Oprašivanje bumbarima – jeftino, a zdravo


Oprašivanje bumbarima – jeftino, a zdravo

Proizvođači koji žele da poboljšaju kvalitet i obim useva u staklenicima, u poslednjih nekoliko decenija sve češće koriste metodu oprašivanja bumbarima, a u cilju zaštite biljaka i zamenu za hemijska sredstva.

Većina biljaka zavisi od insekata oprašivača, a za mnoge proizvođače pravi izbor su bumbari, s obzirom na to da ovi insekti bolje podnose vremenske uslove od pčela.

Oprašivanje bumbarima zahvalno je u staklenicima i u toku ranih i kasnih nasada. Proizvođači koji žele da povećaju obim proizvodnje, poboljšaju kvalitet i time smanje troškove, sve češće biraju metodu oprašivanja bumbarima. Ovakva metoda posebno je zahvalna prilikom uzgoja voća i povrća, naročito paradajza, krastavca, patlidžana, tikvica, paprika…

Hasan Husein Altintas iz Antalije u Turskoj, uzgojem i izvozom bumbara bavi se od 1997. godine.

Podsetio je da su bumbari veći od pčela, a mogu da rade i na niskim temperaturama, i vetrovitom vremenu. Ipak, s obzirom na to da ne mogu dugo da lete, ne mogu se mnogo udaljiti od vrta u kojem rade.

Altintas navodi da se i sve više kupaca okreće zdravijem načinu ishrane i preferira namirnice u čijem uzgoju nisu korišćeni hemijski preparati.

”Bumbari donose radost i proizvođačima i potrošačima”, rekao je Altintas koji je dodao kako bumbare izvoze i na strano tržište.

Upozorio je da oprašivanje hormonima može da našteti biljkama i da dovede do smanjivanja kvaliteta voća i povrća, jer nije reč o prirodnom procesu, a ručno oprašivanje iziskuje mnogo vremena.

Izvor: rs.n1info.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter