Ovo su najskuplje jahte na svijetu

Ovo su najskuplje jahte na svijetu

Postalo je uobičajeno da najveći bogataši svijeta izdvoje milione, ili čak milijarde, na luksuzne superjahte.

Naftni šeici i ruski tajkuni najčešće provode odmore na svojim ogromnim jahtama sa bazenima, košarkaškim terenima i koncertnim halama.

Glasine kažu da je najbogatiji čovjek svijeta Džef Bezos nedovno dao 400 miliona dolara za superjahtu “Leteća lisica” sa 36 kabina za goste, ogromnim bazenom i helikopterskom pistom, piše Biznis insajder.

Oktopus

Jedan od osnivača “Majkrosofta”, Pol Alen, nekada je posjedovao jahtu procjenjenu na 200 miliona dolara. Ona ima više od 40 soba, teren za košarku, bioskop i muzički studio.

Al Mirkab

Jahta vrijedna 250 miliona dolara napravljena je za bivšeg premijera Katra Hamada bin Džasima bin Džabera al Tanija. Može da primi 24 gosta i prije 10 godina proglašena je jahtom godine.

Dilbar

Jahta sa najvećom tonažom na svijetu sagrađena je za ruskog milijardera Ališera Usmanova za 256 miliona dolara. Teška je skoro 16.000 tona.

Al Said

Jahta vrijedna 300 miliona dolara izgrađena je za sultana Omana 2008. godine. O njoj nema puno informacija, osim podatka da sadrži koncertnu halu za orkestar od 50 članova.

A

Ruski tajkun Andrej Meljničenko kupio je jahtu vrijednu 400 miliona dolara za svoju suprugu, srpkinju Sandru Meljničenko. Jahta se smatra remek-djelom dizajna i ima tri bezena, od kojih je jedan sa staklenim dnom.

Rajzing san

Jahta vrijedna 590 miliona dolara pripada milijarderu i mogulu industrije zabave Dejvidu Gefenu. Na njoj može da se ugosti 18 osoba, a jedan od posjetilaca bio je i bivši američki predsjednik Barak Obama.

Eklipsa

Ubjedljivo najskuplja jahta na svijetu pripada ruskom milijarderu Romanu Abramoviču i košta 1,9 milijardi dolara. Na jahti se nalaze dvije helikopterske piste, disko sala i dva bazena.

 

Izvor: srspkainfo.com