Osam ključnih zahtjeva koje su rudari postavili pred nadležne

Osam ključnih zahtjeva koje su rudari postavili pred nadležne

Podsjećamo na ključne zahtjeve koje su rudari postavili pred nadležne.

Uvezivanje radnog staža

Uvezivanje radnog staža, prvi je od osam zahtjeva koje su rudari uputili na adrese nadležnih. No, ovom zahtjevu teško da će se udovoljiti. Generalni direktor Elektroprivrede, Admir Andelija kaže, za to bi, u najmanju ruku, bilo potrebno pola milijarde maraka, i neminovno poskupljenje struje, pa i za domaćinstva. Rudari su to oštro demantovali. A ostaju i pri još jednom od zahtjeva – ostavka Admira Andelije, koju ovaj evidentno neće podnijeti.

“I znate šta nas najviše boli, nisu ljudi ovi nepismeni, ako EP izađe s podatkom da u prvih šest mjeseci je ostvarila dobit od 45 miliona KM a električne energije je proizvela najviše, preko 75 posto iz uglja, onda se stvarno postavlja pitanje pa ko je stvorio taj višak. Kako to da smo mi teret, kako to da mi ne znamo raditi, kako to da mi lomimo mašine, u posljednjih mjesec dana toliko je generalni direktor iznio teških optužbi na rad rudara da glava zaboli, degutantno”, kazao je Zuhdija Tokić, Sindikat Rudnika Kreka.

A još jedan u nizu zahtjeva je i ostavke svih sedam direktora u rudnicima Koncerna Elektroprivrede. Resorni ministar Džindić, kaže, o pojedinačnim odgovornostima i eventualnim pojedinačnim ostavkama se može razgovarati, kada rudari na to budu spremni, no ostavke svih odjednom – ne dolaze u obzir.

“Nemoguće je zamijeniti odjednom sedam direktora sedam rudnika, to je jedan od njihovih zahtjeva. Doveli bi u potpuni kolaps energetski sistem i doveli bi situaciju da Federacija ostane bez električne energije, takav jedan potez Vlada neće uraditi”, kazao je Nermin Džindić, ministar rudarstva FBiH.

Ne žele da rade za 500 KM

Najviše polemike ipak oko usvajanja novog Pravilnika o radu i radnom učinku. Rudari tvrde da će on značiti smanjenje osnovne plaće pojedinim kategorijama rudara na tek nešto više od 500 maraka, što je nedopustivo.

“Nećemo da radimo za 500 maraka, neka oni dovedu svoju djecu i neka njihova djeca rade za 500 maraka mi nećemo, nama je dosta, ginuli smo u ratu, ginemo u miru, ginemo i sada za 500 maraka, dosta ih je više, dosta”, istakao je Abdel Fazlić, Sindikat rudnika Kakanj.

“Vi stavljate van snage raspon koeficijenata složenosti poslova za radna mjesta u rudnicima uglja u sastavu Koncerna koji je definisan kolektivnim ugovorom od 1 do 4, uvodite raspon koeficijenata složenosti poslova od 1 do 1,5 kroz novi pravilnik, vi kroz novi pravilnik utvrđujete osnovnu platu kopaču u jami u visini od 570 KM”, kazao je Sinan Husić, Sindikat rudnika FBiH.

Plata je viša nego do sad?

Direktor Elektroprivrede pak kaže, po novom Pravilniku o radu i učinku, plaće pojedinim će biti i više nego što su bile. Dosadašnja isplata kaže, nije bila u skladu sa Zakonom o radu. Plaća se sastoji iz tri elementa, osnova, naknada, i radni učinak.

“Mi do sada to nismo imali. Mi smo do sada imali osnovnu platu od 870 maraka koja se sastojala iz sva tri ova elementa. Novim pravilnikom o radu je rečeno osnovna plata, da 570 maraka, pa onda otežani uslovi rada, plus 119 maraka, pa onda noćni rad i svašta nešto što je propisano Zakonom o radu, pa radni učinak, pa je plata viša nego što je sad”, kazao je Admir Andelija, generalni direktor EP BiH.

Rudari u dobre namjere nadležnih ne vjeruju. Kažu, pregovarali su ranije i ministar Džindić im je lično rekao da kao radnik ne bi prihvatio takav pravilnik. Rudari tvrde kako se sav teret učinka ostavlja radniku, koji će biti sankcionisan kada se ne izvrši realizacija planiranih proizvodnih rezultata, pa čak i iz okolnosti koje on kao radnik nije prouzročio. Ministar je javno rekao da se o svim zahtjevima može razgovarati, a poziv sindikalistima i dalje je otvoren.

Izvor: ba.n1info.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter