Osnovci se staklom režu po rukama i slike postavljaju na Instagram


Osnovci se staklom režu po rukama i slike postavljaju na Instagram

Da situacija nije nimalo bezazlena, svjedoči i podatak da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo alarmiralo sve osnovne škole, odnosno upozorilo ih na ovu pojavu.

Inspirisani idealima s Instagrama, najmanje šestoro osnovaca iz Kantona Sarajevo sjeklo je sebi, uglavnom staklom, kožu na rukama, a potom fotografije ovog šokantnog čina postavljalo na tu društvenu mrežu, saznaju “Nezavisne”.

Zasad je takvo alarmantno ponašanje primijećeno kod pet djevojčica i jednog dječaka osmog i devetog razreda Desete osnovne škole Ilidža, a koji su sebi povrede nanosili kod svojih kuća, gdje bi, kada bi se osamili u sobama, najčešće razbili flašu, uzimali staklene krhotine i njima se samopovređivali.

Da situacija nije nimalo bezazlena, svjedoči i podatak da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo alarmiralo sve osnovne škole, odnosno upozorilo ih na ovu pojavu.

“Molimo vas da održite sastanak s razrednicima od šestog do devetog razreda, te da im ukažete na ovu pojavu, informišete roditelje učenika, organizujete predavanje odnosno informisanje učenika o ponašanju na društvenim mrežama, te preduzmete druge aktivnosti u cilju prevencije širenja ovog negativnog trenda među učenicima”, navodi se u dopisu koje je resorno ministarstvo poslalo školama.

Inicijalna kapisla za postupanje Ministarstva bila je informacija upravo iz Desete osnovne škole, gdje se nastavno osoblje trudi da ovu pojavu suzbije.

Potvrđuju nam nastavnici da su djevojčice i dječak sebi nanosili povrede na predjelu od podlaktice ka dlanu, što može biti veoma opasno, jer se tu nalazi splet vena, s tim što su kod sarajevskih osnovaca uočene uglavnom parnice.

Almina Muharemović, školski pedagog, ističe da je za sve saznala od kolega, ali i učenica.

“One su rekle da postoji trend, odnosno da su primijetile kod svojih vršnjakinja da imaju povrede na unutarnjoj strani podlaktice nanesene oštrim predmetom. Mi smo nakon toga obavljali razgovore s razrednicima osmih i devetih razreda”, kaže Muharemovićeva za “Nezavisne”. Po njenim riječima, onoliko koliko su mogli i koliko im nalaže profesija, vizuelno su pregledali učenike te ustanovili da njih šestoro ima povrede, od kojih su neke već u fazi ožiljaka.

“O svemu smo informirali i roditelje, a imali smo i vanrednu sjednicu Nastavničkog vijeća i svo nastavno osoblje je informisano na koji način i šta treba da prati u smislu promjena u ponašanju učenika”, uvjerava Muharemovićeva.

Ovo, vjeruje se, nije trend koji se dešava samo u ovoj školi, jer učenici tvrde da je sve krenulo s Instagrama, na kojem profile ima dobar dio djece.

“Učenici su tu pratili neke popularnije djevojčice koje su starije od njih i koje su tamo, putem storija, davale upute i dijelile fotografije na koji način napraviti te povrede. Učenici bi se, kako navode, kada se osame u svojim sobama samopovređivali, kasnije to fotografirali i to postavljali na Instagram profile”, pojašnjava Muharemovićeva.

Izvor: fokus.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks