Podržimo kriminal! Policija i pravosuđe Srpske štite ubice i pomagače: Moguća zastara za uništavanje dokaza?


Podržimo kriminal! Policija i pravosuđe Srpske štite ubice i pomagače: Moguća zastara za uništavanje dokaza?

Suđenje Zoranu Bošnjaku i Mikici Marjancu, kriminalističkim tehničarima, optuženim za sprečavanje dokazivanja u predmetu David Dragičević, uskoro bi moglo da zastari.

Naime, krivično djelo za koje se terete optuženi izvršeno je u martu 2018. godine, a u martu ove godine navršiće se tačno šest godina, što po zakonu znači da predmet ide u apsolutnu zastaru.

Tako apsolutna zastara nastupa 25. marta i ako do tada ne bude predmet okončan i donesena pravosnažna presuda biće obustavljen proces. Osnovni sud treba prije tog roka da donese presudu, a koju zatim Okružni sud treba da proglasi pravosnažnom da ne bi došlo do zastare.

Bošnjaka i Marjanca je Osnovni sud u Banjaluci dva puta oslobađao krivice zbog nedostatka dokaza, a obje presude je ukinuo Okružni sud u Banjaluci i vratio na novo suđenje.

Odbrana optuženog Bošnjaka na drugom ponovljenom suđenju u banjalučkom Osnovnom sudu danas je zatražila izuzeće postupajućeg tužioca Dalibora Vreće kojeg  planiran da sasluša kao svjedoka.

Damir Alagić, Bošnjakov advokat, je istakao da su u ovom slučaju prije otvaranja na sudu izuzimane vreće s dokazima.

"Mirko Živković, svjedok, je na sudu ranije rekao da su iz depoa izvlačene vreće i vađeni odjevni predmeti. Planiramo da saslušamo Vreću u svjetlu tog svjedočenja da nam kaže da li je postojala naredba za izuzimanje dokaza, zašto se dokazi nisu nalazili u sudu već u depou MUP-a. Da li je postojala evidencija izuzimanja dokaza", kazao je  Alagić.

Vrećo je istakao da je zahtjev advokata Alagića za ponovnim saslušanjem svjedoka usmjeren na odugovlačenje postupka kako bi slučaj zastario. Podsjetio je da je i ranije traženo njegovo izuzeće te da je to odbijeno.

Nakon Alagićevog zahtjeva sudija Radmila Medaković odgodila je suđenje za 4. mart, a od zahtjevu advokata za izuzeće Vreće odlučiće glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva.

Optužnicom Marjancu i Bošnjaku na teret je stavljeno da su bacili bokserice koje su 25. marta 2018. godine, nakon obdukcije, skinute s Davidovog tijela i prebačene u depozit PU Banjaluka u prostoriju za sušenje predmeta, odakle su nestale.

David Dragičević nestao je u noći između 17. i 18. marta 2018. godine,  a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas. Policija je smrt okarakterisala kao zadesnu, da bi tri mjeseca kasnije Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci slučaj kvalifikovalo kao ubistvo. Počinioci do danas nisu otkriveni. Istragu je preuzelo Tužilaštvo BiH.

Piše: Dajana Vujatović
Foto naslovna: Gerila.info
Izvor: nezavisne.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter