PDP od Vlade Srpske traži hitan rebalans budžeta: Bez izgradnje i kupovine novih objekata i bez IT poslova

PDP od Vlade Srpske traži hitan rebalans budžeta: Bez izgradnje i kupovine novih objekata i bez IT poslova

Partija demokratskog progresa zahtjeva od Vlade Republike Srpske da pod hitno uđe u proceduru rebalansa Budžeta za tekuću godinu sa ciljem smanjenja rashoda i potpunim odustajanjem od stavki nepotrebne potrošnje za izgradnju i kupovinu novih objekata za javnu upravu, te za plaćanje neproizvodnih usluga, a što je drugo ime za IT poslove, saopšteno je iz ove partije.

"Ova značajna sredstva, koja se u ovogodišnjem budžetu kreću u iznosu od približno 200 miliona KM raspoređenih po različitim budžetskim stavkama, u okviru rebalansa treba značajnim dijelom usmjeriti ka kreiranju barem minimalnih zaliha osnovnih životnih namirnica i energenata u svjetlu sve izvjesnije ekonomske krize kao posljedice sukoba na istoku Evrope", kaže se u saopštenju PDP-a.

Kako kažu u situaciji kada vlade zemalja u okruženju spremaju zalihe da bi kompenzovale očekivane poremećaje, a Vlada Republike Srbije pravovremeno obavještava javnost o količinama svih roba obezbijeđenih u te svrhe, Republika Srpska, tvrde, nema nikakav institucionalni odgovor. Imajući u vidu da je nesposobnošću vlasti uništena Direkcija za robne rezerve neophodno je hitno pronaći adekvatna rješenja. 

Iz PDP-a smatraju da je neophodna nedvosmislena garancija Vlade i Elektroprivrede Republike Srpske da neće biti daljeg povećavanja cijene električne energije za domaće tržište, kako za stanovništvo tako ni za privredu, jer nema nikakvog opravdanja za poskupljenje električne energije.

"Republika Srpska proizvodi više struje nego što troši i zbog toga  je više nego ikada potrebno domaćoj privredi dati bar neku komparativnu prednost u odnosu na konkurenciju", naglašavaju iz PDP-a.

PDP predlaže otpočinjanje stvarne poreske reforme sa ciljem značajnog rasterećenja domaćeg privrednog, primarno proizvodnog sektora jer je jasno da su poreske olakšice usvojene u okviru Ekonomske politike za ovu godinu kozmetičke prirode i da stvarnog rasterećenja privrede nema.

"Dosadašnji obrazac ponašanja vlasti, baziran na korupciji i neproduktivnim javnim investicijama, koji je u kontitnuitetu pogoršavao poslovni i ukupni ambijent u Republici Srpskoj, sa ovom krizom može uzrokovati značajno pogoršanje i dovesti Srpsku u veoma nezavidan položaj. Zbog toga više nemamo vremena za čekanje i ovo su trenuci u kojima je neophodno pokazati odgovornost prema narodu i Srpskoj", naglasili su iz PDP-a.

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter