Pet savjeta kako da održavate auto ljeti


Pet savjeta kako da održavate auto ljeti

Kao što je to slučaj zimi, četvorotočkaši i ljeti, zaslužuju održavanje primereno klimi i temperaturi... Toplo je vrijeme, dnevne temperature svaki dan sve su bliže 30. podjeljku Celzijusove skale, sa tendencijom da, što se ljeto više bliži, sve više rastu. 

A visoke temperature mogu da oštete neke vitalne komponente automobila, kao i da izazovu neke kvarove. Zato, kao što je to slučaj zimi, četvorotočkaši i ljeti, zaslužuju održavanje primjereno klimi i temperaturi.

Ovih pet saveta predstavljaju osnovu održavanja automobila tokom vrelih mjeseci:

1. Hladnjak

Da biste izbjegli pregrijevanje motora, naročito ako tokom ljeta idete na duža putovanja, hladnjak mora da bude čist. Zato se vozačima preporučuje da kosultuju servis za hladnjake, kako bi bili sigurni da li je hladnjak njihovog automobila čist ili ga treba rasklopiti i očistiti (što se pravilno radi mlazom vode pod pritiskom).

2. Klima

Godinama unazad ljeta postaju sve toplija, pa je klima uređaj odavno postao neophodan u autu. Međutim, kao i svaki drugi sistem, klima zahtijeva redovno održavanje u određenim intervalima. Zato, ako primjetite da vazduh koji izlazi iz otvora nije dovoljno hladan ili ako neprijatno miriše, to je znak da je vrijeme da posetite majstora.

3. Rashladni sistem

Sistem za hlađenje motora štiti pogonski agregat od pregrijavanja. Zato rashladna tečnost mora biti kompletno zamijenjena svaka 24 mjeseca. 

Opšta je preporuka da treba koristiti smjesu antifriza i distilovane vode, u razmjeri 50/50. 

Čep hladnjaka treba otvarati pažljivo i to samo onda kada je motor potpuno hladan. 

Takođe, nije loše prekontrolisati ni ostale komponente rashladnog sistema (pumpu, termostat, ventilator, senzore...), kako biste bili sigurni da sve radi kako treba. 

Obratite pažnju, naročito ako vozite stariji automobil i/ili ako niste dugo kontrolisali rashladni sistem, i na crijeva i njihove spojeve, jer bio kakvo oštećenje ovde može dovesti do curenja rashladne tečnosti.

4. Kočiona tečnost

Provjerite nivo kočione tečnosti vašega automobila odgovara optimalnom, propisanom od strane proizvođača. Tečnost mora da bude čista, odnosno da u njoj nema vode niti bilo kakvih drugih matrija i ostataka.

5. Ljetne gume

Topla voda povećava količinu toplote koja se prikuplja na površini gume, slabeći tako njenu strukturu. To je još izraženije kada gume na točkovima nisu prilagođene vremenskim uslovima, pa se zato preporučuje da se ljeti isključivo koriste ljetne gume.

Zimske gume su mekše, stvaraju više buke i brže se troše na visokim temperaturama. Uz to, zimske gume u ljetnim uslovima dodatno slabe kočenje i povećavaju rizik od nezgoda.

Izvor: nezavisne.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter