Podnošenje izvještaja: Sve o tajnom a onda -iznenadnom- sastanku Dodika i Milanovića na Hvaru (Foto/Video)


Podnošenje izvještaja: Sve o tajnom a onda -iznenadnom- sastanku Dodika i Milanovića na Hvaru (Foto/Video)

Tajni sastanak Dodika i Milanovića na Hvaru – otišao da podnese izvještaj.

Hrvatski mediji javljaju da je Milorad u utorak ujutru u najvećoj tajnosti sletio na ostrvo Hvar, gdje se sastao sa svojim prijateljem i mentorom Zoranom Milanovićem, predsjednikom Hrvatske. Može se pretpostaviti da je otišao da podnese račune svom mentoru i meceni šta je dogovorio na sastanku u Sarajevu, te da dobije instrukcije za dalje korake i prenese poruke za pobratima Čovića.

Strašno je da se računi podnose Milanoviću i Hrvatima a da javnost u Republici Srpskoj, i mi poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ne znamo šta je sada pristao prilikom kapitalacije u Sarajevu, gaženja i poniženja Narodne skupštine Republike Srpske i njenih odluka koje su donesene prije samo desetak dana.

O poniženju i smotri HVO-a u Derventi sigurno nije bilo riječi. Bliski srodnici Milorada Dodika su se već skućili na Hvaru, imaju skromne vile tik uz more, pa će vrijedni pregaoc nakon seanse i sastanaka sa Milanovićem i bratijom vjerovatno stići da se malo i brčka u Jadranskom moru, prije nego sjedne u helikopter Republike Srpske i vrati se na hacijendu u Laktaše.

O izdaji, kapitulaciji, nacionalnom poniženju i podaničkom puzanju u Sarajevu i Hvaru govorit ćemo detaljnije na vanrednoj konferenciji za novinare koju ćemo održati u Trebinju, u našem sjedištu tačno u podne.

VIDEO:

 

VIDEO:

 

VIDEO:

 

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Izvještaj Nove televizije o iznenadnom sastanku Dodika i Milanovića na Hvaru

Prenosim u cjelosti tekst iz hrvatske štampe o sastanku Milorada Dodika i Zorana Milanovića na Hvaru..

NENAJAVLJENI SASTANAK

Dnevnik Nove TV donosi detalje o sastanku Zorana Milanovića i Milorada Dodika na Hvaru
Piše DNEVNIK.hr, 25. srpnja. 2023. @ 19:56

Na Hvaru se nije ni raspakirao, a gosti su predsjedniku Milanoviću već počeli stizati. I to ne bilo kakvi. Dnevnik Nove TV doznaje da je u predsjedničku rezidenciju na Hvar stigao šef Republike Srpske Milorad Dodik sa šesteročlanom pratnjom. Potom je uslijedilo cjelodnevno druženje. Tek kada je Dnevnik Nove TV Ured predsjednika suočio s informacijama, poslali su ekspresno priopćenje. Detalje doznaje reporterka Sanja Vištica.
U potpunoj tajnosti, bez službene najave, Milorad Dodik stigao je jutros na Hvar. U opuštenom izdanju zaputio se na druženje s predsjednikom. Krenuo je jutros iz Banje Luke. Let je trajao otprilike sat vremena. Sletio je na helidrom u Hvaru.

Tamo su Dodika i društvo, daleko od očiju javnosti, čekale spremne limuzine. Osiguranje se pobrinulo za njihovu sigurnost. Sve nedaleko od predsjednikove ljetne rezidencije. Tamo se nije moglo puno vidjeti. Privatnost su čuvale bogate krošnje.

Kako Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje, Dodik i Milanović zaputili su se na otok Zečevo.

I osoblje tamošnjeg restorana u kojem su se – prema njihovim informacijama gostili i razgovarali – zakopčano. Pa na izravno pitanje o poznatim gostima kažu – ne smiju o tome govoriti zbog sigurnosti.

„Ako je privatna posjeta, i taj čovjek Dodik vjerojatno ima i svoj neki život. A ako je politička posjeta, što se tiče nekih pitanja država, onda bi trebalo biti objavljeno“, smatraju Jelena i

Ekipa Dnevnika Nove TV pitala je Ured je li sastanak služben i zašto javnost nije obaviještena. No, netom prije Dnevnika iz ureda je stiglo priopćenje. Kažu razgovaralo se o aktualnoj situaciji u BiH i odnosima s Hrvatskom.

Nakon upita – stiglo priopćenje

Priopćenje iz Ureda predsjednika prenosimo u cijelosti:

„Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se danas s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Na radnom sastanku, koji je održan na Hvaru, predsjednik Milanović i gospodin Dodik razgovarali su o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima te susjedne države s Republikom Hrvatskom.

U tom kontekstu, posebno su razgovarali o potrebi uspostave funkcionalne i efikasne vlasti u BiH koja će osigurati ravnopravno sudjelovanje legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda. Gospodin Dodik informirao je predsjednika Milanovića o razgovorima i procesima kojima se pokušava riješiti institucionalna i politička kriza u BiH, pri čemu su se složili kako je to nužno kako zbog dobrobiti sva tri naroda u BiH, tako i zbog ubrzavanja europskih integracija BiH.

Republika Hrvatska podržava i pozdravlja sve dogovore legitimnih političkih predstavnika triju naroda u BiH koji osiguravaju njihovu ravnopravnost, stabilnost BiH i njen europski put“, navode u priopćenju Ureda predsjednika Milanovića.

Za Vladu i HDZ ovo nije normalna situacija

Za Vladu i HDZ ručak s Dodikom i nije baš normalna situacija, posebno dok se, kažu, dobar dio zemlje bori s posljedicama oluja.

Saborski zastupnik Damir Habijan je rekao: „Sam sebi skače u usta. S jedne strane govori o izvanrednom stanju, s druge putuje na godišnji i kao što vi kažete, prema vašoj informaciji, sastaje se s nikim više nego s Dodikom“.

Na pitanje podsjeća li ga to na put u Albaniju, odgovara: „Prije tri godine Milanović je bio pod povećalom zbog putovanja u Albaniju. Posjet je prvo najavljen kao privatni, a onda se naknadno objašnjavalo da je službenog karaktera.

Promaknulo nije zato Dnevniku Nove TV kada je Dodik prije 10 mjeseci nenajavljeno stigao na Banovinu. Tada je posjetio prve kuće obnovljene novcem Republike Srpske. No, sada je došao kod predsjednika.

Izvor: Dnevnik.hr/NovaTV/nebojsavukanovic.info

Sastanak Dodika i Milanovića: Realpolitika ili licemjerje

Nije navedeno da li su raspravljali i o Milanovićevoj posjeti Derventi kada je predsjednik Hrvatske odao počast brigadi Hrvatskog vijeća odbrane čiji su pripadnici presuđeni za ratni zločin nad Srbima.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se juče na Hvaru sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem. Kako se navodi u saopštenjima iz oba kabineta, raspravljalo se o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Nije navedeno da li su raspravljali i o Milanovićevoj posjeti Derventi kada je predsjednik Hrvatske odao počast brigadi Hrvatskog vijeća odbrane čiji su pripadnici presuđeni za ratni zločin nad Srbima.

Na sajtu predsjednika Hrvatske navodi se da su Milanović i Dodik razgovarali o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima dvije države.

“U tom kontekstu, posebno su razgovarali o potrebi uspostave funkcionalne i efikasne vlasti u BiH koja će osigurati ravnopravno sudjelovanje legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda. Gospodin Dodik informisao je predsjednika Milanovića o razgovorima i procesima kojima se pokušava riješiti institucionalna i politička kriza u BiH, pri čemu su se složili kako je to nužno kako zbog dobrobiti sva tri naroda u BiH, tako i zbog ubrzavanja europskih integracija BiH. Republika Hrvatska podržava i pozdravlja sve dogovore legitimnih političkih predstavnika triju naroda u BiH koji osiguravaju njihovu ravnopravnost, stabilnost BiH i njen europski put”, navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika Hrvatske.

Istovremeno je i Dodik izdao saopštenje i na svom Twitter profilu naveo da mu je Milanović potvrdio da Hrvatska podržava dogovor legitimnih političkih predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH koji obezbjeđuje njihovu ravnopravnost u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

“Legitimno predstavljanje u institucijama BiH je neophodno za njihovo nesmetano funkcionisanje, kao i za ubrzavanje evropskih integracija. Takođe smo razgovarali o komunikacijskim i ostalim pitanjima bitnim za Republiku Srpsku”, ističe se u saopštenju na Twitter profilu Milorada Dodika.

Zanimljivo je da se ni iz jednog kabineta ne spominje Milanovićeva posjeta Derventi u martu ove godine kada je predsjednik Hrvatske odao počast brigadi Hrvatskog vijeća odbrane. Istoj onoj čiji su pripadnici presuđeni za ratni zločin nad Srbima.

Podsjećamo, Milanović je 25. marta ove godine prisustvovao obilježavanju 31. godišnjice osnivanja 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane u Derventi. Tim povodom Milanović je odlikovao 103. brigadu HVO Derventa Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njenih pripadnika u Domovinskom ratu. Pripadnici iste te brigade osuđeni su za ratne zločine nad Srbima počinjene na području opštine Derventa.

Mediji u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini prenijelu su tada Milanovića koji je rekao da je za posjetu Derventi i odlikovanje pripadnika bivše HVO tražio dozvolu Milorada Dodika.

“Pitao sam Dodika i rekao mi je da mogu doći, da je bilo drugačije ja bih ordenja uručio u Hrvatskoj”, izjavio je tom prilikom Milanović.

Milorad Dodik je, inače, kada je javnost u Republici Srpskoj burno reagovala na Milanovićev potez osudio takvo ponašanje predsjednika Hrvatske. Milanović je tada rekao da mu nije jasno zašto ga Milorad Dodik napada zbog odlikovanja. Predsjednika Republike Srpske je pozvao da bude muško i da prizna.

Da li je Dodik došao na Hvar da muški prizna da je dozvolio Milanoviću da dođe u Derventu i uruči ordenje brigadi HVO, čiji su pripadnici odgovorni za zločine nad Srbima?

Upućeni će reći da je u pitanju realpolitika i pragmatizam. Oni još upućeniji da je riječ o licemjerju.

Foto naslovna: Tomislav Bušljeta/Ured Predsjednika Republike Hrvatske
Video: Nebojša Vukanović/Nebojša Vukanović/Nebojša Vukanović
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter