Optužbe za malverzacije tokom pandemije ne jenjavaju - Potpuni sumrak BiH pravosuđa

Optužbe za malverzacije tokom pandemije ne jenjavaju - Potpuni sumrak BiH pravosuđa

Dok god je pravosuđe pod kontrolom vlasti i političkih partija akteri brojnih afera i malverzacija prolaziće nekažnjeno, a i kada budu procesuirani na kraju će završiti oslobađajućom presudom, smatraju stručnjaci. 

Nove afere i sumnjive javne nabavke tokom trajanja pandemije korona virusa ne prestaju da isplivavaju na površinu. Nadležni u Bosni i Hercegovini ponovo se nalaze pod lupom javnosti zbog ozbiljnih optužbi za malverzacije, pogotovo kada su u pitanju javne nabavke tokom trajanja pandemije.

Da li je ranija praksa nekažnjavanja u aferama dala krila nadležnima da mutne poslove obavljaju i u vrijeme virusa korona? Ako je suditi po primjerima, izgleda da jeste.

Turistička agencija, preduzeće za prodaju malina, firma koja se bavi prodajom kolača, te preduzeće kojem je osnovna djelatnost arhitektura bili su neki od dobavljača od koji su nadležni u BiH kupovali medicinsku opremu u vrijeme pandemije.

Nakon afere u Federaciji BiH s kupovinom neispravnih respiratora od skoro pet miliona KM, postoje ozbiljne tvrdnje da su i u Republici Srpskoj učinjene velike malverzacije prilikom kupovine respiratora po i do tri puta većoj cijeni od nabavne. 

Kako tvrdi opozicija u Srpskoj, respiratore je uvezla firma supuga savjetnice srpskog člana Predsjedništva BiH. Tvrde da je Srpska “putem Fonda zdravstvenog osiguranja kupila respiratore budžetskim novcem za 157.312 KM po jednom komadu”, dok je nabavna cijena respiratora 59.500 KM, što je skoro 100.000 KM više od nabavne cijene.

Povodom navedenih tvrdnji predata je desetina krivičnih prijava, zahtjeva za smjenu, mnogi su pozivali tužilaštva i SIPA da reaguju, ali velikog efekta nema. Mnogo ljudi stavlja se u isti koš i povezuje s malverzacijama, jer niko ne radi na tome da utvrdi ko je stvarno kriv.

Svim ovim aferama, osim cifara od kojih boli glava, zajedničko je i to što su otkrivene zahvaljući novinarima, nevladinim organizacijama ili opozicionim političarima. Glavno pitanje je – šta radi pravosuđe?!

Premijer FBiH, Fadil Novalić, zajedno s ostalim učesnicima afere „Respiratori“, bio je uhapšen. Sud BiH je donio odluku prema kojoj trojici osumnjičenih u predmetu “Respiratori” neće biti izrečena mjera jednomjesečnog pritvora, koju je Tužilaštvo BiH tražilo. Tu je za sada sve stalo.

Na ovo temu razgovarali smo s pravnim ekspertima, koji su ponovo upozorili na to da pravosuđe u BiH nije nezavisno.

– Sve navode o ovim aferama trebalo bi da ispita tužilaštvo i da utvrdi ima li tu osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo ili nema. Budući da su te, kako ih nazivamo, afere već uveliko u javnosti, o rezultatima istrage tužilaštvo bi trebalo da obavijesti javnost – kaže advokat Aleksandar Jokić.

Dodaje da javnost želi da zna da li je bilo nelegalnih radnji. 

– U suprotnom ostaje mnogo prostora za nagađanje i spekulacije, a to nikada nije dobro – smatra Jokić.

Trnka: Pravosuđe pod pritiskom

Profesor ustavnog prava Kasim Trnka za Srpskainfo kaže da krivci neće biti procesuirani, a i ako bude procesa trajaće beskonačno i završiti oslobađajućom presudom.

– Osnovni princip u svim demokratskim društvima jeste striktna podjela vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu. Pri tome, posebno pravosudna mora biti nezavisna od bilo kakvih uticaja, ne samo izvršne i zakonodavne vlasti nego i neformalnih grupa, političkih stranaka i ostalih – kaže Trnka.

Dodaje da u BiH taj osnovni princip nije očuvan, jer je pravosuđe uvijek pod velikim pritiskom.

– Čak imamo situacije da se lideri političkih partija ne ustručavaju da traže ovo i traže ono pravosuđe, što znači da javno vrše pritisak na pravosuđe. Ko zna šta tek rade a da javnost ne zna i kojim se sredstvima vrši pritisak – smatra Trnka.

Kaže da je osnova svega da se usvoje evropski standardi u pogledu nezavisnog pravosuđa, a kod nas se dešava obrnuta situacija.

– Evropa gubi strpljenje, jer domaće pravosuđe otkazuje saradnju s evropskim institucijama, kao što je to gospodin Tegeltija nekoliko puta uradio prema Evropskoj komisiji. Dakle, umjesto da prihvatamo standarde, mi ih ignorišemo i vraćamo se na naša nedemokratska rješenja u sistemu – smatra ovaj pravni ekspert.

Dodaje da će akteri gore pomenutih afera uvijek naći neki izgovor da ne budu kažnjeni i da je to realnost ove države.

Podsjetimo da je tokom 2019. donesena samo jedna presuda za krivična djela korupcije u predmetima koje vodi Tužilaštvo BiH, a tuženi je oslobođen. Donesena je još jedna uslovna osuda, koja nije pravosnažna, i to su rezultati Tužilaštva BiH kada je u pitanju procesuiranje velikih slučajeva korupcije.

Evropa odustaje od pravosuđa

Evropska komisija je poslala pismo Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, u kojem ih upozoravaju da bi mogla obustaviti dalje finansiranje reforme pravosuđa u BiH, koje realizuje preko tog savjeta.

– Zbog zabrinjavajuće ograničenih rezultata u postizanju ciljeva reforme pravosuđa u proteklim godinama, a posebno u oblasti integriteta, EK trenutno preispituje svoju podršku pravosuđu putem VSTS – navodi se, između ostalog, u pismu.

– Upozorenje Evropske komisije da bi mogli obustaviti dalje finansiranje reforme pravosuđa u BiH bilo je sasvim logično za očekivati i trebalo je doći mnogo ranije s obzirom na to da su do sada uložili ogromna sredstva, a da to nije dalo apsolutno nikakve rezultate – rekla je tim povodom izvršni direktor Transparensi internnešnala Ivana Korajlić.

Izvor: srpskainfo.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks