Ciljano prištinske vlasti, uz lažne osude svojih -mentora-, hapse Srbe na KiM - Da li je cilj rat? (Video)


Ciljano prištinske vlasti, uz lažne osude svojih -mentora-, hapse Srbe na KiM - Da li je cilj rat? (Video)

Nova drama na KiM: Uhapšen još jedan Srbin; Oglasila se policija, stižu osude

U severnoj Mitrovici specijalne jedinice kosovske policije jutros su privele muškarca N. O. koji radi u lokalnom komunalnom preduzeću.

Hapšenje se dogodilo u blizini autobuske stanice, kad su specijalci kosovske policije u oklopnim vozilima opkolili i zatim priveli muškarca N. O, piše Kosovo online.

Kosovska policija oglasila se zvaničnim saopštenjem povodom današnjeg hapšenja srpskog muškarca N. O. kod autobuske stanice u Severnoj Mitrovici, navevši da je on priveden zbog sumnje da je učestvovao u napadu na pripadnike Kfora 29. maja u Zvečanu.

U saopštenju se navodi da će sve daljne akcije biti preduzete u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima.

"Kao rezultat rada i intenzivnih istraga koje je sprovela Kosovska policija, osumnjičeni srpski muškarac N.O. uhapšen je danas u prepodnevnim časovima. Poznatiji po nadimcima Nemačka i Rusija, osumnjičen je za umešanost u slučaj napada i ugrožavanja međunarodno zaštićenih lica - Kfora. Njegovo hapšenje i izvršeno je nakon što su sakupljeni dokazi, da je isti bio uključen u napad na Kfor 29. maja 2023. godine, gde je kao posledica napada i nasilja, desetine pripadnika Kfora zadobilo telesne povrede. Sve daljnje akcije bit će poduzete u suradnji i koordinaciji s pravosudnim organima", navodi se između ostalog u saopštenju.

Podsetimo, od dolaska albanskih gradonačelnika u opštine na severu Kosova, uhapšeno je do sada osmoro Srba, a meštani Gračanice i Raniluga juče su protestvovali zbog hapšenja Dragiše Milovanovića.

Protesti ispred opštinskih zgrada u Leposaviću, Zvečanu i Zubin Potoku ušli su u 26. dan kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog prisustva kosovskih specijalaca, nametanja nelegitimnih albanskih gradonačelnika i neosnovanih hapšenja sunarodnika koja su se dogodila u proteklim nedeljama.

Reagovala i Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju potvrdila je danas da su pripadnici Kurtijeve specijalne policije uhapsili Srbina Nenada O. iz Kosovske Mitrovice, samo jedan dan nakon dijaloga u Briselu koji, ističe se, na svaki način sabotira premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i uprkos poruka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja da Priština mora da prestane sa neosnovanim i arbitrarnim hapšenjima.

Nenad O., radnik komunalnog preduzeća iz Kosovske Mitrovice i otac četvoro dece, uhapšen je jutros kada su ga u autoperionici opkolili pripadnici Rosu, sa uperenim automatskim oružjem.

"Ovo hapšenje koje nije slučajno tempirano na jutro posle dijaloga u Briselu, jasno pokazuje da Aljbin Kurti neće smirivanje tenzija na severu Kosova i Metohije, neće deeskalaciju već hoće nove krize i tenzije na terenu.

Uhapšenom Srbinu će odmah preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju biti obezbeđen advokat i pravna pomoć, a o novom hapšenju odmah su obavešteni i predstavnici međunarodne zajednice.

"Nenad je osmi Srbin koji je uhapšen od izbijanja krize na severu Kosova i Metohije čime Kurti i njegovi eskadroni nasilja žele da slome otpor mirnog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i proglase ih kriminalcima samo zato što pružaju miran i nenasilan otpor teroru Prištine", navodi se u saopštenju i dodaje da je evidentno da Kurti neće dijalog ni mir, već da pohapsi sve Srbe i izazove sukobe i zapali ne samo prostor KiM već i čitav region.

Izvor: Kosovo Online/b92.net

Objavljen snimak hapšenja na KiM: Četiri jedinice specijalaca na jednog Srbina (Video)

Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

Pripadnici specijalne kosovske policije jutros su u Severnoj Mitrovici uhapsili Srbina Nenada O, a akciju su izvele četiri jedinice.

Na snimku sigurnosne kamere vidi se kako specijalci sa četiri džipa opkoljavaju Nenada O. koji je u tom trenutku bio bez majice.

Kosovska policija je kasnije saopštila da je on osumnjičen za napad na pripadnike Kfora u Zvečanu.

 

Podsetimo, od dolaska albanskih gradonačelnika u opštine na severu Kosova, uhapšeno je do sada osmoro Srba, a meštani Gračanice i Raniluga juče su protestovali zbog hapšenja Dragiše Milovanovića.

Foto naslovna: Tanjug/dopisnik KiM/bg
Video: Kosovo Onlive Live
Izvor: Kosovo Online/b92.net

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter