Otkrivena velika korupcijska shema: Kako građevinska mafija parama pumpa stranačke budžete

Otkrivena velika korupcijska shema: Kako građevinska mafija parama pumpa stranačke budžete

Šef Ureda za borbu protiv korupcije Erduan Kafedžić danas je na konferenciji za medije predstavio je javnosti šokantne informacije o korupciji u oblasti gradnje i prostornog uređenja u KS.

On je kazao kako je Ured za borbu protiv korupcije obavijestio nadležne organe te da su sve proslijedili Tužilaštvu.

“Očekujemo njihovo reakciju. Raste broj prijavljenih u ovom sektoru. Projekat je samo prvi korak koji ćemo poduzeti, a sve u cilju suzbijanja korupcije. Postoji mreža ljudi, tu mrežu čine političari, inevstitori, javni službenici, advokati, notari…”, pojasnio je Kafedžić.

On je potom objasnio kratku analizu slučajeva sprege investitora i politike.

Foto: Shema između političara i investitora

“Dolaze investitori, oni su miks stranih i bh. državljana. Napravili su kompaniju za gradnju i angažiraju dodatne ljude koji razvijaju novu firmu i novu mrežu ljudi koji otvaraju veliki broj drugih firmi vezanih za gradnju. Postoji čitava mreža institucija koja pakuje te zahtjeve od općinskog do državnog nivoa i tada se dešava korupcija. Tada se bogate pojedinci, dolazi novac od političkih stranaka. Stranke finansiraju izbore od ovih izvora”, istaknuo je on.

Navodi da je jako važno imati objavljene javno registre i pratiti njihovu imovinu i njihovo bogaćenje.

“U narednom periodu registar poslovnih subjekata će biti objavljen. Kroz ovaj način doći ćemo do vrijednih informacija i osujetiti one koje planiraju javnim novcem da finansiraju uništavanje prironih resursa. Obavijestit ćemo nadležne organe da budu naši partneri u ovoj borbi. Na kraju želim kazati da tražimo od Skupštine KS da odobri formiranje interesorne radne grupe koja će biti zadužene za praćenje ove situacije. Ova grupa će biti operativna ako dođe do njenog formiranja.

Na pitanje novinara da li zna koje političke stranke najviše stoje iza ovih koruptivnih radnji.

“Pratite novac doći ćete do političara. Imamo informacije tačne ali ne bih sada iznosio. Ovaj projekat ima za cilj da spriječimo pranje novca”, kazao je on.

Na pitanje koje su to firme koje rade u KS a koje su povezane sa političkim strankama te koje zloupotrebljavaju sredstva.

“Pogledajte koje stranke unazad 20 godina upravljaju”, zaključio je on.

Izvor: raport.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter