije, a neki novi sistem vrijednosti još uvijek nije izgrađen. Ustvari, ono što sada imamo je jedan antisistem kojem je glavna karakteristika - korupcija.

Ako bismo pokušali da to slikovito prikažemo, postratno društvo bismo mogli zamisliti kao ratom uništeni grad, a obične građane kao rijetke preživjele koji tumaraju okolo pokušavajući da nekako prežive do neke nove apokalipse. Pravila razorenog sistema tek su razvaline koje se svako malo sruše nekom na glavu. Istovremeno, u podzemlju tih ruševina izgrađen je čitav jedan svijet gdje su pravila ponašanja svima dobro poznata i savršeno funkcionišu. Taj podzemni antiuniverzum je nešto kao postsocijalistički Had koji nadnaravnim silama upravlja svim procesima u svakodnevnim životima običnih smrtnika, pretvarajući javnu imovinu u privatno bogatstvo pojedinaca - kreatora tog paralelnog polusvijeta.

Kao i svaki podzemni ili paralelni prostor, tako i ovaj koruptivni teži da bude nevidljiv, nestvaran, mitski. Od početka stvaranja tog paralelnog polusvijeta nastojalo se uvjeriti javnost kako korupcija ne postoji. U početku njenog kreiranja niko zapravo nije ni znao šta se dešava. Decenijama niko ovdje nije govorio o korupciji. Bavili smo se izmišljenim krizama, nametnutim temama, fingiranim sukobima. Korupcija je tek bila pojam koji se povremeno koristio za međusobne obračune, nešto kao dirigovani incident.

BORBA PROTIV ANTIKORUPCIJE

A onda je došao period kada se o korupciji počelo sve više govoriti. Javno objavljivane, korupcijske afere precizno su dokazivale postojanje paralelnog sistema koji čvrsto povezuje kontinuirano siromašenje društva i enormno bogaćenje političkih elita i njima bliskih tajkuna. Javnost je sve češće tražila odgovornost, a razmjere korupcije su postale vidljive i najvećim skepticima. Pritisnuti reakcijama, upravitelji koruptivnog sistema počeli su da se vraćaju oprobanim metodama. Ponovo se u javnosti kreiraju krize, lažiraju sukobi, negira se postojeći sistem. Sve češće se govori da je korupcija izmišljena kako bi se rušila država, entitet, uništavali narodi…  Stavlja se znak jednakosti između borbe protiv korupcije i nečeg što zovu „zapadne vrijednosti“. Te takozvane „zapadne vrijednosti“ predstavljaju se u negativnom kontekstu, kao nešto što namjerava izbrisati ovdašnje „tradicionalne vrijednosti“, što bi vjerovatno trebalo da  znači kako je korupcija na ovim prostorima tradicija, kao neka vrsta folklora. Primjetno je kako priča o korupciji zatvara krug. Vrišteći narativ mržnje i sukoba nastoji nadglasati prijeko potrebno razotrkivanje kriminala i zlouptrebe vlasti. Zaustaviti stvaranje sistemske borbe protiv korupcije.

Za kraj ovog teksta prepisat ću kraj iz  knjige Dr. Dragana Slipca "Utjecaj korupcije na integritet bosanskohercegovačkog društva i države":

„Poznatom Gandijevom izrekom 'sedam će nas stvari uništiti: bogatstvo bez rada, zadovoljstvo bez savjesti, znanje bez karaktera, vjera bez žrtvovanja, politika bez principa, znanost bez humanosti i poslovanje bez etike', koja se u velikoj mjeri može referireti i na stanje bosanskohercegovačkog društva u cjelini, želim završiti rad na predmetnom istraživanju te uputiti poziv svim relevantnim subjektima u Bosni i Hercegovini na koordiniranu suradnju i djelovanje s ciljem uspostave učinkovitog Sustava društvenog integriteta Bosne i Hercegovine, kao ključnog preduvjeta za smanjenje korupcije i stvaranja pretpostavki za organiziranje i funkcioniranje institucija sustava na demokratskim principima, kako bi bosanskohercegovačko društvo funkcioniralo na temeljima vladavine prava, samoodrživog razvoja i kvalitete življenja svakog građanina bez obzira na nacionalnu, vjersku, stranačku ili neku drugu pripadnost.“

Piše: Eldin Karić
Foto naslovna: Zurnal.info
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter