PDP Vladi nudi -mobilnu bolnicu- za 4,6 miliona KM (Video)

PDP Vladi nudi -mobilnu bolnicu- za 4,6 miliona KM (Video)

Mladi PDP-a montirali su pokretnu ambulantu u banjalučkom parku Mladen Stojanović po uzoru na pokretnu bolnicu koju je kupila Vlada Srpske. Kako kažu, za razliku od pokretne bolnice, ambulanta će imati i zidove i potrebnu opremu za liječenje pacijenata pa će ponuditi Vladi Srpske da ju  otkupi za 4,6 miliona maraka.

Hitna nabavka bolnice pokrenuta je krajem marta kada je iz Vlade Srpske saopšteno da je rok za isporuku 10 dana.

Krajem maja montirani su šatori u banjalučkom naselju Zalužani ali su dalje prazni. Zato su mladi PDP-a odlučili da pomognu nadležnima pa su montirali pokretnu ambulantu sa kompletiranom opremom.  Ponudiće ju na otkup Vladi Srpske.

„Mi je nećemo prodati za 4,6 miliona KM nego ćemo im dati 20% popusta na bolnicu i budući da se nalazi u Banjaluci i da se oprema može koristiti jer ima sve dozvole i certifikate nemaju trošak transporta od 400 000 maraka. Predlažem premijeru da se donese zakon koji bi poništio ovaj zakon o javnim nabavkama i da naprave zakon o telefonskim nabavkama jer je premijer RS jednim telefonskim pozivom skršio 4,6 miliona KM građanskog novca“,kaže Ivan Begić, predsjednik mladih PDP-a.

Ukoliko bi prodali bolnicu Vladi, novac bi potrošili na sve stavke iz rebalansa budžeta za koje su nadležni smanjili izdvajanja, kao što su humanitarne i sportske organizacije i udruženje 12 beba iz Prijedora. Cilj montaže pokretne ambulante nije ni šala ni perfomans, već da se javnosti pokaže apsurdnost nabavke pokretne bolnice, kažu opozicionari. 

„Nama je cilj ukazati na nevjerovatnu pojavu da je neko bez imalo zezanja potrošio 4,6 miliona maraka i nama nije cilj da se zezamo već da ukažemo da mi nećemo pristati na ovakve javne nabavke“, kaže Ivan Begić, predsjednik mladih PDP-a.

„Umjesto da su normalnije iskoristili ovu situaciju i iskoristili novac u ono što je građanima suštinski potrebno oni se igraju našim životima i zezaju se u ovakvim situacijama. Rekli su da su odlično iskoristili vanrednu situaciju, ja ne vidim da su išta dobro uradili osim što su ovo iskoristili za svoje lično bogaćenje i stavljanje našeg novca u svoj lični džep“, ističe Anja Grubačić, sekretar mladih PDP-a.

Pokretna bolnica je u Republiku Srpske stigla 3.aprila. Od pompezno najavljene bolnice sa 500 bolničkih kreveta i pratećom opremom, u Republiku Srpsku stigli su samo šatori. Nabavljena je zbog epidemije virusa korona ali do sada nije korištena jer još uvijek nije opremljena.

Zanimljivo je da je ugovor za nabavku potpisan dva dana prije uvođenja vanrednog stanja čime je prekršen Zakon o javnim nabavkama i član 10 koji se odnosi na izuzeće od Zakona u situacijama krajnje hitnosti. Građani su pokretnu bolnicu platili 4,6 miliona maraka sa PDV-om.  

VIDEO:

 

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks