Otvorena biračka mjesta u Doboju i Srebrenici

Otvorena biračka mjesta u Doboju i Srebrenici

- Centralna izborna komisija /CIК/ BiH saopštila je da je jutros na vrijeme otvorena većina biračkih mjesta u Doboju i Srebrenici, te da je samo na nekoliko bilo neznatnog kašnjenja, iz tehničkih razloga.

"Ponovljeni izbori se sprovode na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima", navedeno je u saopštenju.

Ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici u ime CIК-a nadgleda 130 supervizora koji su prošli obuku i koji su sertifikovani.

Iz CIК-a podsjećaju izbornu administraciju u Doboju i Srebrenici da je izbornim zakonom, između ostalog, propisano da predstavnici međunarodnih posmatrača, udruženja građana, političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata mogu posmatrati sve izborne aktivnosti, pod uslovom da se akredituju u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

"Član 17.2 Izbornog zakona BiH propisuje da posmatrači, u toku posmatranja izbornog procesa, neće ometati izborne aktivnosti i poštovaće tajnost glasanja. Suprotno postupanje izbornih komisija i biračkih odbora je kršenje Izbornog zakona BiH", naglašeno je u saopštenju.

Danas se održavaju ponovljeni izbori za gradonačelnika Doboja i dobojsku Skupštinu grada na 89 biračkih mjesta i načelnika Srebrenice i Skupštinu opštine Srebrenica na 28 biračkih mjesta /26 redovnih biračkih mjesta i dva za glasanje birača u odsustvu u Gradačcu i Živinicama/.

Izborna tišina traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19.00 časova večeras.

Izvor: srna.rs

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter