Opozicija ogorčena: Tužilaštvo BiH odbilo prijavu opozicije protiv Dodika zbog izborne krađe (Foto)


Opozicija ogorčena: Tužilaštvo BiH odbilo prijavu opozicije protiv Dodika zbog izborne krađe (Foto)

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ističe da je ovo samo još jedan od dokaza "sprege pravosuđa i vladajuće SNSD političke strukture".

Istraga povodom krivične prijave koju su Tužilaštvu BiH podnijeli SDS, PDP, Lista za pravdu i red i Narodni front, nekoliko dana poslije održanih opštih izbora u BiH 2022.godine, a protiv Milorada Dodika i drugih u kojoj su tražili da se ispitaju, kako su naveli, izborne prevare.

Djela za koja su prijavljeni predsjednik SNSD-a i ostali su organizovani kriminal iz člana 250. KZ BiH, a u vezi sa KD izborna prevara iz člana 154. KZ BiH; zatim, povreda pri glasanju (član 152); povreda tajnosti glasanja (član 153) i uništenje izbornih isprava (član 155).

Obavještenje je iz Tužilaštva dobio lider PDP-a Branislav Borenović u kojem stoji da je donesena naredba o nepokretanju istrage, jer ne postoji sumnja da su prijavljene osobe počinile krivična djela koja im se stavljaju na teret. Borenović je odluku Tužilaštva okarakterisao kao “sramnu”.

“Još sramnije je obrazloženje da Tužilaštvo BiH smatra da, i pored stotina predočenih dokaza, ne postoji osnov sumnje da su Dodik i SNSD počinili bilo koje od krivičnih djela izborne prevare, povrede slobode opredjeljenja birača, prevare pri glasanju, povrede tajnosti glasanja i uništenja krivičnih isprava”, rekao je Borenović koji je rekao da je ovo samo još jedan od dokaza “sprege pravosuđa i vladajuće SNSD političke strukture“.

Foto: Gerila/Branislav Borenović

Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red, za Gerilu kaže da ga odluka Tužilaštva uopšte ne iznenađuje.

“Dodik i čelnici režima nisu nikada odgovarali, uprkos brojnim dokazima, za pljačku, korupciju, organizovani kriminal, nerasvijetljena ubistava, veze sa Mafijom, brojne afere u kojima je nestalo desetine miliona maraka narodnog novca, pa što bi odgovarali za krađu izbora, uprkos jasnim dokazima. Pravosuđe, sudstvo a posebno tužilaštva, su pod potpunom kontrolom vlasti i mafijaških struktura i ovakve sramne odluke će se ponavljati sve dok se ne izvrši lustracija i reforma pravosuđa, iz vrha ne uklone korumpirane i ucijenjene sudije, koji su odgovorni za ovakvu situaciju”, kaže za naš portal Vukanović.

Foto: Gerila/Nebojša Vukanović

Podsjećamo, u oktobru 2022. godine su Branislav Borenović, Mirko Šarović i Nebojša Vukanović, kao zastupnici PDP, SDS i Liste za pravdu i red podnijeli krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika i drugih 175 lica zbog osnova sumnje da su izvršili krivično djelo organizovanog kriminala koji je u vezi sa više krivičnih djela koji se tiču izbornog procesa.

Foto naslovna: Gerila/Milorad Dodik
Izvor: Dejan Rakita/GERILA.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter