Ovo ima samo kod nas: Suspendovana šefica UIO podnijela tužbu za klevetu protiv šefa sindikata (Foto)


Ovo ima samo kod nas: Suspendovana šefica UIO podnijela tužbu za klevetu protiv šefa sindikata (Foto)

Suspendovana šefica Grupe za suzbijanje krijumčarenja u Upravi za indirektno oporezivanje BiH Jelena Majstorović podnijela je tužbu za klevetu protiv predsjednika Samostalnog sindikata službenika UIO Predraga Jelače, saznaje CAPITAL.

Majstorovićeva je tužbu podnijela pred Osnovnim sudom u Prnjavoru i traži od Jelače 2.800 KM odštete zbog, kako navodi, iznošenja neistinitih i tendencioznih izražavanja koji nanose štetu njenom ugledu i časti.

„Tuženi je za nekoliko medija davao izjave u kojima je namjerno i svjesno iznio neistinito izražavanje o tužiteljki, počev od toga da je ona u bliskim vezama sa Goranom Marinkovićem, do osporavanja njenih kompetencija iznošenjem neistinitih činjenica o njenoj stručnoj spremi i sposobnostima, pa do etiketiranja da je istjerala sve osposobljene i školovane kadrove iz Grupe za suzbijanje krijumčarenja u UIO BiH. Tuženi je sve iznio bez ikakvog dokaza i osnova, mada je znao da ništa od iznesenog nije istina“, navodi se u tužbi.

Iznesena neistinita izražavanja tuženog, navodi se dalje, predstavljaju njegovu samopromociju, kojom se u javnosti predstavlja kao nekakav borac protiv kriminala u UIO i na taj način na sebe skreće pažnju javnosti i to preko leđa tužiteljice kojoj to neistinito izražavanje šteti ugledu i časti.

„Iznošenje ovako neistinitih i tendencioznih izražavanja, a bez da se prethodno provjere informacije, narušavaju tužiteljki ugled, što joj na direktan način nanosi ogromnu štetu, zbog čega su izrečene neistine, koje su putem medija i interneta, prenesene velikom broju ljudi, uticale na neopravdano stvaranje negativnog stava prema tužiteljici kako kod poznanika, tako i u javnom mnijenju RS i regiona“, navodi bivša šefica u UIO Jelena Majstorović koja je suspendovana od decembra 2022. godine kada su je zajedno sa još nekoliko njoj podređenih službenika UIO uhapsili pripadnici SIPA u okviru akcije kodnog naziva „Brend 4“ provedenoj u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Jelača: Prijavitelju korupcije otkaz, a osumnjičenoj inspektorki plata

S druge strane, Predrag Jelača potvrdio je za CAPITAL da je zaprimio tužbu za klevetu koju je protiv njega podnijela, kako kaže, hapšena, pritvarana i suspendovana bivša šefica Grupe za suzbijanje krijumčarenja Regionalnog centra Banjaluka Jelena Majstorović.

„SIPA po naredbi Tužilaštva BiH protiv Jelene Majstorović vodi više istraga za najteža krivična djela organizovanog kriminala i koruptivnih radnji, primanje mita i dara, te zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja. Jelena Majstorović je suspendovana s posla već drugu godinu i sve vrijeme prima 70 odsto od osnovne plate, iako se radi o osobi koja je najviše narušila ugled UIO kao jedne od najbitnijih državnih institucija i svih njenih službenika“, kaže Jelača.

On dodaje da je bivšem službeniku UIO Emiru Mešiću u montiranom disciplinskom postupku izrečena najstroža disciplinska mjera prestanka radnog odnosa, iako je imao status zaštićenog prijavitelja korupcije, a kad je u pitanju kompromitovana i osumnjičena Jelena Majstorović koja je već drugu godinu pod suspenzijom, disciplinski postupak nikako da se pokrene i okonča.

Foto: Gerila

„S obzirom na to da se Jelena Majstorović u svim medijima u BiH duže vrijeme pojavljivala u negativnom kontekstu, jer je hapšena i pritvarana čime je narušila ugled UIO i svih zaposlenih, Samostalni sindikat je zbog svojih članova, zaštite prava državnih službenika i zaštite ugleda UIO 22. aprila ove godine protiv Jelene Majstorović podnio disciplinsku prijavu Kabinetu direktora i još uvijek nismo upoznati sa odlukom direktora u vezi te prijave“, kaže Jelača.

Što se tiče podnesene tužbe za klevetu protiv njega, Jelača kaže da jedva čeka da se pojavi na sudu sa svim dokazima kojima je Jelena Majstorović protiv koje Tužilaštvo BiH vodi istragu za najteža krivična djela već sama sebe u dovoljnoj mjeri kompromitovala i narušila ugled i sebi i svojoj porodici, ali i UIO.

„Na podnesenu tužbu za klevetu ću adekvatno odgovoriti, a na zvaničnom sajtu Sindikata UIO ćemo sve objaviti u cilju informisanja naših članova i cjelokupne javnosti“, kaže Jelača.

Piše: D. Momić
Foto naslovna: Capital/Ilustracija
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter