Pet godina sramote pravosuđa BiH: 4. jula 2018. je pokrenuta istraga ubistva Davida Dragičevića. Rezultata nema?


Pet godina sramote pravosuđa BiH: 4. jula 2018. je pokrenuta istraga ubistva Davida Dragičevića. Rezultata nema?

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je prije pet godina, 4. jula 2018. godine otvorilo istragu o ubistvu Davida Dragičevića. Istraga je pokrenuta stotinu dana nakon ubistva protiv NN lica. Istragu je kasnije preuzelo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ali rezultata ni nakon, gotovo, pet i po godina od ubistva u Banjaluci nema.

David Dragičević ubijen je u martu 2018. godine a njegovo tijelo pronađeno je na ušću Crkvene u Vrbas. Na konferenciji koja je organizovana u banjalučkoj Policijskoj upravi, tadašnje rukovodstvo policije, u prisustvu direktora Zavoda za sudsku medicinu, tvrdilo je da je Dragičevićeva smrt zades. Tada su pokojnog Davida Dragičevića označili kao narkomana i nekoga ko je provalio u kuću u ulici Velibora Janjetovića Janje u banjalučkom naselju Lauš. Nakon te konferencije za medije javnost u Banjaluci je reagovala okupljanjem na trgu Krajine.

Tadašnji glavni tužilac OJT Banjaluka je, svjedočeći na suđenju za klevetu protiv oca Davida Dragičevića po tužbi Dragana Lukača, Darka Ćuluma i Darka Ilića, rekao da je ta konferencija bila greška i neprofesionalizam.

Inače, istraga banjalučkog tužilaštva nije dala nikakve rezultate pa je istragu u aprilu 2021. godine preuzelo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Ni ta istraga, nakon više od dvije godine, nije dala nikakve konkretne rezultate.

Foto: GERILA info/Arhiva/Skup ispred OJT Banjaluka

Ustavni sud BiH je u julu 2021 godine, rješavajući apelaciju Davora Dragičevića, utvrdio da je OJT Banjaluka napravilo propust kada je istragu ubistva otvorilo tek stotinu dana nakon ubistva.

Banjalučko tužilaštvo napravilo je propust kada tri mjeseca nije pokrenulo istragu o smrti Davida Dragičevića, navodi se u punom tekstu odluke Ustavnog suda. Mada postojanje brojnih propusta ne znači automatski postojanje zavjere, oni izazivaju ozbiljnu sumnju u uspješnost istrage, zaključio je tada Ustavni sud.

Ustavni sud u svojoj odluci navodi niz propusta u istrazi koju je vodilo banjalučko tužilaštvo a koji su mogli da ugroze istragu. Ustavni sud, prije svega, naglašava činjenicu da je Tužilaštvu u Banjaluci trebalo 100 dana da pokrene zvaničnu istragu. Sud dalje navodi da Tužilaštvo nije ponudilo jasan razlog zašto se na naredbu o sprovođenju istrage čekalo 100 dana ukoliko su radnje već preduzimane, kao i da je ta činjenica izazvala nepovjerenje javnosti.

“Pri tome, Ustavni sud podsjeća da je kod ovakvih djela upravo najvažnije promptno reagovanje odmah nakon samog događaja te Ustavni sud nalazi da ovakav postupak nije u skladu sa obavezom koja proizlazi iz Ustava BiH i člana 2. Evropske konvencije”, piše u odluci Ustavnog suda BiH.

Tadašnji glavni tužilac banjalučkog Okružnog tužilaštva Želimir Lepir je, svjedočeći u predmetu Lukač, Ćulum i Ilić protiv Dragičevića, rekao da je Tužilaštvo uradilo sve što je moglo da slučaj bude riješen i da je policija napravila niz proceduralnih propusta prilikom istražno-tehničkih radnji koje su uticale na samu istragu.

Kao propuste policije koji su uticali na rad Tužilaštva naveo je loše ispitivanje lica koja su dovođena u vezu sa stradanjem mladića, slabo i netemeljno provjeravanje njihovih alibija, nevršenje uviđaja u kući za koju se tvrdilo da je opljačkana od strane Davida Dragičevića i kasno izuzimanje video-snimaka sa objekata u blizini te kuće.

Pet i po godina nakon ubistva Davida Dragičevića pravosuđe Republike Srpske i Bosne i Hercegovine nije uspjelo da sazna imena ubica kao i da ubice privede pravdi.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter