Oporavak privrede ni na vidiku, vlasti ništa ne čine (Video)

Oporavak privrede ni na vidiku, vlasti ništa ne čine (Video)

Ekonomske prognoze kažu da oporavak ekonomije u BIH ne treba očekivati uskoro. Prema mišljenju ekonomista nekoliko je ključnih faktora koji će uticati na ekonomski i privredni oporavak.

Prva polovina ove godine u ekonomskom smislu mogla bi da bude gora nego u prošloj godini. Pad zaposlenosti, blokade određenih preduzeća, budžetska nestabilnost – sve je to na listi problema koji će se pojaviti do ljeta – progonoze su ekonomista.

Predviđaju da se postepeni oporavak u najboljem slučaju može očekivati tek krajem ove ili početkom naredne godine.

''Dostizanje nivoa privrednih aktivnosti iz  2019. možemo očekivati u 2022. godini. Tek tada kada privredna aktivnost krene naprijed BIH treba da se pozabavi privrednim reformama i pravim oporavkom, a to treba da bude zasnovano na razvoju domaće proizvodnje, poljoprivredne i prehrambene proizvodnje, jer imamo resurse''- kaže prof. dr Mirjana Orašanin.

Ukoliko ekonomije, prije svega, Njemačke, a onda Italije, Hrvatske i Srbije počnu rasti i bh. ekonomija će stati na noge. Međutim, oporavak neće zavisiti samo od toga.

''Oporavak naše privrede zavisi i od politike. Zavisi od toga koliko su naše vlasti spremne da pokrenu ekonomiju da pomognu privredi da ona zaživi''- kaže ekonomista Predrag Duduković.

Ekonomisti poručuju da bez obzira na budžetske probleme koji su neminovni, ne treba drastično rezati troškove i smanjivati javnu potrošnju. To bi, kažu, bilo kontraproduktivno.

''Potrošnja se mora zadržati na postojećem nivou i nikako ne bi tebalo doći do smanjenja potrošnje, jer onda privreda ne može da se razvija. Ista potrošnja dovodi da se preduzeća razvijaju''- kaže Duduković.

Bh vlasti prema mišljenju ekonomista moraće da obezbjede i kvalitetne međunarodne kredite. A osim kredita i konretne, realne i sprovodive mjera za izlazak iz krize.

''Ono što je karakteristika tih mjera je da budu brze. Ukoliko se danas odluči jedno, sutra može da bude drugo, a to stvara neizvjesnost. Možda u drugom kvartalu  ove godine možemo očekivati neke pomake, jer je bilo velikih korekcija, ali ne trebamo očekivati vraćanje ekonomije na nivo 2019. godine ukoliko ne budu diskrecione mjere usmjerene na potrošnju'' – kaže za BN TV ekonomista i autor knjige ''Ekonomski život RS'' Saša Stevanović.

Oporavak u BiH u značajnoj mjeri mogao bi zavisiti i od ljetne sezone, odnosno od toga da li će biti omogućen dolazak dijaspore i turista u Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: rtvbn