Ovo je društvena mreža kojom Kinezi osvajaju svet

Ovo je društvena mreža kojom Kinezi osvajaju svet

I pored sve većih problema, Facebook je i dalje nedodirljiv na vrhu liste društvenih mreža sa najviše korisnika na svetu. Broj korisnika Instagrama stalno raste, dok je popularnost Snapchata u padu. Značaj Twittera je, izgleda, mnogo veći od samog broja njegovih korisnika.

Iako se čini da se ovakav poredak među društvenim mrežama neće skoro poremetiti, u poslednje vreme sve popularnija postaje društvena mreža, odnosno aplikacija za objavljivanje videozapisa TikTok. 

Od lansiranja pre dve godine preuzeta je više od 800 miliona puta, pri čemu u taj broj nisu uračunati korisnici uređaja sa Android operativnim sistemom u Kini. 

Među njima su i brojne poznate ličnosti, brendovi i influenceri koji žele da iskoriste potencijal te mreže. Tako su TikTok profile otvorili televizijski voditelj i komičar Džimi Felon, skejter Toni Houk i glumac Džejk Pol. Sve veći broj korisnika te mreže uticao je i na povećanje prihoda, koji su se u poslednjih godinu dana više nego utrostručili. 

TikTok, inače, podseća na Vine, mrežu koja je služila za deljenje kratkih video zapisa i koja je neko vreme bila veoma popularna, ali nije uspela da preživi na tržištu kojim je potpuno zagospodario Instagram. 

Sada TikTok korisnicima omogućava da na mreži objavljuju kratke video snimke koji mogu da se uređuju, usporavaju ili ubrzavaju, a postoji i mogućnost dodavanja različitih filtera. Drugi korisnici mogu da komentarišu i lajkuju objave svojih kontakta, kao i da ih prenose na druge platforme.

Mrežu je 2016. godine pokrenula kineska kompanija ByteDance, koja je godinu dana kasnije preuzela popularnu video aplikaciju Musical.ly, koju su nedavno pridružili TikToku. 

Popularnost TikToka je, posle toga, naglo počela da raste u SAD-u i drugim državama sveta, pa je tako Apptopia, kompanija koja se bavi analitikom mobilnih aplikacija iznela procenu da bi TikTok mogao da bude prva azijska društvena mreža koja će postići dugoročan uspeh u Americi. 

A koliko je TikTok zaista postao popularan, najbolje govori činjenica da je tu aplikaciju kopirao i, niko drugi do, Facebook. 

Mark Zakerberg je prepoznao veliki potencijal u aplikacijama poput TikToka, pretežno namenjenim mlađim korisnicima u čijim se kratkim videozapisima, koji mogu da se uređuju, u prvom planu često nalazi muzika. Facebookova aplikacija Lasso, takođe, omogućava brojne opcije kao i njihov kineski konkurent, ali nije ni približno tako popularna niti ima veliki broj korisnika.

 

Izvor: b92