Oni ne znaju šta znači -skupo gorivo- i -skaču sve cijene-? Poslanici SNSD-a protiv ukidanja akciza na gorivo


Oni ne znaju šta znači -skupo gorivo- i -skaču sve cijene-? Poslanici SNSD-a protiv ukidanja akciza na gorivo

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine nisu, juče, pristali na to da u dnevni red sjednice ovog doma bude uvrštena tačka koja se odnosi na akcize na gorivo. Tako je propao još jedan pokušaj da akcize budu ukinute ili privremeno suspendovane.

Poslanici SNSD-a odbili su da u dnevni red sjednice uvrste tačke koja se tiče akciza na gorivo uz obrazloženje da nisu uvjereni da bi ukidanje akciza dovelo do pojeftinjenja goriva na pumpama u Bosni i Hercegovini.

“Mi smo za ukidanja akciza na gorivo ali mene niko do sada nije uvjerio da će ukidanjem akciza gorivo bii jeftinije“, rekla je juče poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Snježana Novaković Bursać.

Inače, pojedini ekonomisti su ranije, o čemu je Gerila info već pisala, objasnili da je ukidanje akciza, makar i privremeno, automatski dovelo do smanjenja cijene goriva na pumpama oko 40 ili 50 feninga u zavisnosti od cijene goriva.

Delegati SNSD-a su, u martu u Domu naroda, bili protiv toga da se po hitnom postupku glasa o ukidanju akciza na gorivo. Takav prijedlog već je usvojen na Predstavničkom domu Parlamenta BiH i trebalo je da ga potvrde delegati Doma naroda kako bi akcize bile ukinute na šest mjeseci što bi automatski dovelo po pojeftinjenja goriva na pumpama u BiH i do 40 feninga. Na dnevnom redu Doma naroda nije se tada našlo ni smanjenje stope PDV-a na osnovne životne namirnice. Nije bilo entitetske saglasnosti. U martu je gorivo bilo oko 2.8 maraka. Danas je gotovo jednu marku skuplje. Država i dalje prikuplja akcize na gorivo i ima veliku korist od poskupljenja goriva jer što je gorivo skuplje država preko akciza ubire veće prihode.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, je u martu rekao da neće doći do ukidanja akciza jer onda ne bi bilo moguće finansirati zdravstvo, školstvo….to se inače ne finansira od novca koji država prihoduje od akciza. Akcize su, prvobitno, kada su nametnute, bile predviđene kao sredstvo finansiranja gradnje autoputeva. Međutim putevi se i dalje finansiraju kreditima i javno privatnim partnerstvima.

Foto naslovna: Parlament BiH
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter