Političari ratnu municiju zamijenili medijskom

Političari ratnu municiju zamijenili medijskom

Mislili smo da će se stanje poslije rata promijeniti, bar sam se ja nadao i mislio da je kraj, međutim, vlasti su nastavile još gore, samo su jednu municiju, onu stvarnu sa barutom, zamijnili municijom medijske propagande.

Rekao je ovo za Srpskainfo, sociolog Esad Bajtal, govoreći o odnosu građana i nadležnih u vrijeme pandemije virusa korona i uloge medija u svemu tome.

– Sve je to jedna inercija, a najporaznije je što se ništa ne mijenja. Stanje se ne mijenja od 90. godina kada je bilo najgore moguće, tada je bio rat, pa smo se nadali „dobro, izdivljali ste se, uradili ste šta ste misli, sad je kraj“. Potpisali su i rekli da će se ponašati kako treba, ali nastavili su još gore – rekao je Bajtal.

On je naglasio da se građanima oduzima sloboda i misao, preko medija koji su u službi vlasti, umjesto da budu u službi naroda.

– Isto kako su građanim u ratu oduzimali živote municijom i artiljerijom, sad im oduzimaju misao propagandom i medijima koje su zauzeli i koji zavise od njihove logistike i podrške. To znači da mi nemamo misao, nemamo nešto srednje između građana i vlasti, a imamo sve više medija jasno opredijeljenih na strani vlasti koji manipulišu građanima na koje se poziciraju i jedni i drugi. I jedni i drugi govore da rade u ime građa, a ustvari ih zajedno gaze – kaže Bajtal.

On dalje navodi da prosječan građanin teško može da vidi šta se događa u ovome svemu s obzirom na stepen manipulacije.

– Kako shvatiti da je obrazovan novinar kritički neposoban? Ako je zaista obrazovan, ako nije pokupio diplome na fakultetima koje su oni izgradili da bi mogli da dobiju ljude sa diplomom. Kako shvatiti da jedan obrazovan novinar staje na stranu vlasti kada je dio novinarskog zadatka istraživanje istine i pokazivanje onog što je na terenu, a ne onoga što se vlastima sviđa? – upitao je Bajtal govoreći o sve češćim slučajevima pristrasnog izvještavanja.

Ima izuzetaka

Ipak, Bajtal dodaje da mora naglastiti i neke izuzetke.

– Čast izuzecima i u pojedinačnom i u kolektivnom smislu. Čast izuzetnim medijima i čast izuzetnim pojedincima. Sve ostalo je, kao što vidimo, u kesi totalitarizma – zaključio je Bajtal.

Izvor: srpskainfo.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks