Ovo su aplikacije koje kradu podatke i upadaju u vaše Fejsbuk i Gugl račune

Ovo su aplikacije koje kradu podatke i upadaju u vaše Fejsbuk i Gugl račune

Aplikacije za pametne telefone mogu biti izuzetno korisne, ali mogu i izazvati velike probleme za korisnike. Kompanija za računarsku sigurnost VPNpro, objavila je izvještaj u kojem ističe kako su pronašli cijeli niz aplikacija za Android, kojima je jedina zadaća prevariti korisnike i ukrasti im vrijedne podatke.

Iako su aplikacije u međuvremenu uklonjene s Gugl Plej Prodavnice, već su bile prikupile više od 382 milijuna preuzimanja.

Stručnjaci za sigurnost otkrili su da su 24 aplikacije koje su identifikovali(od prognoze vremena do kalendara i kamere), od korisnika tražile širok pristup različitim podacima, što može biti opasno jer ugrožava korisnikovu sigurnost i privatne podatke. Tako su aplikacije mogle uspostavljati pozive, fotografisati pa čak i snimati video i audio bez ikakvog znanja korisnika.

Aplikacije koje bi svakako trebalo prestati koristiti i obrisati sa svog pametnog telefona (ako ih imate) su:

Sound Recorder

Super Cleaner

Virus Cleaner 2019

File Manager

Joy Launcher

Turbo Browser

Weather Forecast

Candy Selfie Camera

Hi VPN, Free VPN

Candy Gallery

Calendar Lite

Super Battery

Hi Security 2019

Net Master

Puzzle Box

Private Browser

Hi VPN Pro

World Zoo

Word Crossy!
Soccer Pinball

Dig it

Laser Break

Music Roam

Word Crush

Naime, stručnjaci su primijetili da, osim što neovlašteno špijuniraju svoje korisnike, sve te podatke šalju u Kinu. Ko tačno stoji iza njih, nije jasno jer se radi o aplikacijama različitih autora.

Stručnjaci iz Trend Mikroa identifikovali su još devet aplikacija (koje su preuzete gotovo pola milijuna puta), a koje se potiho spajaju na sumnjive servere i mogu preuzeti do 3000 različitih malvera među kojima su i neki koji se, bez znanja korisnika, ulogiravaju u njihove Fejsbuk i Gugl račune i šire dalje.

Lista spornih aplikacija:

Shoot Clean–Junk Cleaner, Phone Booster, CPU Cooler

Super Clean Lite — Booster, Clean & CPU Cooler

Super Clean — Phone Booster, Junk Cleaner & CPU Cooler

Quick Games — H5 Game Center

Rocket Cleaner

Rocket Cleaner Lite

Speed Clean — Phone Booster, Junk Cleaner & App Manager

LinkWorldVPN

H5 gamebox;

Aplikacije sa liste uklonite sa svog uređaja i promijenite lozinke na Gugl i Fejsbuk profile. Također, provjerite je li vam aktivan Plej Protekt skener koji je dio Gugl Plej Prodavnice kako bi vas na vrijeme upozorili o sumnjivim aplikacijama.

Istraživači iz Kofens Fišing Difense Centra takođe su primijetili pojačanu zarazu trojancem Anubisom i to upravo uređaja koji koriste Android. Radi se o veoma nezgodnom malveru koji je originalno korišten za kibernetičku špijunažu i krađu bankovnih podataka.

Anubis, pojašnjavaju iz CPDC, u potpunosti preuzima kontrolu nad uređajem, krade podatke, snima telefonske razgovore, a može čak i zaključati podatke i tražiti otkupninu od vlasnika uređaja. Skriva se u dodatku imejl poruke koji izgleda poput računa. Kad korisnik otvori dodatak, pojavljuje se poruka koja od njih traži aktivaciju “Gugl Plej Protekta”. No umjesto da zaista aktivira taj zaštitni mehanizam, korisnik zapravo daje mnoštvo privola koje malveru omogućuju preuzimanje kontrole nad njegovim uređajem.

Malver cilja uređaje s operativnim sistemom Android 4.0.3 ili novije, a na popisu se našlo čak 250 ciljanih aplikacija među kojima su većinom bankarske aplikacije, blockčejn aplikacije, aplikacije za trgovanje kriptovalutama, ali i Amazon.

U svakom slučaju, korisnici bi trebali biti izuzetno oprezni kad instaliraju aplikacije, čak i one s Gugl Plej Prodavnice, ali i kad otvaraju različite imejlove koji im stižu s nepoznatih adresa.

Izvor: zimo.hr

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks