Otkazuju se Olimpijske igre u Tokiju

Otkazuju se Olimpijske igre u Tokiju

I dalje vlada neizvjesnost oko Olimpijskih igara u Tokiju. Iako su Igre zbog pandemije koronavirusa pomjerene za narednu godinu, predsjednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju Joširo Mori rekao je da se to takmičenje neće održati tada ako se situacija ne promijeni.

Mori je za japansku televiziju NHK rekao da se nada da će se situacija popraviti i nagovjestio da će ključna stvar biti vakcina. Na pitanje ako se ovakva situacija sa korona virusom nastavi, da li je moguće održati Igre, Mori je odgovorio: “Ako situacija ostane ovakva – nije moguće”.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da počnu 24. jula, ali su pomjerene za sljedeće ljeto i počeće 23. jula 2021. godine. Kratka, 15-minutna ceremonija planirana je za četvrtak na nacionalnom stadionu, kako bi se obilježio datum.

Organizatori i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) su u više navrata izrazili uvjerenje da će se Igre održati. MOK je, takođe, saopštio da se, u slučaju nepovoljne situacije, Olimpijske igre neće ponovo odlagati, već da će biti otkazane. – Za nas bi bilo previše da odgovorimo na svako od ovih hipotetičkih pitanja. Mislim da ova situacija neće trajati više od godinu dana – naveo je Mori.

Istraživači su naveli da je za pronalazak vakcine potrebno još šest do devet mjeseci, a Mori je rekao da je to ključno. Postavlja se pitanje da li bi mladi sportisti trebalo da budu prioritet i da li bi svi pristali da se vakcinišu. – Da li će se Olimpijske igre održati ili ne, pitanje je da li čovječanstvo može da pobijedi korona virus. Konkretno, prvo treba razviti vakcinu ili lijek – dodao je Mori.

Organizatori i MOK žele da pojednostave Olimpijske igre kako bi pomogli u smanjenju troškova same organizacije. Još nije poznato da li će navijači moći da prisustvuju ni da li će sportisti morati u karantin prije početka takmičenja. Više detalja biće poznato na jesen.

Planira se da, kao i do sada, na Olimpijskim igrama učestvuje 11 000 sportista, a na Paraolimpijskim igrama 4 400.

Od posljedica korona virusa u Japanu je umrlo oko 1 000 ljudi. U posljednjih nekoliko nedjelja u Tokiju je zabilježen porast broja zaraženih, ali brojke su relativno male za područje od 14 miliona stanovnika.

Izvor: beta.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks