Ovo su najveće opasnosti COVID-19: Oštećuje srce, pluća, bubrege


Ovo su najveće opasnosti COVID-19: Oštećuje srce, pluća, bubrege

Procjenjuje se da 40 do 45 posto ljudi zaraženih virusom COVID-19 može imati asimptomatsku sliku bolesti, dok će drugi imati blagu bolest bez trajnih simptoma. Međutim, prema nekim procjenama, koronavirus bi mogao ipak ostaviti dalekosežne posljedice po ljude, piše Vox.

Naime, postoje i oni pacijenti zaraženi navedenim virusom koji otkrivaju da njihov oporavak traje mnogo duže nego dvije sedmice koje su predviđanja stručnjaka iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Budući da je COVID-19 relativno nova zarazna bolest, ne postoje studije o njenoj dugoročnoj putanji kod onih pacijenata s težim simptomima. Čak su i pacijenti u Kini, koji su najranije zaraženi, oboljeli tek prije nekoliko mjeseci. Međutim, ljekari kažu da se novi koronavirus može vezati za ljudske ćelije u mnogim dijelovima tijela i prodrijeti u mnoge glavne organe, uključujući srce, bubrege, mozak, pa čak i krvne žile.

"Teško je riješiti dugoročne posljedice", kaže Joseph Brennan, kardiolog s Medicinskog fakulteta u Yaleu.

Iako se neki pacijenti mogu potpuno oporaviti, on i drugi stručnjaci brinu da će drugi pretrpjeti dugotrajna oštećenja, uključujući ona na plućima, oštećenje srca te da će pretrpjeti teške neurološke i mentalne štetne učinke.

Također, smatra se da će imati povećan rizik od moždanog udara, embolije i zgrušavanja krvi, čestih upala kod djece, a pretpostavlja se da može dovesti i do neplodnosti kod muškaraca.

Detaljnije o posljedicama koronavirusa pročitajte ovdje.

Izvor: radiosarajevo.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks