Šokantno! U Doboju izlaznost na izborima 02.10.2022. veća od 100% na više od pola izbornih mjesta? (Video) 


Šokantno! U Doboju izlaznost na izborima 02.10.2022. veća od 100% na više od pola izbornih mjesta? (Video) 

61 mjesto u Doboju bez neiskorištenih glasačkih listića!? Jedan podatak sve pokazuje. Čak na 61 glasačkom mjestu u Doboju, ili 55% od ukupnog broja Biračkih mjesta u ovom gradu, nema neiskorištenih i vraćenih glasačkih listića, što će reći da je izlaznost veća od 100% jer na svakom mjestu uoči izbora ima više listića nego glasača, i to je jasan pokazatelj razmjera krađe i zlouptreba, čak i prije nego što počne kontrolno brojanje. Detaljnije vijest i izjava predsjednika CIK BiH o činjenicama vezanih za Doboj.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović je, zbog velikog interesa javnosti u vezi s odlukom CIK-a BiH da se izvrši ponovno kontrolno prebrojavanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, a koja je donesena po službenoj dužnosti CIK-a BiH radi poduzimanja mjera kojima se otklanjaju utvrđene nepravilnosti i vrlo diskutabilnih komentara u javnom prostoru, najavio početak sutrašnjeg prebrojavanja u Glavnom centru za brojanje u Zetri u Sarajevu u 15.30 sati.

Arnautović je izjavio za Fenu da Centralna izborna komisija BiH posjeduje više materijalnih dokaza koji će nakon obrade biti, ne samo procesuirani unutar institucije CIK-a BiH, nego će u skladu s članom 6. tačka 8. Izbornog zakona BiH za sve slučajeve za koje postoji sumnja da je počinjeno krivično djelo u vezi sa izbornim procesom, CIK BiH o tome dostaviti prijavu nadležnom tužilaštvu.

– Za sve što bude Centralna izborna komisija BiH smatrala da je učinjeno krivično djelo koje se odnosi na izborni proces, dužna je da to djelo prijavi nadležnom tužilaštvu. Prilikom podnošenja te prijave, CIK BiH će navesti i dokaze koji su joj poznati, te će poduzeti potrebne mjere da bi se sačuvali tragovi navodno počinjenog krivičnog djela, predmeti kojima je ili pomoću kojih je učinjeno to djelo i drugi dokazi – kazao je Arnautović.

Kao jedan od primjera naveo je da je, nakon što je preuzet izborni materijal iz svih općina u BiH, „vrlo indikativno da, na primjer, od 106 biračkih mjesta u gradu Doboju sa 61 biračkog mjesta (57,55 posto) ne postoje vreće i pečati od neiskorištenih glasačkih listića“.

– Ako se utvrdi tačnim ovaj podatak koji stoji u obrascima PO 5, to će biti vrlo ozbiljna indikacija o počinjenju krivičnog djela u vezi sa izbornim procesom – kazao je Arnautović.

Istaknuo je da se svi neiskorišteni glasački listići moraju vratiti u skladište CIK-a BiH u prozirnim vrećama.

– Imamo sa 61 biračkog mjesta da ne postoji uopće vreća ni pečat od tih neiskorištenih glasačkih listića. Nema uopće vreća sa tim neiskorištenim glasačkim listićima. To je  jedan vrlo indikativan podatak – kazao je Arnautović.

Pojasnio je da je svaka općinska, odnosno gradska izborna komisija, u konkretnom slučaju Gradska izborna komisija Doboj, morala predati sve iskorištene i sve neiskorištene listiće u odvojenim vrećama različitih boja i prozirnim vrećama za neiskorištene glasačke listiće.

Istaknuo je da je odredbom člana 6. tačka 7. Izbornog zakona BiH, koji je donio visoki predstavnik u BiH i koja je stupila na snagu 3. augusta ove godine, a te izmjene objavljenje u “Službenom glasniku BiH “ br. 51/22 od 2. augusta 2022. godine, jasno precizirano da „kada odlučuje po službenoj dužnosti ili kada odlučuje o prigovorima i žalbama, Centralna izborna komisija BiH ima ovlaštenja da naredi izbornoj komisiji, Centru za birački spisak, centrima za brojanje ili biračkom odboru da preduzmu  mjere kojima se otklanjaju utvrđene nepravilnosti“.

– U vezi s tim, Centralna izborna komisija BiH je po službenoj dužnosti naredila Glavnom centru za brojanje da preduzmu mjere kojima se otklanjaju utvrđene nepravilnosti – pojasnio je Arnautović

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Doboj oborio Ginisov rekord Liberije i Čarlsa Kinga po broju glasova

Već sam početak kontrolnog brojanja glasova pokazao je šta se događalo na izborima u Republici Srpskoj, prije svega u Doboju, Zvorniku, Prijedoru i još nekim mestima. Činjenica da u Doboju nije bilo nevažećih glasova, što znači da jeđizlaznost veća od 100%.

Tako su Obren Petrović, Boris Jerinić i Nenad Paleksić, predsjednik Gradske izborne komisije Doboja, oborili Ginisov rekord koji je do sada držao Čarls Dunbar Burges King, bivši predsjednik Liberije, u periodu od 1920. do 1930. godine. On je poznat po tome što je na „izborima“ dok je vladao dobijao podršku 234 000 glasača, iako je pravo glasa upisano u birački spisak imalo 15 000 građana Liberije.

Veseli Čarls je punih 100 godina imao poziciju broj jedan, dok se nisu pojavili Dodik, Obren Petrović, Boris Jerinić, Sanja Vulić i Nenad Paleksić, koji su ga zasjenili i skinuli sa trona. Ostaje da se vidi kakvi će se svi rekordi oboriti, kakve će „karakondžule“ iskočiti iz vreća tokom brojanja glasova za predsjednika, ali i Narodnu skupštinu Republike Srpske i druge nivoe vlasti….

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Upozorenje Šmitu i osvrt na dešavanja u Doboju

Brojanje nije ni počelo a već je sve jasno šta se već dešavalo u izbornoj noći, ne samo u Doboju i Zvorniku već širom Srpske. Panika i nervoza u redovima režima, posebno histerija Gorice i Milorada Dodika, jasan su pokazatelj straha da će se otkriti sve zloupotrebe.

Poslao sam jasnu poruku i Kristijanu Šmitu, da ne povlači ishitrene poteze i ne nameće odluke, koje bi bile slamka spasa režimu, i da ne podiže tenzije i destabilizuje situaciju koja je inače napeta u zemlji. Takođe Draško i PDP trebali bi da se ograde od Slavice Moravac, advokata i odbornika PDP-a u Skupštini grada Banjaluke, koja svojim ludostima i javnim istupima nanosi nepotrebno veliku štetu opoziciji.

Detaljnije u video prilogu..

 

Autor: nebojša Vukanović
Video: Nebojša Vukanović/youtube.com
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter