Optužena majka iz pakla: Devetoro svoje malodobne djece ostavljala same bez hrane i adekvatne odjeće

Optužena majka iz pakla: Devetoro svoje malodobne djece ostavljala same bez hrane i adekvatne odjeće

Djeca se skitala po Zavidovićima neuredna i zapuštena, a Razija ih nije upisala ni u školu. Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv Razije Huskić, rođena u Berlinu, nastanjena u Zavidovićima ,zbog krivičnog djela zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika. 

Optužnicu je u cijelosti potvrdio 10. avgusta sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda Zavidovići, saopćeno je iz ružilaštva ZDK. 

- U vremenskom periodu u toku 2019 godine i 2020 godine, na području općine Zavidovići, nije brinula o osnovnim potrebama prehrane, zdravlja, njege i odijevanja, svoje devetoro malodobne djece i to H.V. (rođena ... godine), H.A. (rođena ... godine), H.A. (rođena ... godine), H.F. (rođena ... godine), H.N. (rođena ... godine), H.M. (rođen ... godine), H.L. (rođen ... godine), H.L. (rođen ... godine) i H.J. (rođena ... godine) sa kojim živi u zajedničkom kućanstvu, tako što ih je ostavljala same u neuslovnim prostorijama, bez hrane i neadekvatno obučene, a često ih je ostavljala same i noću bez nadzora odraslih- navodi se u optužnici.

Također je navedeno da je opstruirala saradnju sa JU Centrom za socijalni rad Zavidovići tokom usmenih i pismenih upozorenja stručnih lica tog centra zbog zanemarivanja brige o djeci.

Djecu nije upisala u osnovnu školu, iako svjesna da tako postupajući grubo zanemaruje funkciju zbrinjavanja i odgoja djece, na koju posljedicu je pristala, a zbog čega su djeca skitala po gradu neuredni i zapušteni,

- Dakle, kao roditelj grubo zanemarila svoju funkciju zbrinjavanja i odgoja djeteta ili maloljetnika, čime je počinila produženo krivično djelo Zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika iz člana 219. stav 1. u vezi sa članom 55. KZ F BiH- navodi se u optužnici.

Izvor: avaz.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter