Počinje štrajk! Dosta je diskriminacije prema običnim radnicima u pravosuđu! Jedini izlaz je štrajk 


Počinje štrajk! Dosta je diskriminacije prema običnim radnicima u pravosuđu! Jedini izlaz je štrajk 

Radnici u pravosuđu sutra u osam časova stupaju u štrajk koji će trajati sve do ispunjenja njihovih zahtjeva. Ako obustava rada potraje to bi moglo ostaviti ogromne posljedice na procese rada u pravosuđu.

Bez obzira na to, ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović ističe da ministarstvo na čijem je čelu sigurno neće moći ispoštovati sve zahtjeve iz odluke o štrajku.

Podsjetimo, Sindikat pravosuđa RS od Ministarstva pravde RS i nadležnih institucija zahtijeva da im se povećaju plate zbog rasta obima posla i prestane sa diskriminacijom zaposlenih u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija po pitanju toplog obroka, regresa i naknade za obračun minulog staža.

Predsjednik Sindikata Pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović kazao je za CAPITAL da je u pitanju štrajk običnih radnika koji izvršavaju svoje zadatke i obaveze, rade pod pritiskom i rade sve što im kažu sudije i tužioci, a koji nemaju nikakva prava.

„Odnosi nisu isti prema svim radnicima. Jedni imaju pravo na topli obrok, a drugi ne. Takođe jedni imaju pravo na regres, drugi ne, a isto tako je jednima naknada za radni staž 0,5 odsto, a drugima 0,3. To je diskriminacija“, upozorava Petrović, te dodaje da je jednom broju radnika povećana plata sa rastom prosječne plate, a drugima ne.

Naglasio je da im do sada od Ministarstva pravde nije ponuđeno ništa, ali da su oni i dalje spremni na razgovore i pregovore.

„Nikom nije u interesu da štrajkuje“, rekao je Petrović.

Petrović se osvrnuo i na minimum procesa rada koji je propisalo Ministarstvo pravde RS ističući da se, kada se taj dokument pogleda, postavlja smisao stupanja u štrajk.

Predstavnici ovog sindikata su i ranije isticali da je rješenje Ministarstva nezakonito i neprihvatljivo jer je njime propisano da 98 odsto radnika mora da radi.

Govoreći o posljedicama ovog štrajka, ukoliko on potraje, Petrović kaže da se one ogledaju u nagomilavanju predmeta u sudovima i tužilaštvima.

„O posljedicama neka oni razmišljaju. Mi smo imali ovakav štrajk prije 11 godina i trajao je četiri sedmice, skoro mjesec dana i svjesni su oni toga. Oni bolje znaju kako posljedice može imati bolje nego mi“, rekao je Petrović.

Bukejlović: Ne možemo ispoštovati sve zahtjeve

S druge strane, ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović za CAPITAL ističe da svi zahtjevi iz odluke o štrajku sigurno ne mogu biti ispunjeni.

„Otvorićemo pregovore i vidjeti šta je to što možemo ispoštovati. Sutra imamo zakazane pregovore sa predstavnicima sindikata i otvoreni smo za sugestije, ali moramo biti svjesni stanja u budžetu odnosno da je on već koncipiran za ovu godinu“, rekao je Bukejlović.

Govoreći o posljedicama koje bi štrajk mogao ostaviti ukoliko potraje, Bukejlović kaže da svrha nijednog štrajka nije da ostavlja posljedice na procese rada, te da je zbog toga doneseno rješenje o minimumu procesa rada koji se moraju ispoštovati za vrijeme trajanja štrajka.

Piše: Bojana Ninković
Foto naslovna: Capital.ba
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter