Oni su garantovali fabriku u Zvorniku, nema je više ni na papiru!

Oni su garantovali fabriku u Zvorniku, nema je više ni na papiru!

Izgradnja fabrike za gas u Zvorniku, za koju se u „Gas–Res-u“ nadaju da će početi u idućoj građevinskoj sezoni, jedna je od novijih (mogućih) direktnih ruskih investicija u Bosni i Hercegovini. Prije toga treba ponovo potpisati ugovore, prethodnim istekao rok.

Od prošle godine, kada je ruska kompanija Gazprom kupila plac za izgradnju fabrike za gas u Zvorniku nije ništa urađeno. Ta ruska kompanija planira u tom gradu napraviti postrojenje za gas. Njihova planirana investicija iznosila bi oko 70 miliona evra.

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao Ljubo Glamočić, direktor preduzeća „Gas-Res“, koje je još 2017. potpisalo sporazum sa Gazpromom, krajem prošle godine intenzivirali su aktivnosti, 'tehničke ekipe su dolazile, snimale stanje, lokacije', ali ih je pandemija korona virusa usporila u tome.

„Moram priznati, kako je ova pandemija došla, da smo praktično malo šta uradili i pomjerili bilo kakvih aktivnosti da smo imali u ovom periodu. Istini za volju, s obzirom na to da su određeni akti koje smo potpisali, sporazumi o formiranju određenih preduzeća istekli, sad smo u fazi obnavljanja tih sporazuma i dokumenata i čekamo da se stiša ova situacija“, rekao je Glamočić za RSE.

Dva preduzeća, jedno rusko, a jedno bosanskohercegovačko,(Gazprom i Gas-Res) su prije tri godine, osim sporazuma, potpisali i pismo namjere o formiranju zajedničkog preduzeća.

Ruska kompanija Gazprom obavezala se da će buduće zvorničko postrojenje služiti za to da gas prelazi iz gasnog u tečno stanje, što bi znatno pojeftinilo njegov transport.

https://www.rtvbn.com/3889637/saradnja-srpske-s-ruskim-firmama

Kako je objasnio direktor preduzeća „Gas-Res“, prema sporazumu koji je potpisan prije tri godine, obaveza Gazproma i njegovih kćerki kompanija je da naprave tačno studiju ekonomske opravdanosti, kroz šta bi bili definisani i troškovi ulaganja. Istakao je da bi „Gas- Res“, vjerovatno učestvovala u finansiranju u nekom manjem procentu.

„Govorilo se o minimalnom učešću, od pet pa do 25 posto, zavisi sve o studiji izvodljivosti i sredstava koje studija bude pokazala da će biti potrebno obezbijediti“, rekao je Glamočić u izjavi za RSE.

Izgradnja fabrike za gas u Zvorniku, za koju se u „Gas–Res-u“ nadaju da će početi u idućoj građevinskoj sezoni, jedna je od novijih (mogućih) direktnih ruskih investicija u Bosni i Hercegovini.

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks