Otvorena izložba -Bhagavad Gite- Tatjane Burzanović iz Podgorice u sarajevskoj galeriji Mak

Otvorena izložba -Bhagavad Gite- Tatjane Burzanović iz Podgorice u sarajevskoj galeriji Mak

U okviru Festivala "Sarajevska zima", u galeriji "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu je otvorena izložba ilustracija "Bhagavad Gite" autorice Tatjane Burzanović iz Crne Gore.

Autorica se obratila zvanicama online rekavši da joj je čast biti dijelom ovog festivala, posebno zbog postavke djela u njenom rodnom gradu Sarajevu i to u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti kao najprikladnijem mjestu.

Izložba "Bhagavad Gite" je sedma dosad u tri dana festivala "Sarajevska zima" i trajat će desetak dana kao i sve druge izložbe tokom ove manifestacije koja traje i u teškom vremenu globalne pandemije te pokazuje ne samo da opstaje već i da se razvija na novi način.

Direktor “Zime” Ibrahim Spahić se također obratio na otvorenju izložbe i podsjetio da Udruženje bosanskohercegovačko-indijskog prijateljstva, čiji su predstavnici bili među zvanicama, također promovira indijsku kulturu i tradiciju.

Odmah po otvorenju izložbe, bend Premadhana održao je koncert izvedbom pjesama povezanih sa Bhagavad Gitom, pjesničkim djelom stavljenim na početak šeste knjige (Bhišmaparavan) kao jedna od epizoda indijskog epa Mahabharata, vjerojatno najvećeg epa u svjetskoj književnosti.

Program su originalnim pjevanjem i svirkom na tradicionalnim instrumentima izveli članovi benda: Darko Ostojić - harmonium, vokal; Dijana Vejo - mridanga, back-vokal; Amir Muratović - mridanga, back-vokal; Jadranka Stojković - karatali, back-vokal, kao i Samir Vejo - vulpersi, back-vokal.

Izvor: fena.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks