Otkrivena nova vrsta raka pluća, nema veze sa pušenjem - Stopa smrtnosti puno veća


Otkrivena nova vrsta raka pluća, nema veze sa pušenjem - Stopa smrtnosti puno veća

Naučnici Međunarodne agencije za istraživanje raka nove agresivne podtipove plućnih karcinoida nazivaju superkarcinoidi.

Identifikovani su novi podtipovi agresivnih plućnih karcinoida, retkog tipa plućnih tumora čiji se uzrok u ovom trenutku ne povezuje sa najčešćim faktorom rizika za rak - pušenjem.

Uz ograđivanje da su neophodna dalja istraživanja, naučnici Međunarodne agencije za istraživanje raka objavili su rezultat svog rada u saopštenju u kom stoji da se novi agresivni podtipovi trenutno ne povezuju sa pušenjem.
"Pacijenti sa superkarcinoidima imaju slabije šanse da prežive (33 odsto kroz 10 godina) u poređenju s pacijentima obolelim od drugih plućnih karcinoma gde je stopa čak 76 odsto preživelih", navodi se u saopštenju agencije koja je u okviru Svetske zdravstvene organizacije.

Njihovo istraživanje je dalji pomak u, da tako kažemo, identifikaciji pojedinih tumora i pronalasku njihovih molekularnih karakteristika.

Inače, karcinoidi pluća čine oko pet odsto među tumorima pluća i za njih nema pametnih terapija, već se leče hirurški ako se otkriju na vreme.

 

Foto naslovna: Shutterstock
Izvor: telegraf.rs/alo.rs