Ovo je spisak firmi i groblje firmi koje je kupio i sahranio Pavgord i gazda Goci (Foto)


Ovo je spisak firmi i groblje firmi koje je kupio i sahranio Pavgord i gazda Goci (Foto)

Da nije neosnovana bojazan radnika Alumine za sudbinu preduzeća i radna mjesta ako ih preuzme fočanski PAVGORD, i da opravdano strahuju da će mnigi ostati bez posla, da će se ponoviti zloupotrebe i izvlačenja novaca, govore iskustva radnika i preduzeća koje je ranije privatizovao, kupio i u stečaju sahranio fočanski PAVGORD. Spisak uništenih firmi je podugačak, a navešću uništena preduzeća kao upozorenje vlastima, jer se na ovim primjerima i prethodnom iskustvu vidi kakve su namjere Gordana Pavlovića Gocija i njegovog partnera Zorana Stevanovića.

PAVGORD doživljava vrtoglav uspon nakon što je Milorad Dodik, blizak prijatelj gazde Gocija, po drugi postao premijer 2006. godine. Već naredne  2007. godine PAVGORD kupuje tri preduzeća u Foči, od kojih danas nije ostao ni kamen na kamenu. Fabriku malih kućanskih aparata „Temika“ platio je 420 000 maraka, svi radnici ostali su bez posla a na mjestu nekadašnje fabrike danas se nalazi podrum i skladište pića. Fabriku čarapa „Čarapara“ kupio je za 350 000 maraka, pretvorio je u Svadbeni salon i objekat tehničkog pregleda u Foči, a nijedan radnik „Čarapare“ nije ostao uposlen.

Fabriku „Trikotaže“ kupio je za 173 200 maraka, potom je sravnio sa zemljom i na njenom mjestu sagradio 3 stambene zgrade, tako da od Trikotaže nema traga niti je od nje, za kratko vrijeme od kako je Pavlović kupio za vrijednost 2 stana, ostao kamen na kamenu.

Fabriku obuće „Foleda“ u Miljevini kod Foče kupio je za malu svotu novca, i ona je zatvorena, svi radnici su ostali bez posla a sada se ona preuređuje u objekat za smještaj kineskih radnika koji bi trebali da grade hidrocentralu. Pavlović je za svega 6 miliona, direktnom pogodbom u 4 oka sa Dodikom, od Vlade kupio Rudnik uglja Miljevina, iako je procjena da zalihe uglja vrijede preko 3 milijarde maraka.

Tako je, zahvaljujući političkim vezama sa vlastima i Dodikom, kupio Srbinje-puteve, koji dobijaju velika sredstva iz budžeta a dovoljno je jednom proći preko Prijeđela, Šćepan polja i Rogoja, vidjeti kako njegova firma održava puteve i sve će biti jasno. O privatizaciji rudnika, fiktivnom prebacivanju radnika između PAVGORD-a, Rudnika uglja Miljevina i Srbinje-puteva pisaću poseban tekst narednih dana.

PAVGORD je, na sličan način kao sada Aluminu kupovinom potraživanja, kupio i Šećeranu u Bijeljini za 10 miliona maraka, koja takođe ne radi i nijedan radnik nažalost nije zaposlen. Šećeranu je prethodno, prije PAVGORDA, kupio i uništio Zoran Ćopić, saradnik narko bosa Darka Šarića.

Pavlović je služio opijelo i pokojnom bijeljinskom Žitoprometu, koji je kupio za 4,8 miliona maraka a od njega je ostao samo ime. Nažalost u trci sa profitom nezakonito je srušen i spomenik kulture, stari „Vanekov mlin“, na čijem čelu treba da se gradi stambeni kompleks od 50 000 m2 vrijedan preko 40 miliona maraka.

I u rodnoj Foči Pavlović radi šta hoće, bez dozvole je proširio tržni centar i objekte u centru grada a zarobljene nadležne institucije i inspekcije su se oglušile na prijave građa.

Radnici i vozači kamiona PAVGORDA nedavno su uhapšeni u akciji policije jer su prevozili velike količine droge, a 2008. godine u velikoj policijskoj akciji takođe su uhapšeni radnici Pavgorda i osuđeni na višegodišnje kazne zatvora zbog ilegalnog prelaska granice i šverca više od 300 tona kafe te veće količine cigareta.

Takođe vlasti i sudovi Crne Gore blokirali su imovinu kompanije PAVGORD i vlasnika Gorana Pavlovića u ovoj zemlji jer nije izmirivao poreske obaveze državi. Član i funkcioner SNSD-a Gordan Pavlović zvani Goci, blizak prijatelj Milorada Dodika, pokupovao je i brojne hotele i propala ugostiteljska preduzeća u Foči, Gacku i na istoku Srpske, zahvaljujući političkim vezama i bliskosti sa Dodikom i vrhom SNSD-a, a većina objekta ne radi ili je iznajmljena drugim licima.

Davne 1997. godine Gordan Pavlović zvani Goci osuđen je pravosnažno na 3 mjeseca zatvora jer je prekucavao broj motora na starom očevom kamionu, ali je nakon dolaska Dodika na vlast 1998, posebno 2006. godine, njegova kompanija PAVGORD, osnovana u ratu 1993. godine, doživjela vrtoglav uspon, i od starog kamiona stvorena je imperija i pravo malo carstvo zahvaljujući korupciji, švercu i političkim vezama.

Činjenica da većina firmi koje je Gordan Pavlović zvani Goci kupio uništena i danas ne postoji, radnici su na ulici ostali bez posla pa je strahovanje zaposlenih u Alumine opravdano. Zbog toga Vlada Republike Srpske treba da poništi odluku o prodaju potraživanja Fabrike glinice Birač u stečaju Pavgordu, Nova banka poništi garanciju, koja je izdata nezakonito, a cijeli proces vrati u zakonske okvire, jer Alumina nije ničija prćija već javno dobro svih građana.

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter