Pauzirano testiranje na djeci zbog zgrušavanja krvi


Pauzirano testiranje na djeci zbog zgrušavanja krvi

AstraZeneca je privremeno obustavila klinička testiranja vakcine na djeci sve dok britanska regulatorna agencija za lijekove ne istraži moguću uzročno-posljedičnu vezu sa stvaranjem krvnih ugrušaka kod odraslih.

Stručnjak za vakcine Endrju Polard sa Univerziteta Oksord potvrdio je za BBC da je testiranje na djeci privremeno obustavljeno i rekao da stručnjaci koji provode testiranja nisu to napravili zbog zabrinutosti oko sigurnosti, nego su htjeli pričekati dodatne informacije i odluku regulatorne agencije.

"Iako u pedijatrijskom kliničkom ispitivanju nema zabrinutosti za sigurnost, prije nastavka testiranja pričekaćemo dodatne informacije MHRA-e o analizi rijetkih slučajeva tromboze/trombocitopenije zabilježenih kod odraslih", kazao je Polard.

Nove procjene regulatornih agencija

Kliničko testiranje na djeci koje je počelo u februaru sprovodi se kako bi se utvrdilo izaziva li vakcina AstraZenece snažan imunološki odgovor kod djece u dobi između šest i 17 godina.

Tokom narednih dana trebalo bi da dođe do nove procjene Evropske agencije za lijekove (EMA) i britanske Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) oko sigurnosti vakcine kompanije AstraZeneca.

Izvor: Agencije

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter