Ova vlast je ekonomski devastirala Srpsku: Uskoro na naplatu stižu Beč i London - Kako će RS vratiti dug?


Ova vlast je ekonomski devastirala Srpsku: Uskoro na naplatu stižu Beč i London - Kako će RS vratiti dug?

Republika Srpska se na Bečkoj berzi, 2018. godine, zadužila 320 miliona maraka. Na Londonskoj berzi Republika Srpska se, 2021. godine, zadužila za nešto manje od 600 miliona maraka. Naplata glavnice sa Bečke berze Republici Srpskoj dolazi naredne a sa Londonske berze 2025. godine.

Dogovorom o zaduženjima na ove dvije berze Republika Srpska se obavezala da svake godine plaća kamatu a da glavninu duga vrati posljednje godine. To znači da naredne godine Republika Srpska po osnovu zaduženja na Bečkoj berzi mora da vrati 320 miliona maraka a 2025. godine po osnovu zaduženja na Londonskoj berzi oko 600 miliona maraka. Buduži da je spoljnji dug prioritet prilikom vraćanja dugova jasno je da će taj dug morati biti vraćen. Pitanje je na koji način i hoće li ispaštati građani ukoliko ne bude dovoljno novca u budžetu za servisiranje tekućih obaveza.

“Prosto mislim da je Vlada prilično nebrižna kada je u pitanju obaveza vraćanja tog novca. Bilo bi normalno da se sve ove godine skupljao novac za to a to se ne radi. Riješenja mogu da budu samo neka nova zaduženja a to je pogrešno”, kaže za Gerila info ekonomista, Zoran Pavlović.

Realno je da Vlada mora nastaviti sa novim zaduženjima mada joj ni to neće biti lako s obzirom na prostor koji joj je preostao, smatra Zoran Pavlović.

“U toj cijeloj situaciji Republika Srpska će ići na novu berzu ili da pokuša na domaćem finansijskom tržištu ali tu teško da više imaju prostora da se zaduže više”, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter