Pobijediće ekipa koja može igrati bez podrške sa tribina


Pobijediće ekipa koja može igrati bez podrške sa tribina

U okolnostima kakve jesu, Bayern i ove sezone ostaje najveći favorit za osvajanje Lige prvaka. Oni funkcioniraju kao da je sve uobičajeno i tako će to i ostati. Pitanje je koliko brzo će se druge velike momčadi prilagoditi novonastalim uvjetima kako bi mogli parirati Bavarcima.

Često me priče o njemačkom mentalitetu i ozbiljnom pristupu stvarima umaraju. Čine se pretjeranima kao i svaki stereotip. Pretjerano naglašavajući neku osobinu stereotipi karikiraju kao što ilustratori kada rade karikaturu, recimo, nečije velike uši učine ogromnima a sitne oči pretvore u jedva vidljive točkice.  Tako njemačke radne navike, nesalomivi duh i mentalitet neodustajanja od Nijemaca u mojim očima stvaraju bezdušne čovjekolike mašine, robote koji pod svaku cijenu stižu do programiranog cilja. A stvar je, zapravo, umnogome drugačija. 

KADA NIJEMCI IGRAJU

Početkom stoljeća nekoliko sam godina radio u jednoj njemačkoj organizaciji. Ono što me najviše frustriralo u navikama mojim kolega bila je potreba da se oko svake sitnice sazivaju dugotrajni sastanci. Ja sam se ponašao po principu – dosta priče, idemo odraditi što imamo pa da se planduje. Ali nitko me nije slušao. Srećom. Kako je vrijeme prolazio shvatio sam u čemu je stvar. Nijemci su, naprosto, skloni detaljnom planiranju i zbog toga puno više vremena troše na pripremanje određenih projekata nego na samu izvedbu. Izvedba je poslije jednostavna jer je svaki mogući detalj isplaniran pa je čak predviđeno i ono što je moglo poći po zlu i isplanirane su reakcije na takve mogućnosti. Ništa nije prepušteno slučaju. 

Zato, recimo, kada igraju nogomet Nijemci mogu djelovati kao roboti koji slijepo prate linije kretanja i šalju loptu tamo gdje je to najkorisnije. Stvar koju čovjek naknadno shvati jeste ta da se kod detaljno isplaniranih stvari prostor za improvizaciju povećava i to u okruženju u kojemu neuspješno improviziranje ne može nanijeti štetu prvotnom planu. Pritisak je time smanjen i svatko je odgovoran za svoj dio posla, a ako ga obavi optimalno onda cijeli sustav besprijekorno funkcionira. Sustav, plan istovremeno je i zaštitna mreža i okidač koji vašim posebnih vještinama dopušta da dođu do izražaja. 

Bayern kojeg gledamo protekle dvije sezone je upravo to, savršena mašina koja dopušta pojedinim dijelovima da do maksimuma iskažu vlastite performanse. Uostalom, Flickov Bayern je od Lewandovskog prošle sezone napravio najboljeg igrača Europe. Lewa to ne bi mogao postati niti u jednom drugom okruženju. Veliki je on napadač ali da bi njegove posebne vještine došle do izražaja potrebno mu je okruženje određene vrste. Upravo onakvo kakvo ima u Bayernu. 

Upravo zbog takvog pristupa, nakon prvog kola Lige prvaka, čini se da jedino njemački klubovi u ovim neobičnim okolnostima igraju jednako kao da su tribine pune a nad glavama nam svakog trena prelijeću avioni koji odnose ljude na razne strane svijeta. Oni rade svoj posao bez obzira na okolnosti, drugi klubovi, s drugačijim mentalitetom, na cijelu su situaciju reagirali bitno lošije. Tako je i Cholov Atletico, što je vrlo neobično, izgledao zatečen Bayernovim pristupom. A dok su se oni čudili Bayern im je utrpao četiri gola i poslao u Madrid da dobro razmisle kako će se probuditi iz pandemijske omaglice. 

VEZA SA NAVIJAČIMA

Proteklih par tjedana je vidljivo i koliko Liverpool ovisi o impulsu s tribina, o energiji koja kola njihovim gradom i čini da im krv brže teče. Realno, izuzev u obrani, Liverpool je jači nego protekle dvije sezone a već sada se čini da neće obraniti titulu niti će dospjeti daleko u Ligi prvaka. Protiv Ajaxa su imali sreće i samo je pitanje dana kada će ih sreća napustiti. Veliki dio motivacije Klopp bazira na okruženju. Uostalom, najveće rezultate postigao je u sredinama u kojima cijeli grad živi za klubove koje on vodi. Njegova motivacije zasnovana je na vezi između navijača i momčadi. Sada se ponovno našao u situaciji u kojoj mora učiti nove vještine. Do sada je učio brzo i za dobro Redsa nadati se da će tako biti i ovaj put, da će se sjetiti osnovnih principa mentaliteta u kojemu je odrastao i primijeniti to na momčad koju je proteklih sezona odveo do najvećih trofeja. 

United je ponovno šokirao PSG. Stvarno ne znam koliko puta im se trebaju dogoditi iste stvari kako bi PSG prestao bivati šokiran porazima od Uniteda. I sve se to dogodilo u utakmici u kojemu je većim dijelom engleska momčad djelovala kao zalutala među nogometnu elitu. PSG ima previše igrača koji, kada momčadi ne ide glatko, žele preuzeti odgovornost i svojim potezima riješiti utakmicu u korist svoje ekipe. Protiv Uniteda su zbog toga brzopleto završili nekolicinu obećavajućih napada. 

Tuchel nikako da nametne disciplinu u tom segmentu igre i dok god je tako PSG će ovisiti o horoskopu najboljih pojedinaca. United je igrao dobro kada im je to PSG dopuštao, a da sam ja vodio momčad izvukao bih Rashforda iz igre još početkom drugog dijela jer dečku jednostavno ništa nije polazilo za nogom, ali Ole je čekao, očito je znao i zašto, jednom valjda nešto mora proći mladom Rashfordu i to se i dogodilo u najgorem trenutku po Parižane. PSG je opet šokiran a ja sam uvjeren da će im se „šokovi“ događati dok god ne srede odnose unutar momčadi i ne objasne svima da lopte može trošiti i bacati u bunar eventualno jedan igrač, a nikako njih trojica ili četvorica. Zbog toga će za njih moguće biti i dobra stvar kada Mbappe narednog ljeta napusti klub. Cavani je otišao, a Di Maria je dečko koji će se uvijek rado staviti u službu momčadi. Forsiranje jednog igrača momčad može pokrpati ali forsirane greške dvojice ili trojice nema tko istrčati. 

PRILAGOĐAVANJA

U okolnostima kakve jesu, Bayern i ove sezone ostaje najveći favorit za osvajanje Lige prvaka. Oni funkcioniraju kao da je sve uobičajeno i tako će to i ostati. Pitanje je koliko brzo će se druge velike momčadi prilagoditi novonastalim uvjetima kako bi mogli parirati Bavarcima. 

Real djeluje izgubljeno, kao da je upao u međugeneracijsku rupu.

Barcelona pobjeđuje ali se raspada. 

Liverpool i Atletico nemaju onaj za njih prijeko potrebni impuls okoline.

PSG boluje iste stare bolesti a Guardiola i City kao da su pomalo umorni jedno od drugog. 

United je i dalje momčad u nastanku iako čekam na djelu osovinu Fernandes – Cavani pa da vidimo koliko ih to može podignuti. 

Pored Bayerna još mi samo Juventus i Lazio djeluju kao momčadi koje manje-više dobro funkcioniraju bez obzira na energetski prazno okruženje. Tek smo na početku a situacija se može okrenuti već koliko na proljeće ali do tada treba ostati na životu, u konkurenciji u kojoj se za sada čini da je Bayern par vrsta ispred svih. 

Izvor: zurnal.info

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks