Otuđeni centar moći izgubljen u reketu? Prijedorčani - Ministar Đokić mora položiti račune mještanima Bistrice!


Otuđeni centar moći izgubljen u reketu? Prijedorčani - Ministar Đokić mora položiti račune mještanima Bistrice!

Zaključci Skupštine grada Prijedora zavređuju poštovanje i nagovještavaju novi kurs u zaštiti rudnih bogatstava, te prezentuju sinergiju građana i lokalne vlasti sa kakvom mnogima ubuduće valja računati. 

Po načinu održavanja i usvojenim zaključcima prijedorska gradska skupština pokazala je da ima nade za bolju budućnost ovog grada i regije. Pokušaću parafrazirano prenijeti usvojene zaključke i njihov značaj spram aktuelne situacije i proaktivnog djelovanja na planu rudarenja u ciljnom i sveobuhvatnom obličju kakvo zavređuje javnu pohvalu.

Prvo moram istaći promptno održavanje posebne sjednice "gradskih otaca" povodom javnog obraćanja mještana lokalnim vlastima i traženja zaštite. Znamo koliko dugo traje borba mještana Bistrice, no pozitivno je to hitno reagovanje po "otvorenom pismu" sa nivoa gradske skupštine kao najvišeg nivoa lokalne vlasti. Narednu pohvalu zaslužuje omogućavanje predstavnicima mještana Bistrice i Bukove Kose da se direktno obrate odbornicima i iznesu svoje probleme - šta je rijetkost u funkcionisanju naših davno odnarođenih institucija.

Elem, usvojeni zaključci ponajbolje dokazuju kvalitet političkog djelovanja ispoljen spram date situacije. Po ovome ima smisla da poslanici Narodne skupštine dođu u Prijedor na svojevrsnu "obuku" oko načina suočavanja sa ozbiljnim problemima i iznalaženja konstruktivnih rješenja. Tako bi naučili da u složenim problemima hitno zaustave dalje radnje do sticanja potrebnih znanja za njihovo rješavanje.

U prvoj tački usvojenih zaključaka Skupština grada Prijedora apostrofirala je neophodnost PRIVREMENOG zaustavljanja daljih radnji i radova na terenu Bistrice i Bukove Kose do dostavljanja relevantne dokumentacije o dobijanju koncesija. Znači govorimo o privremenoj mjeri obustave radova do sticanja saznanja potrebnih za dalje poteze i odluke, a primarno kroz analizu dostavljene dokumentacije.

Kako rekoh parafraziram zaključke, pa tako "preskačem" do Rudarskog fakulteta i Rudarskog instituta u Prijedoru i uključivanja istih na planu izrade potrebnih smjernica i preporuka gradskim vlastima oko postojećih i novih koncesija. Pored željezne rude Prijedor je bogat i raznim nemetalima, no sve oko tih prirodnih resursa vrti se u unutar interesnih i mešetarskih zajednica, dok se struka maksimalno isključuje. Nadam se da bi takvoj pogubnoj praksi napokon mogao doći kraj.

Na polju informisanja i daljeg sporazumjevanja ministar Petar Đokić pozvan je na sastanak sa gradskom upravom, ali uz učešće predstavnika mjesnih zajednica Bistrica i Palančište, gdje valja pohvaliti iskazanu sinergiju lokalnih vlasti i zainteresovanih građana naspram resornog ministarstva i drugih entitetskih organa. Ministra Đokića poziva se na "usaglašavanje stavova" direktno sa mještanima Bistrice i Palančišta! S tim u vezi valja istaći da se usvojeni zaključci dostavljaju Predsjedniku i Vladi RS.

Po meni ključni zaključak glasi: "Skupština grada Prijedora poziva Ministrstvo rudarstva i energetike, Inspektorat Republike Srpske i Poresku upravu Republike Srpske, da u roku od 90 dana, izvrše vanrednu kontrolu svih ugovora za istraživanje i eksploataciju u oblasti rudarstva na području Grada Prijedora i da o tome dostave izvještaj Skupštini grada Prijedora". To je matrica djelovanja kakvu bi skupštinska tijela ove zemlje jednom morala naučiti: nadležnim organima izdate konkretan zadatak, odredite rok i tražite podnošenje izvještaja.  

Još jedan zaključak moram citirati: "Skupština grada Prijedora zahtjeva od Ministarstva rudarstva i energetike, da prije sklapanja bilo kakvih novih ugovora za eksplotaciju mineralnih sirovina na području Grada Prijedora, traži mišljenje Skupštine grada Prijedora o istom". Ima smisla analizirati i ranije sklopljene ugovore, no to je različita materija od nametanja obaveza opštim propisom kakav može važiti samo proaktivno.

Gradska skupština u svojim zaključcima nadalje ističe svijest o važnosti rudarenja za lokalnu privedu, a to posebno pokazuje stavom o nesrazmjerno malim prihodima od koncesione naknade, te pozivanjem vlade na inoviranje odnosnih zakona i pravilnika. Uz uključivanje prijedorske lokalne uprave u postupak izmjena legislative. Godinama ukazujem na nužnost pozicioniranja Prijedora kao SUBJEKTA odlučivanja, umjesto dosadašnje pogubne prakse objekta kog uništava kako je kome drago. Zato su mi bitni ovakvi stavovi Skupštine grada.

Sa druge strane dio zaklučaka odnosi se na zdravlje građana i zaštitu životne sredine uz dosljednost u implementiranju zakonskih obaveza i pimjenu DIJALOGA - do nivoa mjesnih zajednica. Prednje pomenuto uključivanje Inspektorata RS, Poreske uprave i kontrolnih tijela resornog ministarstva u aktuelnu problematiku od posebnog je značaja upravo zbog jačanja pozicije mještana u "dijalogu" sa osvjedočenim mešetarom Petrom Đokićem. 

Jedan od zaključaka koji je posebno privukao moju pažnju odnosi se na "ugroženost saobraćajne infrastrukture" drumskim prevoženjem sirovina obzirom da sam o tom problemu ranije pisao i kritikovao (ne)rad policije. I ovde moram ukazati na činjenicu da mještani Bistrice i lokalne vlasti nemaju saznanja o zakonitosti i pravne valjanosti terenskih radova zato što policija očigledno nije odradila svoj posao. 

Slobodno možemo reći da je prijedorska policija pogodovala firmi "DRVO-EXPORT" d.o.o. Teslić koje je registrovano "za uslužne djelatnosti u šumarstvu i iskorištavanje šuma", pa je potpuno nejasno kako se ista može baviti rudarenjem ili eksploatacijom uglja. Kako god, vidim da je ova firma utrostručila ukupne prihode u 2022. godini (preko 10 miliona KM) spram prethodne dvije godine. I da su im računi blokirani još od 2021. godine (gornji foto).

Elem, preduzeće "DRVO-EXPORT" d.o.o. Teslić i direktor Mladen Markočević, zajedno sa Srđanom Klječaninom koji se u Bistrici pojavljuje kao izvođač rudarenja, MUP RS je 2020. godine procesuirao za pustošenje šuma na štetu Šumskog gazdinstva "Borja - Teslić". Čekaju se vještačenja stvarne štete ovog kriminala, a po preliminarnim podacima prelaze milion maraka. Za ovaj kriminal Markočević i Klječanin procesuirani su zajedno sa odgovornim licima teslićkog šumskog gazdinstva i povezanim firmama.

Bolje upućeni tvrde da je sporna firma "DRVO-EXPORT" u vlasništvu Miljane Klječanin, supruge ekocidaša Srđana, te da istu koristi za muljaže preko takođe svoje kompanije "Klječanin company" d.o.o. i povezanih preduzeća. Njegov poslovni "uspjeh" pripisuju bliskosti sa bivšim ministrom Draganom Lukačem - pod čijom zaštitom je godinama pustošio šume. Sad, moguće je da u prijedorskoj policiji još uvijek nisu čuli kako Dragan Lukač nije ministar?!

Iskreno vjerujem da je policija odradila svoj posao mještani Bistrice ne bi svoja prava morali braniti onolikim protestima, stanovnici Palančišta ne bi strahovali jer je "DRVO-EXPORT" d.o.o. od Petra Đokića dobilo "blagoslov" da istražuje rudne potencijale njihovog prebivališta, pa tako ni Skupština grada ne bi bila prinuđena na ovakve posebne sjednice. No, tu smo gdje jesmo i zato moram dodatno pohvaliti opisane političke poteze lokalnih vlasti.

Kako sam obećao čitaocima ovom temom ću se još kako zabaviti, ali na moj način - tematskim tekstovima. Ovde je fokus na hvale vrijednim potezima lokalne zajednice, a vidite da polako identifikujem lopuže uključene u priču i otkrivam stvarnu pozadinu dešavanja. Kao i uvijek od čitalaca očekujem nove informacije i mišljenja, odnosno širenje dijaloga kakav prednje pominjem. Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter