Orden narodnog heroja za olimpijsko zlato

Orden narodnog heroja za olimpijsko zlato

Supruga najpopularnijeg Norvežanina i jednog od najboljih svjetskih sportista u istoriji, Ole Einara Bjorndalena, Bjeloruskinja Darja Domračova, dokazala je da je od istog šampionskog kova. Ona je zadnjom, osmom patronom uspjela da u uslovima sniježne vijavice  pogodi posljednju metu i onda je sjanim trčanjem održala prednost za zlato Bjelorusiji u štafeti biatlona 4X6 kilometara.

Domračova je štafetu preuzela sa 17 sekundi zaostatka za ekipom Poljske i tada je počelo slavlje u timu Bjelorusije. Niko i nije sumnjao da će trostruka olimpijska pobjednica ispustiti priliku za četvrtim, ali najmanje očekivanim zlatom, kojim je postala najuspješnija biatlonka u istoriji, jer su po tri osvojile Ruskinja sa slovačkim pasošem Anastasija Kuzmina i Njemica Kati Vilhelm.

"Presrećna sam! Moje koleginice su osvojile prva olimpijska zlata, a podatak da je Dinara Alimbekova najmlađa osvajačica zlata u biatlonu je pokazatelj kakav sjajan tim imamo", blistala je Domračova.

Koliki su podvig napravile Bjeloruskinje potvrđuje podatak da je njihova pobjeda u bukmejkerskim kućama vrijedila 22,5 eura na jedan uloženi euro.

A ni predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nije čekao, jer je odmah nakon trke donio odluku da se Alimbekovoj, Nadeždi Skardino i Irini Krivko dodijele ordeni  za hrabrost i zvanja vrhunskih sportista.

Domračova ta priznanja ima još od 2010. godine.

Srebrne su bile Šveđanke, zahvaljujući sjajnoj Hani Oeberg, koja je pucala bez promašaja i sjajnim nordijskim trčanjem ispravila loše nastupe koleginica koje su joj štafetu predale sa 89 sekundi zaostatka.

Bronzu su osvojile Francuskinje, dok je potpuno podbacila Njemačka, koja je zbog odličnih pojedinačnih rezultata članica štafete bila apsolutni favorit.


Izvor: Agencije