Područje centralne Hrvatske zatresao zemljotres od četiri stepena po Rihteru

Područje centralne Hrvatske zatresao zemljotres od četiri stepena po Rihteru

Područje centralne Hrvatske zatresao je nešto iza 13 časova novi jači zemljotres magnitude četiri stepena po Rihteru sa epicentrom kod Petrinje, saopštila je Seizmološka služba Hrvatske, a za sada nema podataka o materijalnoj šteti.

Seizmografi su potres zabeležili u 13.08 kod Glinske Poljane. Potres se osetio i u Zagrebu, koji se nalazi pedesetak kilometara od epicentra.

Ubrzo posle tog potresa, Evropski mediteranski seizmološki centar zabeležio je na istom području još dva slabija. Jačina tih potresa bila je 1,5 i 2,3 po Rihteru.

Područje centralne Hrvatske neprestano podrhtava od serije zemljotresa koji su krajem decembra pogodili to područje. Najjači medju njima bio je 29. decembra jačine 6,2 po Rihteru sa epicentrom kod Petrinje, a prethodio mu je dan ranije potres magitude pet stepeni po Rihteru.

U najjačem zemljotresu poginulo je sedam osoba, a pričinjena je velika materijalna šteta na području Petrinje, Siska, Gline i okolnih sela.

Šteta je pričinjena i u Zagrebu i okolini, uglavnom na krovovima na kojima su oštećeni dimnjaci i crepovi, posebno na zgradama koje su već bile oštećene u zemljotresu koji je u martu prošle godine pogodio glavni hrvatski grad i čija je jačina bila 5,5 po Rihteru.

Foto naslovna: mondo.rs

Izvor: danas.rs

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter