Policijski načelnik MUP Srpske, koji je preko državnih granica -švercovao- kriminalce, nije dobio otkaz u MUP-u!?


Policijski načelnik MUP Srpske, koji je preko državnih granica -švercovao- kriminalce, nije dobio otkaz u MUP-u!?

MAFIJAŠKA DRŽAVA ŠTITI MAFIJAŠE: Mega-kriminalac Lubura nije dobio otkaz u MUP-u!

Teško kriminalizovanoj bitangi Nedeljku Luburi, kao i proteklih osam mjeseci, MUP RS svakog mjeseca će isplaćivati naknadu plate od 1.210 KM, pa do možebitnih 1.650 KM, a njegove kolege iz "Službe za zaštitu kriminalaca" postupak odugovlače radi sticanja penzije. Čisto kako ne bi načinjao milione stečene organizovanim kriminalom.

Mediji masovno prenose kako je MUP RS prekinuo radni odnos "uniformisanom kriminalcu" Nedeljku Luburi, ili se bar štiče takav pogrešan utisak. Precizna informacija glasi: "Disciplinska komisija Odjeljenja za prvostepeni disciplinski postupak Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske okončala je prvostepeni disciplinski postupak protiv policijskog službenika N.L. Istom je izrečena disciplinska mjera prekid radnog odnosa zbog teže povrede radne dužnosti „Zloupotrebe ili prekoračenje ovlašćenja“ i „Ponašanje u službi ili izvan službe koje narušava ugled Ministarstva".

Kako vidite sa naslovne fotografije Odjeljenje za prvostepeni disciplinski postupak organizaciona je jedinica Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a, čiji pripadnik je do hapšenja bio i Nedeljko Lubura. Za počinjenje krivičnog djela krijumčarenja lica sa Interpolove potjernice zloupotrebljavao je službeno vozilo, evidencije i druga sredstva te službe, pa je doista možemo nazvati "Službom za zaštitu kriminalaca". Međunarodnog ili teškog kalibra!

Zato se nemojte čuditi što je unutrašnji istražni i disciplinski postupak trajao preko osam mjeseci, pripadnici "ministrove svite" očekivano drže do svojih kolega, a posebno Luburin neposredni pretpostavljeni Milosav Savković, načelnik Službe za zaštitu intergriteta i zakonitosti u radu. Živo me zanima kako je Savković objasnio Luburino "službeno putovanje" u Sloveniju za kakvo mu je dao službeno vozilo u čijem prtljažniku je do Banjaluke transportovan Ivan Mijatović. I natočio gorivo i dao mu 50 eura dnevnice...

Pošto vidim da novi ministar Siniša Karan dobro poznatu bitangu Savkovića i nadalje drži na poziciji koju mu je dodijelio njegov prethodnik Dragan Lukač ne čudi me ovakvo sramno odugovlačenje postupka i POGODOVANJE Luburi. Po sili zakona Lubura je morao biti suspendovan prvog dana određivanja pritvora, čime ujedno započinje njegovo disciplinsko gonjenje, a šta znači najkasnije 14.08.2022. godine. Istovremeno je priznao počinjena krivična djela i doista valja zapitati: šta je rađeno prethodnih preko osam mjeseci?!

Šta znači odluka prvostepene disciplinske komisije? Praktično ništa. Lubura sad čeka pismeno rješenje, pa onda ima 15 dana ožalbenog roka - sa 5 dodatnih dana zbog mogućnosti slanja žalbe poštom. Daleko smo od prekida radnog odnosa u slučaju propuštanja žalbenog roka i nastupanja pravosnažnosti rješenja po tom osnovu. Sumnjam da će Lubura propustiti žalbu, jer da imao takvu namjeru sve vrijeme je mogao dati otkaz ili sporazumno raskinuti radni odnos. Jok, lopuža odlično zna šta radi!

O žalbi Policijski odbor zakonski odlučuje 60 dana, a praktično to umije biti i dvostruko duže. Ukoliko ovo drugostepeno tijelo potvrdi prvostepenu odluku tek po pravosnažnosti i izvršnosti iste MUP može Luburu odjaviti kod Poreske uprave RS i time definitivno raskinuti radni odnos. Protiv drugostepenog rješenja u roku od 30 dana moguće je pokrenuti upravni spor kod Okružnog suda u Banjaluci, a onda je bukvalno sve moguće.

Elem, slobodno računajte da će osvjedočena kriminalčina Lubura u MUP-u formalno biti zaposlen čak godinu nakon hapšenja i pritvaranja za teška krivična djela počinjena zloupotrebom službe i službenih sredstava u funkciji organizovanog kriminala. To praktično znači da će primjenom mjere suspenzije punu godinu primati naknadu u visini od 55 odsto plate. Ovim dolazimo do drugog problema, a tiče se kontinuiranog skrivanja funkcije koju je Lubura vršio.

Obzirom da nije poznato tačno radno mjesto ne možemo odrediti u koju platnu grupu je svrstan Zakonom o platama zaposlenih u MUP RS, a da ne govorimo o pravu zadržavanja visine plate nakon preraspoređivanja na niže radno mjesto i druge privilegije namijenjene policijskim rukovodiocima. Recimo da NETO PLATA njegovog načelnika Savkovića premašuje 3.500 KM, šefa Biroa za predstavke građana je oko 2.600 KM, a predsjednika disciplinske komisije koja je Luburi ovako "efikasno" presudila oko 2.250 maraka.

Znači da komparirano sa njegovim kolegama iz te kvazislužbe Luburinu platu možemo pretpostaviti od nekih 2.200 do čak 3.000 KM, pa kad te iznose umanjimo na 55 odsto dobijamo između 1.210 i 1.650 KM redovnih primanja - dok ne radi i iz čistog interesa odugovlači postupak. Iliti, da će Lubura za ovih godinu unutrašnjeg "sudovanja" ukupno inkasirati bar 15.000 maraka! Kriminalčina uhvaćena na djelu za organizovani kriminal!

Na stranu što su građani decenijama osiguravali platu za okorjelog kriminalca, nego to moraju činiti i nakon što je uhvaćen na tako gnusnom činu policijskog srozavanja. Kakvu "poruku" MUP RS šalje građanima ovakvim očiglednim pomaganjem osvjedočenom kriminalcu u policijskim redovima? Možda da u mafijaškoj državi jedino kriminalci imaju zajamčena prava?! I da se MUP solidariše sa takvima poput Lubure!

Ovakva pitanja nisu dovoljna? U redu, idemo na malo teže teme. Od aprila 2018.godine višestruko sam hapšen, privođen i lažno procesuiran. Tretiran sam kao kakav terorista jer je tako odlučio načelnik Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma - Nedeljko Lubura. Nezakonito su me prisluškivali i uopšte telekomunikaciono nadzirali, fizički pratili, istraživali i gonili. Moje vajne kolege iz prijedorskog odjeljenja na dnevnoj bazi Luburi su dostavljale izvještaje o tim teško nezakonitim radnjama!

I poslije Luburine smjene to je činjeno još dvije godine, no poenta je na činjenici da je kriminalčina poput Lubure zloupotrebljavao policiju protiv mene samo zato što sam istraživao policijsko ubistvo Davida Dragičevića. Istovremeno sam objelodanjivao tu spregu policije i narko mafije kakva je dokazana Luburinim hapšenjem, a ministar Lukač me je disciplinski kažnjavao za gotovo svaki tekst takve prirode. Efikasno i surovo kažnjavao zato što sam UZBUNJIVAO JAVNOST iznošenjem istine kakva se nakon zločinačke likvidacije načelnika Radenka Bašića više nije mogla skrivati.

Smijem li zapitati: zašto moja malenkost nije imala PRAVA kakva osiguravaju okorjelim kriminalcima u MUP-u? Jok, odlično se zna ko je zaštićen u mafijaškoj državi! Sve do osiguravanja penzija takvima sa grbače naroda. Ne treba biti pretjerano pametan za shvatanje kako se postupci protiv Nedeljka Lubure ciljno odugovlače radi sticanja prava na penziju.

Ukoliko ne ostvari pravo na penziju prije formalnog prestanka radnog odnosa u MUP-u Luburi valja čekati podosta godina do prvih propisanih uslova za penzionisanje, pa mu kolege iz "službe" pogoduju i u tom pravcu. Identično kao u slučaju Luburinog dvodecenijskog kriminalnog saradnika Gorana Mikanovića koji je na neki volšeban način penzionisan iako nije mogao imati potrebne uslove. Odmah po ubistvu načelnika Bašića čulo se da traži "prijevremenu penziju", a samo penzionisanje je potvrdilo takve informacije.

Čujem da je prošlog vikenda Mikanović upao na jednu svadbu u Prijedoru i repetiranim pištoljem prijetio Dušici Puhalić i njenom suprugu. Par dana ranije je prijetio svekru Dušice Puhalić. Kažu i da se nakon svega prema policiji siledžijski ponašao baš kao u vrijeme dok je bio načelnik, kada mu je ministar Stanislav Čađo dao nadimak "Prijedorski Šerif" - zbog mnoštva ovakvih maltretiranja ljudi na raznim proslavama ili po lokalima u kojima je Dušica radila. Mikanović je zbog tih krivičnih djela pravosnažno osuđen, ali disciplinskim marifetlucima kakve vidimo kod Lubure nakon suspenzije vraćen je na posao i čak višestruko unapređivan. Mafijaška država!

Motiv Mikanovićevih sadašnjih napada na Dušicu i njezinu porodicu poznat je i opisao sam ga u tekstu HRONOLOGIJA ZLOČINA: Kako presuđeni kriminalci postaju policijski načelnici?!. Ovim tekstom djelimično sam objavio njen identitet povodom saobraćajne nezgode u kojoj je smrtno stradao Dragoslav Egeljić, a koju su izazvali pijani i drogirani načelnik Mikanović i pomenuta Dušica, nakon čega su pobjegli sa lica mjesta. 

Mikanović je kao počinioca lažno podmetnuo svog kuma, a onda sa načelničke pozicije izdejstovao kaznu od tri mjeseca zatvora, koja je preinačena u 4.500 KM novčane kazne. Prevara bi glatko prošla da na uviđaju nisam izuzeo DNA tragove sa volana, mjenjača i sjedišta vozača, a po kojima bi lako dokazali da pripadaju Dušici. Odnosno da je ona upravljala vozilom, šta joj je vajni policijskki načelnik omogućio kao suvozač i vlasnik vozila. Zato su ti dokazi dugo skrivani, a na kraju "nestali" pod nikad razjašnjenim okolnostima.

Dakle, kao neko ko je produkovao Mikanovićeve napade na Dušicu i njenu porodicu valja mi povesti računa o sopstvenoj sigurnosti. Po posljednjim događajima znam da je Mikanović opasan, naoružan i kako na policiju ne mogu računati, dok po prethodnih više pokušaja moje likvidacije organizovanih sa njegove strane odlično mi je poznato i kako se trebam čuvati. Uz opasku da su u ranijim pokušajima moje likvidacije pomagali mu Darko Ćulum i njegova "desna ruka" - Nedeljko Lubura.

Govorim o motivima i događanjima koje sam aprila 2018. godine potegao tekstom Ko je bogatiji: Ministar Lukač ili zet mu Lubura?, a tiču se niza teških razbojništava od kojih su ove policijske bitange uzele milionske talove. I "gledaj čuda" Lukač i Lubura me proglašavaju opasnim teroristom i nalažu priskuškivanja, praćenja, hapšenja, progone i razne ponižavajuće tretmane. Govorim o činjenicama iz ogromne službene dokumentacije od kakvih MUP RS ne može pobjeći, kako bi to pojedinci rado izdejstvovali.

Još kako kriminalom dobro situiranom Nedeljku Luburi građani trebaju osigurati bar 15.000 KM naknade plate tokom kvazipostupka u režiji njegovih kolega iz "Službe za zaštitu kriminalaca", a kako bi potom i ova bitanga kasnije uživala u pozamašnoj penziji. Prilikom penzionisanja poklanjaju im pištolje da mogu i nadalje naoružani baviti se kriminalom. No, ništa nas ne treba čuditi u banditskoj državi! Ili treba da nabrojim još desetine i desetine sličnih primjera?

Neumoljive činjenice kazuju da su po vraćanju statusa CJB Prijedor od kraja 2013. godine na čelnim pozicijama postavljane bitange koje sam deset godina unazad odreda istraživao zbog sprega sa organizovanim kriminalom, pohapsio i otjerao iz službe. Očekivano, maknut sam sa pozicije inspektora za organizovani kriminal, a kasnije i iz službe, ali bar danas vidimo sa kakvim kriminalnim naumima i ciljevima vajnih rukovodilaca. Ubistvo načelnika Bašića tek je kulminacija organizovanog kriminala nakon čega se surova istina više nije mogla "gurati pod tepih".

Kod lakovjerne javnosti svašta prolazi, pa i kad MUP RS spinuje kako je "otpuštena" osvjedočena kriminalčina poput Lubure, no ukoliko čistku unutar sopstvenih redova nastave ovakvim POGODOVANJEM bitangama od (pre)dugo očekivanih promjena nema ništa. No, njihovo je da lažu narod, moje je da ih raskrinkavam, pa ko izdrži duže - uz neizbježnu činjenicu da sve države imaju mafiju, a znamo gdje mafija ima svoju državu. Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter