Šokantna prepiska o zlostavljanju: Djevojčici ne daju da jede, bježala je i od kuće (Foto)

Šokantna prepiska o zlostavljanju: Djevojčici ne daju da jede, bježala je i od kuće (Foto)

Dešavalo se da djevojčica ne dobije doručak i da otac ne dozvoljava da sama sebi spremi hranu, a na pitanje majke zašto, tada je odgovorila da mora da isprati rođaku koji je njen vršnjak u školu.

Srbiju potresa još jedan skandal o zlostavljanju djeteta, piše „Blic“.

Dok nadležni šute, devetogodišnja djevojčica K. P. nastavlja da trpi torturu u kući svoga oca kojem je Gradski centar za socijalni rad Rakovica pod nerazjašnjenim oklonostima dodijelio dijete.

Kako je "Blic" više puta pisao, djevojčica u domaćinstvu svog oca živi sa njim, bakom, djedom i stricem.

Nije joj dao da ide u školu

Ovaj portal je ranije objavljivao fotografije i prepiske K. P. i njene majke Marijete Savić u kojima se vidi da dijete trpi zlostavljanje.

Ona je više puta bježala od oca zbog čega je on odlučio da joj više ne dozvoli da ide u školu, muzičku školu i sport.

Zbog toga što je pobjegla, nije htio da je odvede kod stomatologa uprkos snažnoj zubobolji, pa je opet pobjegla. Svako bježanje izazivao je sve gori tretman K. P. u očevoj kući.

- Da, ali kao da me nisu čuli.

- Dušo, a ljudi s kojima ste bili, da li su te ponudili nečim?

- Ne.

- Koliko si gladna od jedan do 10?

- 10.

Služba za socijalni rad ništa ne preduzima

Ovo je samo jedna u nizu prepiski i slučajeva kroz koje je dijete prošlo. U Gradskom centru za socijalni rad i Ministarstvu za brigu o porodici ovoj djevojčici niko nije želio pomoći.

Dešavalo se da djevojčica ne dobije doručak i da otac ne dozvoljava da sama sebi spremi hranu, a na pitanje majke zašto, tada je odgovorila da mora da isprati rođaku koji je njen vršnjak u školu.

Kako saznajemo, njen otac je dva puta odbio da dovede dijete na sud da svjedoči, iako je sudija to tražio. Prema nezvaničnim informacijama, dijete je trebalo da svjedoči o događajima u očevoj kući. Sud je izričito zahtijevao, a zaštitnik građana čak najavio svjedočenje u gostovanju na televiziji K1.

Ipak, to se nije dogodilo. Otac zbog toga nije trpio posljedice, a pitanje je šta to tačno krije i zašto se plaši svjedočenja djevojčice ako vjeruje da je dobar roditelj.

I umjesto da urgentno počnu da rješavaju slučaj, u Gradskom centru za socijalni rad bave se odgovaranjem na medijske navode.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je povodom ovog slučaja da jedino nadležni organi mogu da kažu šta se događa vezano za slučaj djevojčice iz Rakovice. Ona je apelovala na institucije da odmah reaguju.

- Prije svega Centar za socijalni rad, ali i stručni nadzor i inspekcija. Mislim da je ovo u nadležnosti Ministarstva za brigu o porodici, ali može biti i djelimično i Ministarstva za socijalnu zaštitu, za pitanje socijalne zaštite. Treba uzeti u obzir sve detalje slučaja i imati na umu šta je pravilo - najbolji interes djeteta. Ponekad kada o tome odlučujete ni jedna solucija nije najbolja za dijete, a vi tražite ono što je najmanje loše. Moramo znati da li je tačno ovo što pišu mediji, jer dijete je moguće i izmanipulisati - naglasila je ona.

Potpredsjednica Vlade i predsjednica Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je da je potresena kao majka i žena, a da kao potpredsjednica Vlade od nadležnih institucija očekuje da još jednom razmotre odluku i postupanje Centra za socijalni rad u Rakovici da se dijete dodijeli ocu.

- Ovaj slučaj je ispit naše zrelosti kao društva, u kojem interes djeteta mora da bude na prvom mjestu i iznad svega drugog - izjavila je Mihajlović i dodaje da je svaki oblik diskriminacije nedopustiv i da, ukoliko je zdravlje majke zaista osnov za donijetu odluku, u ovom slučaju, u kojem dijete ispašta, ta odluka mora da se preispita, a nadležni da preuzmu odgovornost.

Foto: blic.rs

Izvor: avaz.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter