Političari iznad zakona i države: Sakriveni finansijski izvještaji, ne može im niko ništa (Video)

Političari iznad zakona i države: Sakriveni finansijski izvještaji, ne može im niko ništa (Video)

Iako su po zakonu dužni, veliki broj funkcionera u Bosni i Hercegovini ne dostavlja svoje redovne finansijske izvještaje. Na taj način oni nastavljaju sa netransparentnim ponašanjem, a i krše Zakon o sukobu interesa Bosne i Hercegovine.

Desetine izabranih funkcionera institucija na nivou Bosne i Hercegovine nisu do 31. marta kada je istekao zakonski rok, dostavili svoje finansijske izvještaje za 2021. godinu, pokazuju podaci Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u organima vlasti BiH, koji su u posjedu BN televizije.

Međutim postoji čak 14 izabranih zvaničnika u zajedničkim institucijama koji još nisu dostavili  svoje finansijske podatke ni za 2020. godinu, iako je rok za to istekao prije skoro 13 mjeseci.

Među njima su član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik i trenutno predsjedavajući u Predsjedništvu Šefik Džaferović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, kao i ministri Staša Košarac i Vojin Mitrović.

Da apsurd bude veći, Dodik, Tegeltija i Košarac, funkcioneri SNSD-a u institucijama BiH, nikada do sada nisu dostavili svoje redovne finansijske izvještaje.

Iz komisije za odlučivanje o sukobu interesa na nivou BiH napominju da je zakonska obaveza da se oni dostavljaju do 31. marta za prethodnu godinu, međutim stanje u praksi je drugačije.

Na pitanje da li će protiv onih koji nisu dostavili finansijske izvještaje biti pokrenut postupak zbog kršenja Zakona, Pekićeva objašnjava da se prema proceduri oni prvo ponovo pozivaju da dostave izvještaje, pa tek onda ide postupak. Ipak upozorava da je u ovakvom zakonskom okviru rad ove komisije otežan.

Iz organizacija koje prate transparentnost rada zvaničnika upozoravaju ne postoji kontrola tačnosti onoga što zvaničnici dostave u Komisiju. Upozoravaju da u BiH nema političke volje da se izmjeni zakonski okvir jer je trenutni zakon takav da kazne za nedostavljanje podataka nisu dovoljno oštre, izvještaji onih koji ih dostave nisu javni. Iz civilnog sektora takođe upozoravaju da je sporan način rad i izbor članova Komisije.

Pored finansijskih izvještaja, izabrani zvaničnici su obavezni i da Centralnoj izbornoj komisiji dostavljaju imovinske kartone, međutim, kako navode u Transparensiju, ni tu nema provjere tačnosti onoga što o sebi političari napišu, niti neka institucija ima mandat da provjerava njihovu tačnost.

 

Autor: Miljan Kovač
Video: BN TV Info/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter